Uganda Türk yatırımcıları bekliyor

Uganda Türk yatırımcıları bekliyor
Uganda, tarihinde ilk defa, batısındaki Albert Gölü havzasında 2 milyar varil rezervli petrol yatakları keşfetti. Petrolün bulunmasıyla ekonomisinde canlanma beklenen ülke, yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Ülkede kalıcı yatırımların teşvikine öncelik veren yöneticiler, girişimci işadamlarına cazip yatırım imkanları tanıyor. Okulu ve müteşebbisleriyle ülkedeki Türklerin varlığı, bu ülkede yatırım yapacak Türk girişimcileri, başka ülkelere göre şanslı kılıyor. Uganda'da petrolün bulunduğu havzanın henüz yüzde 30'luk bir alanında yapılan arama sonucu 2 milyar dolarlık rezerv bulunurken, tamamının taranmasıyla kaynağın 6 milyar varile çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu miktar Uganda'yı Doğu Afrika'da 6,4 milyar varillik rezerve sahip Sudan ile aynı seviyeye çıkaracak. Petrolün zenginlik kaynağı olarak ülke ekonomisine katkısıyla başta inşaat ve altyapı olmak üzere tekstil, yenilenebilir enerji alanlarında yeni yatırımların artması bekleniyor. Uganda, son 10 yılda istikrarlı yönetimin de katkısıyla yılda ortalama yüzde 6 büyüdü. 

Türkiye'nin Afrika açılımı, işadamı kuruluşu Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ile birçok sivil toplum kuruluşunun kurduğu ilişkiler sayesinde iki ülke daha da yakınlaştı. Uganda Devlet Başkanı Yoweri Kaguta Museveni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak önümüzdeki mayıs ayında Ankara'ya gelecek. Bu ziyaret esnasında iki ülke arasında hava ulaştırması anlaşması imzalanması planlanıyor. Anlaşma ile Türk Hava Yolları, bu ülkeye doğrudan uçabilecek. Sayıları az da olsa Uganda'da yatırım yapan Türk işadamları mevcut. Ülkedeki belli başlı 14 Türk yatırımcıdan biri olan başkent Kampala'da faaliyet gösteren iç mimari firması Moonstar'ın sahibi Yılmaz Sonkaynar, Uganda'ya bundan beş yıl önce gelmiş ve buraya yerleşmiş. Sonkaynar ülkeye yatırım yapacak Türk müteşebbislerin öncelikle yeterli sermaye ve piyasa bilgisine sahip olması gerektiğinin altını çiziyor.

Kampala'da faaliyet gösteren bir başka Türk firması Diamond Logistics'in sahibi Necmettin Karlıoğlu, Uganda halkını, kabuğunu kırıp kendi iç piyasa dinamiklerini kurmaya her zamankinden daha istekli buluyor. Demokrasi ve liberal piyasa talebinin bu süreci hızlandıracağına inanıyor. Uganda pazarına Türkiye'den mal ithal eden Royal Plastics firmasının sahibi İsmail Akgün'e göre Türk işadamları buraya gelirken öncelikle piyasayı ciddiye almalı ve ona göre hareket etmeli. Akgün, Devlet Başkanı Museveni'nin Türkiye ziyaretinin ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmasını ümit ediyor.

UGANDAlı gazeteci: TÜRK OKULUna müteşekkiriz

Ülkedeki yatırım imkânlarını ve hükümetin yaklaşımını Zaman'a değerlendiren New Vision gazetesi ekonomi editörü Isaac Omading, Uganda devletinin yabancı yatırımcıları ülkede işletme kurmaları yönünde teşvik ettiğini söylüyor. Omading, "Türk girişimciler mallarını Türkiye'den getirmek yerine burada kuracakları işletmelerde üretebilir. Böylelikle hem ithalat üzerinde uygulanan nispeten yüksek vergilerden kurtulur hem de yerel halka istihdam sağlamış olur." diyor. Ülkesindeki Türk okulundan övgüyle bahseden Omading, buranın yalnızca kaliteli bir eğitim yuvası değil aynı zamanda sosyal projeler üstlenen ve ihtiyaç sahiplerine yardım eden bir kuruluş olduğunu ve Uganda halkının bu hizmetlere müteşekkir olduğunun altını çizdi. Uganda'daki Türk okulu Turkish Light Academy, Kurban Bayramı'nda Kimse Yok mu Derneği ile ortaklaşa yardımlaşma ve kaynaşma programı düzenlemiş, bu etkinlik Devlet Başkanı Musenevi'nin de takdirini kazanmıştı.

Kampala'daki Türk Büyükelçi Melih Ulueren, Türkiye ile iş yapmak isteyen Ugandalı girişimci sayısının çokluğuna dikkat çekti. Ulueren, iki ülke arasında gelecek vaat eden ciddi yatırımlarda vizenin bir engel teşkil etmemesi için yönetimlerin her türlü kolaylığı sunmaya hazır olduğunu belirtti. Uganda'da hizmet veren Türk okulu Turkish Light Academy'nin yüksek eğitim kalitesiyle Türkiye'ye karşı bir sempati oluşturduğuna dikkat çeken Büyükelçi, ticari ilişkilerin geliştirilmesine öncülük eden TUSKON heyetini de çabalarından dolayı tebrik etti.

TUSKON Genel Sekreteri Dr. Mustafa Günay, petrol yatırımlarının ülke ekonomisinde büyük bir dönüşüme yol açacağını söyledi. İki ülke arasında köprü görevi üstlenen işadamı kuruluşu olarak katkı yapmaya hazır olduklarını belirten Günay, Museveni'nin Türkiye'yi ziyaretinde Türk ekonomisi ve müteşebbislerini de tanıtmayı amaçladıklarını kaydetti. Uganda'nın Türkiye'deki fahri konsolosluğunu da üstlenen Mustafa Günay, Musenevi'nin ziyaretiyle ikili ilişkilerin meyvesini vermesini beklediklerini ifade etti. Günay, işadamları olarak bu ülkedeki Türk okulunun da ilişkilere olumlu katkısı olduğuna işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.