Sağlığa 60 milyar dolar
DUBAİ Ortadoğu'da 2025 yılına kadar hastanelerdeki yatak talebinin ikiye katlanması beklenirken, Körfez ülkelerinin ihtiyacı karşılamak için 10 milyar dolarlık hastane inşa edeceği bildirildi. Dubai merkezli Proleads adlı databank şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre inşa programında en önde Suudi Arabistan gidiyor.
Tıbbi cihaz bütçesinin dâhil edilmediği programa göre Suudi Arabistan'da değeri 6,5 milyar doları bulan ve devam eden düzinelerce kamu ve özel sektör hastane ve klinik projesi bulunuyor. Katar'da sağlık hizmetlerine yönelik 1,5 milyar dolarlık proje devam ederken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde değeri 596 milyon doları bulan dokuz hastane projesi kaydediliyor.
Diğer Körfez ülkelerinden Kuveyt'te değeri 428 milyon doları bulan dört, Bahreyn'de de 130 milyon dolarlık bir hastane projesi bulunuyor.
Araştırmaya göre önümüzdeki 20 yıl boyunca sağlık hizmetlerine olan talep devamlı artacak. Danışman şirket McKinsey & Co.'ya göre altı Körfez ülkesinde (Gulf Cooperation Council - GCC) sağlık harcamaları 2025 yılına kadar 60 milyar doları bulacak.
Şirkete göre dünyada böyle bir büyümenin yaşandığı bölge bulunmazken Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere bölgede 162 bin yeni hastane yatağına ihtiyaç duyulacak.
ALTI BİN DELEGE, 300 KONUŞMACI
Bölge hükümetlerin ve özel kuruluşların artan sağlık hizmetleri talebine nasıl karşılık verecekleri önümüzdeki yıl 28 - 31 Ocak tarihlerinde Dubai Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenecek 'Arab Health' adlı fuarda ele alınacak. Toplam 65 ülkeden 2 bin 300 firmanın sergi açacağı fuarda tüm dünyadan 50 binin üzerinde sağlık uzmanı tek çatı altında toplanacak.
Kongre boyunca 18 uluslararası akrediteye sahip konferansta 6 binin üzerinde delege, 300 uluslararası konuşmacıyı dinleme imkanı bulacak. Uzmanlar bölgeyi tehdit eden Type 2 diabet ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanan ve yaş ortalaması gittikçe düşen obezite gibi konuları ele alacak.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Körfez ülkesi vatandaşlarının yüzde 40'ı, BAE vatandaşlarının da yüzde 25'i şeker hastası.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.