'İlaç takip Sistemi 2011'e ertelenmeli'
Kademoğlu, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları'nca dünden itibaren İTS'nin faaliyete geçirildiğini hatırlattı. Dünün Pazar oluşu nedeniyle Türkiye'de çok az sayıda nöbetçi eczanenin olduğunu,aa bu nedenle de İTS'de küçük aksaklıkların dışında önemli bir sorunun yaşanmadığını, ancak bugün sabah sistemin çökmesi nedeniyle veri girişi yapamadıklarını kaydetti.
İlaç Takip Sistemi'nin çökmesi nedeniyle Giresun'da hastaların ve eczacıların büyük mağduriyet yaşadığını ifade eden Kademoğlu, "İTS kapsamında artık eczanelerde kare kodsuz ilaç satışı mümkün olmayacak. Bu sistemin maalesef çöktüğünü öğrendik. Altyapıyı tamamen hazırlamadan bu sistem hayata geçirildi. Türkiye'de her yeni sistemde olduğu gibi bu kez de altyapı hazırlanmadan, böyle alelacele sistem devreye sokuldu. Bu durum hastaları mağdur etti. İnsanlar ilaçlarını alamıyor. Mağduriyet yaşıyorlar." dedi.
Kare kod uygulaması nedeniyle eczacıların mağdur olmaması için hastalara ilaç veremediklerini dile getiren Kademoğlu, şöyle konuştu:
"Eskiden hastalara sistem çalışmayınca ilacı ödünç veriyorduk. Daha sonra ilacı sisteme girerek vatandaşın mağduriyetini önlüyorduk. Ancak bugün böyle bir şans yok. Eğer ilaç İTS'ye kayıtlı değilse o ilacın ödemesini devletten alamıyorsunuz. İlacı verirsek, eğer kare kodu yoksa zararı biz çekmek zorunda kalıyoruz. Böyle açmazla ortada kaldık. Burada eczacımızın burada suçu yoktur. Vatandaşımız bunu bilmeli."
Kademoğlu, İTS'nin yılbaşına kadar ertelenerek altyapısının daha sağlam hazırlanmasının gerek devlet, gerek kendileri, gerekse de hastalar için büyük yararı olacağını savunarak, "Biz bunun yıl başına kadar bırakılmasını istemiştik. Sistem altyapısının tamamen hazırlanmasını, ilaç firmalarının gerekli hazırlıklarını yapmalarını istemiştik. Buna rağmen bu yapılmadı. İTS'nin uygulamaya geçişi 1 Ocak 2011 tarihine ertelenmeli." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.