Bitlis'te ekinlere tırtıl istilası

Bitlis'te ekinlere tırtıl istilası
Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde, doğal hayata büyük zarar veren tırtıllar, halkın en önemli geçim kaynağı hayvancılığı da tehdit ediyor.

Beldedeki çiftçiler, tarım arazileri, meyve ağaçları ve tütün üretiminin yasaklanmasından sonra, en büyük geçim kaynağı olarak görülen yoncaları tırtılların istilası altına girdi. Henüz yavru dönemimde olan tırtılların, hava yolu ile çok geniş bir alana yayıldığını belirten vatandaşlar, önlem alınmadığı takdirde bütün ekili alanların tırtıl istilasından etkileneceğini söylediler.

Geçen sene tırtıl istilasına uğrayan meyve ağaçlarının bu sene çiçek açmadığını ifade eden bazı vatandaşlar, şunları ifade ettiler:

''Böyle giderse kentte zaten yok denecek kadar az olan meyvecilik büyük zarar görür. Geçen sene tırtılın zarar verdiği meyve ağaçları bu sene çiçek açmadı. Bu senede tırtıl çok görünüyor. Her yerden tırtıl konusunda şikâyetler var. Özelikle yoncalarda daha çok etkili oluyorlar.''

Kırsal kesimde görülen milyonlarca tırtılın, ağaçların yapraklarını yiyerek zarar verdiğine vurgu yapan çiftçiler, tırtıl istilasına uğrayan alanların yangın yerine döndüğünü ifade etti.

Kendisi küçük, zararı büyük olan tırtıl tehlikesi karşısında savunmasız olan vatandaşlar, tarlaların ve ekinlerin de tırtıldan etkilenmesinden endişe etmesine rağmen ekinlerinden bazılarını ilaçlamaktan çekiniyor.

Yörede, 30 yıldır hayvancılık ve ekinlerle uğraştığını söyleyen Salih Okay, "Her sene olduğu gibi bu sene de yine tırtıllarla başımız dertte. Artık ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz." dedi.

Okay, önceki yıllarda tütün ekerek geçimlerini sağladıklarını, devlet tarafından tütün ekimi yasaklanınca boş tarlaları boş bırakmamak için başka ekinlere yöneldiklerini belirtti. Ardından, kentte yaygın olan hayvancılığa yöneldiklerini söyleyen Okay, hayvancılığın devamı için kış aylarında saman yapmak için tarlaların büyük bir bölümüne yonca ektiklerini ama şimdi de tırtıl sorunu ortaya çıktığını kaydetti. Okay, şöyle dedi:

"Yoncaların yapraklarını yiyorlar ve haliyle kalan sapı da kendiliğinden kuruyor. Önceki yıllarda ilaçlıyorduk ama otlarımızı saman yaptığımız için bazen ilacın etkisi samanın üzerinde kaldığı için hayvanlarımız ya ölüyor ya da düşük yapıyorlar. Bunun için ilaçlayamıyoruz. Bazen de ilaçladığımız zaman yağan yağmur ilaç etkisini göstermeden, yağan yağmurla birlikte süzülüyor. İlaçlamanın da pek bir faydası olmuyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.