Euro turizmciyi vuracak!

Euro turizmciyi vuracak!
2010 yılı turizm sezonuna yönelik iyimser beklentiler, Euro'nun aşırı değer kaybıyla yerini endişeye bıraktı. Euro dolar paritesi 1,22 ile son 4 yılın en düşük seviyesine indi.

Yunanistan'daki borç krizinin etkisiyle zayıflayan Euro, iyi bir sezon bekleyen turizmcilerin planlarını da alt üst etti. Turizm sektörünün Euro'daki aşırı değer kaybına bağlı olarak 2010 yılını yüzde 15 karlılık düşüşüyle kapatabileceği belirtildi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Euro'nun bu şekilde aşırı değer kaybetmesinin turizmcileri tedirgin ettiğini bildirdi. Çorabatır, "2010 sezonunu büyük bir kar düşüklüğüyle kapatacağız. Yılsonu hedeflerimizde en az yüzde 15 kar kaybı olacak. Kötü kontrat yapmış otellerde bu oran yüzde 20'nin de üzerine çıkabilir." dedi. 

AKTOB Başkanı Çorabatır, düzenlediği basın toplantısında Euro'daki aşırı değer kaybının sektöre etkileri ve son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Son 4 ayda Euro'nun yüzde 13,6 değer kaybederek 2,2'den 1,9 TL'ye gerilediğine işaret etti. Çorabatır, "Bütçelerimizi 2,2 ile yaparken şu anda Euro 1,9'a geriledi. Bunun 1,7'yi görme riski var. Euro 1,7'ye gerilerse turizmciyi çok ciddi riskleri bekliyor." dedi.

Kış aylarından bu yana özellikle Yunanistan ekonomisinin olumsuz etkilenmesinden dolayı Avrupa'da bir tedirginlik yaşandığına dikkat çeken Çorabatır, şöyle devam etti: "Turizmciler, ağırlıklı Euro, dolar ve Pound para birimleriyle çalışıyor. Antalya'ya gelen turistlerin yüzde 70'i Euro bölgesinden geliyor. Euro-dolar paritesinin 1,22'lere düşmesi bizi sıkıntıya sokacak. TL bazındaki gelirlerimiz ciddi oranda düşecek. Personel, özellikle tüketim malzemeleri sektörde büyük bir gider kalemidir. Ondan dolayı gelir ve gider konusunda bu sene zorlanacağız."

Çorabatır, turizmcinin hizmet kalitesini bozmadan maliyetlere dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Sektörün sıkıntısının sadece Euro'nun düşüşü olmadığını dile getiren Çorabatır, yiyecek içecek kalemlerinde çok ciddi artışın söz konusu olduğunu aktardı. Yaptıkları araştırmalarda, konaklama sektöründe kullanılan tüketim mallarındaki artışın Türkiye enflasyonunu üzerinde olduğunu belirlediklerini kaydeden AKTOB Başkanı, "Son bir aydır kırmızı ette artış ortada. Buna bağlı olarak kullandığımız şarküteri ürünlerinde de çok ciddi fiyat artışları var. Bunun yanı sıra otellerde en büyük gider personel. Bu yıl yüzde 8 ile 13 arasında bir zam verilecek. Bunun dışında belirli ürünlerde yüzde 20 ile 40 arasında bir artış söz konusu. Elektriğe ödediğimiz paranın haddi hesabı yok. Hem tüketim malzemelerindeki fiyat artışının hem de döviz kurunun bu kadar düşmesi işletmeleri çok zorlayacak." diye konuştu.

Çorabatır, karlılığın düşmesinin yeni yatırımları da zora sokacağına işaret etti. Dubai fuarıyla ilgili de bilgi veren AKTOB Başkanı, körfez ülkelerinin beklentilerine karşılık vermek için havayolu şirketleriyle görüşerek tarifeli seferler koymalarını isteyeceklerini bildirdi.

ANTALYA'NIN PAZARI GENİŞLİYOR
Sururi Çorabatır, nisan ayı sonu itibariyle Antalya'ya gelen turist rakamlarını da aktardı. Buna göre nisan sonu itibariyle İran'dan gelen turist sayısı yüzde 137, Fransa'dan yüzde 43,7

İsrail'den de yüzde 21 artış var. Ana pazarlardan Almanya'da yüzde 20, Rusya'da ise yüzde 33'lük bir artış gözleniyor. 16 Mayıs tarihi itibariyle Antalya'ya gelen turist sayısında ise yüzde 22'lik artış kaydedildi.

Antalya'nın turizm pazarının genişlediğini belirten Çorabatır, "İki yıl önce Antalya'ya turist gönderen ülke sayısı 54 iken şimdi bu rakam 63'e çıktı. Dolayısıyla cazibemizi koruyoruz. Her zaman kilitlendiğimiz nokta nasıl bunu 12 aya yayacağız. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede kongre, futbol ve golfu biraz daha hareketlendireceğiz. Bir de sağlık turizmiyle ilgili birkaç gelişme var. THY'yi ziyaret edip. İskandinav ülkelerinde yönelik çalışmalar yapacağız." bilgilerini verdi.

Rusya ile vizelerin kalkmasına da değinen AKTOB Başkanı, şunları söyledi: "Bu çok önemli bir gelişme. İlk etapta turist patlaması yapmayacak. Artış hemen rakamlara yansımaz. Vizelerin kaldırıldığı Rusya'daki medya vasıtasıyla halka duyurulması lazım. Ayrıca Rusya'daki pasaport sayısı ve tatile çıkanların sayısı da artması lazım. Rakamlara yansıması en erken Ağustos ayını bulur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.