Nükleerde mühendisler Türkiye'den
Türkiye ile Rusya arasında geçtiğimiz hafta imzalanan Mersin-Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin milletlerarası anlaşmanın detayları ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'nin 60 yıllık nükleer santral serüveninde ilk somut adım olan anlaşmayla, Rusya Türkiye'de nükleer santral kurmasının yanı sıra teknoloji transfer edecek. İmzalanan anlaşma metnine göre nükleer santral yapımı için Türkiye'de tamamen Rus sermayeli bir şirket kurulacak. Nükleer santralın kurulmasına ilişkin yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyeti Rusya tek başına üstlenecek. Rusya şirketin yüzde 49'a kadarlık hissesini 3. bir şirkete devredebilecek. Hisse devrinde Türkiye söz sahibi olacak Rusya bunun karşılığında nükleer santral inşası ve üretimi sırasındaki tüm aşamaları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından belirlenen yetkili personele öğretecek. Bu aşamaların tümünde TAEK yetkilileri "denetmen" sıfatıyla çalışmalarda yer alacak. TAEK nükleer santralın tüm aşamalarında etkin olacak.
MALZEME TÜRKİYE'DEN
İmzalanan protokole göre nükleer santralın inşası ve işletimi sırasında "mümkün olan tüm ekipmanlar" Türkiye'den temin edilecek ifadesine de yer verildi. Böylece inşa ve işletimde Türk firmalar aktif olarak yer alacak. Sadece Türkiye'de bulunmayan ve Enerji Bakanlığı'nca onaylanan malzeme ve ekipman yurtdışından ithal edilebilecek. Böylelikle Türkiye'de nükleer altyapı oluşturulması sağlanacak. Nükleer santralın yakıt ihtiyacı karşılamak için de iki ülke ortak çalışmalar yürütecek. Enerji Bakanlığı yetkilileri Sinop ve Mersin'de inşa edilecek nükleer santrallarında Güney Kore'nin nükleer gelişim modelini benimsediklerini belirterek "İlk olarak 2 santral inşa ederek nükleer teknoloji transfer etmeyi planlıyoruz. 20 yıl sonra kendi nükleerimizi yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
MİLLETLERARASI ZIRH
Anlaşma dünyada türünün tek örneği olarak nitelendiriliyor. Tasarlanan modelle Rusya, nükleer santral çalışmalarını bürokrasiye takılmadan ilerletebilecek. Nükleer anlaşma yargıya götürülemeyecek.
6 bin kişi istihdam edilecek
Türkiye ile Rusya arasında imzaların atılmasının ardından 2011 yılının başında Mersin Akkuyu'da ki nükleer santralın temelinin atılması hedefleniyor. İnşasında yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edileceği belirtilen nükleer santralın işletmeye geçmesiyle birlikte, işletmede bin ile bin 500 kişi sürekli olarak çalışacak. İnşa aşamasında çalışacak kişilerin büyük kısmı, bölgeden karşılanacak. Teknik konularda ise yurt dışından tecrübeli eleman getirilecek.
Güney Kore ile imza haziranda
Rusya ile nükleer santral anlaşması imzalanırken, Güney Kore'nin Sinop için çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Kore'nin geçtiğimiz hafta Enerji Bakanlığı'na Sinop'un yağmur yağış grafiğinden esen rüzgârın şiddet ölçeğine ve sismik yapısına kadar hazırlanan güvenlik paketi hakkında brifing verdi. Enerji Bakanlığı kurmayları bölgenin uydu fotoğrafları ile çok detaylı incelemelerin dahi yapıldığını belirterek "Anlaşmanın imzalanması halinde çok net bir inşaat süreci hazırlanmış. Projenin 5 yılda tamamlanması planlanıyor. Kore'nin sunumdan çok etkilendik" yorumunu yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.