Babacan bankacılarla görüştü

Babacan bankacılarla görüştü
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankacılar ile Ankara'da buluştu.

Gündemde diğer dünya ülkelerinden daha önce Türkiye'nin atabileceği adımlar var. Babacan, bu adımlar atılırken sektörün zora sokulmayacağının altını özellikle çizdi, banka yöneticilerinin maaşlarına sınırlama olabileceğinin sinyalini verdi. 


Dünya ülkeleri bankacılık sektörünü yeniden şekillendirmek için önlemleri konuşurken Ankara da vakit kaybetmedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu amaçla Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile biraraya geldi.

Bankacılara atılacak adımlarla ilgili güvence veren Babacan, "Bu hem bankalarımızın kendi bilançolarını korumak hem de ileride daha önce yaşananlara benzer sorunların yaşanmasını önlemek açısından önemli" dedi.

Babacan, "Bu konuda bir adım atarken normalde gayet iyi giden, dünyada parmakla gösterilen bir sektörü zora sokacak, sıkıntıya sokacak yani şu andaki durumundan daha kötü bir noktaya götürecek bir adım kesinlikle atmayız. Orada en ufak bir şüphe olmasın. Bizim amacımız sadece bugün, yarın değil, 5 sene, 10 sene sonrasına dönük bugünden neler yapabiliriz" dedi.

"Yönetici maaşları sınırlanabilir"

Gündemlerinde dünyanın da tartıştığı banka yöneticilerinin ücretlerinin ve mevduatın sınırlandırılması gibi konular olduğuna işaret eden Babacan, Brüksel'deki temaslarına da değindi.

Yunanistan'ın borç kriziyle başlayan sürece işaret eden Babacan, "Avrupa'da bunca sarsıntı yaşanırken Türkiye'nin adeta bu türbülansın dışında, çok farklı bir yapıya sahip olması gözden kaçmıyor ve çok da takdir ediliyor" dedi.

Avrupa Birliği'nde özellikle bugünlerde ülkelerin borçlarıyla ilgili büyük tartışma yaşandığını hatırlatan Babacan, "Bu Yunanistan ile başladı, arkasından İspanya, Portekiz gibi ülkeler de sorgulanmaya başlayınca tüm Avrupa finans sistemini ve bankacılık sektörünü etkileyebilecek bir boyuta ulaşmış oldu. Ancak şunu görüyoruz ki bu çok sorgulanan Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda gibi ülkelerle bizim bankacılık sistemimiz arasında fazla bir borç-alacak ilişkisi yok. Onlarla yoğun bir riskimiz yok. Son derece sınırlı rakamlar var ve bu da bizi son birkaç haftadır yaşanan türbülansta koruyan önemli faktörlerden birisi oldu" dedi.

"İFM gittikçe daha ilgi gören bir proje"

İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile ilgili yapılanmayı tamamladıklarını bildiren Babacan, 9 Haziran tarihinde İFM Yüksek Konseyi ve Ulusal Danışma Kurulu'nu İstanbul'da toplayacaklarını kaydetti.

İstanbul'un özellikle içinde bulunulan konjonktürde önemli bir fırsat sunduğunu düşündüklerini ifade eden Babacan, "İstanbul'un öncelikle belki bölgesel ama hemen arkasından da küresel bir finans merkezi olması gittikçe daha çok ilgili gören bir projedir. Biz ilk ortaya attığımızda belki biraz şüpheler vardı, 'olur mu, olmaz mı' diye. Bu belki 3-5 yıl sürecek yoğun bir çalışmadan sonra ve yavaş yavaş adeta tuğla tuğla inşa edercesine yürümemiz gereken bir proje" dedi.

Babacan, toplantıda bununla da ilgili kısa bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.