İsrail borsayı da vurdu

İsrail borsayı da vurdu
Gazze konvoyundaki vahşet, yatırımcıları da huzursuz etti. 

Haftaya yükselişle başlaması beklenen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, artan gerginliğin etkisiyle yüzde 2'den fazla değer kaybetti. Daha sonra gelişmeleri takip etmeye başlayan borsa yüzde 1,54 düşüşle 54 bin 384 puandan kapandı. Döviz ve faiz tarafı ise daha sakindi.

İsrail'in Gazze'ye giden yardım konvoyuna kanlı saldırısı dünya piyasalarının normal seyir izlediği haftanın ilk gününde Türkiye'yi vurdu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 2'den fazla kayıpla 53 bin 907 puana kadar gerilerken döviz ve faiz pek etkilenmedi. Dolar 1,5770, tahvil bileşik faiz de yüzde 9,05 seviyesine kadar yükseldikten sonra tekrar geriledi. Borsa yüzde 1,54 düşüşle 54 bin 384 puandan kapanırken faiz yüzde 9'un altına, dolar da 1,57 liraya gevşedi. İsrail Tel Aviv Borsası ise yüzde 2'ye yakın değer kaybetmesine rağmen kapanışta yüzde 1,26 düşüşteydi. Fortis Yatırım Yurtiçi Satış Birimi Yöneticisi Erhan Erensoy, "İsrail'le ilgili gelişmeler olmasaydı güne hafif artıda başlayacaktık. En düşük 53.900'ü gördük. Oradan tepkisel alış geliyor ancak bu alışlar ne kadar kalıcı olur önümüzdeki saatlerde göreceğiz. 53.800 destek seviyesi önemli, bu seviyenin altına inmediğimiz sürece şu an çok kötü bir şey yok. Yatışma olursa, piyasa buralarda yön bulmaya devam edecektir. İsrail'le ilgili gelişmeler yakından takip edilecek, olumsuzluklar yaşandığı sürece borsa tarafını ciddi şekilde etkileyebilir." dedi. 

Gösterge tahvilde bileşik faiz ise Merkez Bankası'nın 2010 sonunda enflasyondaki gerçekleşmenin orta noktası yüzde 8,4 olan tahmine kıyasla yüzde 6,5'lik hedefe daha yakın olabileceğini açıklamasıyla yeniden yüzde 9'un altına indi. Tahvil/bono piyasasında cuma günü kapanışta yüzde 8,95 valörlü kapanışta yüzde 8,97 olan ve dün güne İsrail endişelerinin sınırlı etkisiyle yüzde 9,05/9,00 seviyesinde başlayan 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi öğleden sonra yüzde 8,99'dan işlem gördü. Gösterge faiz MB açıklaması sonrası işlem bazında yüzde 8,95 seviyesine kadar geriledi. Bir bankacı, "Merkez Bankası enflasyonla ilgili çok olumlu konuştu, o yüzden faiz geriledi." dedi ve ekledi: "Önümüzdeki üç hafta daha ihale olmaması, bilanço döneminin yaklaşıyor olması ve enflasyonun da düşük gelme ihtimali ile mart ayındaki durumlar tekrarlanabilir. O zaman da bilanço zamanı idi ve lokal bankaların çok da fazla satış yönlü istekli olmadıkları görülüyordu. Bu sefer de benzer şeyler olabilir. İhale yok, lokal de bilançodan dolayı satmaz, enflasyonda Merkez Bankası bu kadar iyimser olur, yani bunlar sürerse faiz yeniden yüzde 8,80 bileşikleri test edebilir." Ancak bankacılar piyasada likiditenin ABD ve İngiltere tatilleriyle çok düşük olduğunu da belirtti. JPMorgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, Para Politikası Kurulu özetlerinin MB'nin dezenflasyon süreci konusunda 'daha emin' olduğunun bir işareti olduğunu söyledi. Cebeci MB'nin açıklamasını "Gelecek aylarda faizleri değiştirmeme sözünde duracağına işaret ediyor." sözleriyle yorumladı. Bankalararası piyasada ise dolar 1,5705/1,5730 liradan kapandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.