Gözün de protezi yapıldı
Dünyada bir ilk olan ve göz ve retina cerrahları yanı sıra mühendilerin de yardımı neticesinde geliştirilen protez, ilk aşamada altı hasta üzerinde denenecek. Almanya Araştırma Bakanlığı inisiyatifi ile başlatılan bu çalışmalar, bakanlığın verdiği maddi destek ile devam ettirildi. 1997 yılından başlatılan bu proje, toplam 17,5 milyon Euro'ya mal oldu.
RWTH Aachen mühendisleri, Duisburg Fraunhofer Mikroelektronik Sistemler Enstitüsü ve Profesör Wilfried Mokwa başkanlığı altına geliştirilen göz protezi, EPIRET3 adını taşıyor.
Protezi dünyada tek kılan diğer bir özelliği de kabloya bağlı olmadan çalışabilmesi. Gözün tam içine yerleştirilebilecek bu protez, mevcut diğer retina protezleri gibi kabloya bağlı çalışmıyor, ameliyat süresini en aza indiriyor ve kullanıcıya kullanma rahatlığı da sunuyor. Protezi şimdilik üniversite kliniğinde tedavi gören ve yıllardır kör olan hastalara uygulanacak. Almanya'da şu anda yaklaşık 10 bin insan, Retinis Pigmentosa taşhisi ile yaşıyor. Bu hastalığın ilk aşamasında kötü görmeye başlayan göz, ilerleyen vakitte ise tamamen körlüğe kadar ilerleyebiliyor. Körlük, göz retinasındaki sinirlerin ölmesi neticesinde meydana geliyor. Gözün bir kısmında yine de ölmemiş sinirlerin var olabileceğine değinen sağlık uzmanları, geliştirilen protezin de bu sinirler sayesinde işlev göreceğini söyledi. Altı hastada denenecek olan bu protezin başarılı olması durumunda, göz protezlerinin gelecek yıllarda daha geniş üretime konması hedefleniyor. Tıbbi teknik firmaları tarafından üretilecek olan bu protezlere birçok hastanın ulaşılabilmesi hedefleniyor. üretilen bu protezin bütün körlüklere değil, sadece retina problemleri olan hastalara çare olacağının altını çizen yetkililer, diğer yandan körlük olaylarının yaklaşık yarısının Retinis pigmentosa nedeni ile geliştiğini de hatırlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.