Çağlayan: Kriz söylentileri yersiz

Çağlayan: Kriz söylentileri yersiz
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ülkede kriz olduğu yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, bunların önce esnafı olumsuz etkilediğini söyledi.

çağlayan, kriz tellallarına karşı ciddi tavır alınması gerektiğini ifade ederken KOSGEB kredilerinin esnafa da verileceğini söyledi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Bakan çağlayan, zaman zaman gündeme getirilen kriz söylentilerinin esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, bunlara prim verilmemesini istedi. Bugün bir kriz havasından söz edenlerin aksine ülkede ekonomik krizden bahsedilemeyeceğini anlatan çağlayan, 2007 yılında erken seçim kararı alındığında ortaya dedikodular atıldığını hatırlatarak, "Seçim yapılmayacak, yapılırsa AK Parti iktidar olmayacak diyorlardı. Hattâ bunu söyleyenler biraz daha edepsizleşerek, olursa da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin işin içine karıştırarak ihtilal yapacağını iddia etti. Merkez Bankası ve diğer bankaların kayıtlarını inceleyin. Vatandaş, yeniden siyasi kriz geliyor, ülke sıkıntıya girecek diye 18.5 milyar dolarlık döviz karşılığı dolar aldı. Bu sadece bankadan çekilen para, yastık altını söylemiyorum. 18.5 milyar dolar piyasadan çekilince, 1.40'tan alınan dolarlar bugün 1.20'den elde kaldı. Bu para sisteme girmediği sürece esnaf istediği alışveriş artışını göremeyecektir." dedi.

çağlayan, bu örnekte de görüldüğü gibi kriz söylentilerinde ilk darbeyi esnafın yediğini, çünkü insanların üstü başından, giyimden kuşamdan fedakarlık yapmaya başladığını hatırlatarak, "Bugün ülkede bir kriz havasına girişilmiş, böyle bir hava aslında ortada yok. 2001 yılında kriz geçirdiğimiz ortamda 5 milyar doların MB'den çıkmasıyla Türkiye krize girdi. GSMH'nin yüzde 90'ından fazlaydı iç ve dış borç. MB'nin stoğu 10 milyar dolardan daha azdı. Enflasyon yüksekti, faizler yüksekti, uzun vade borçlanamıyor, borcu borçla çeviriyorduk. 2008'de ise enflasyon tek haneli, faizler yüzde 13, yüzde 16'larla devlet borçlanıyor. Borcun toplamı GSMH'nin yüzde 30'una indi. AB kriterlerine göre normal olan bu oran yüzde 60. Bütçe açığı GSMH'nin yüzde 1.6'sına düştü. AB Mastrih kriterleri ekonomik anayasa yüzde 3'ten fazla olamaz diyor. Yarı yarıya nerdeyse. MB tıka basa para dolu, 75 milyar dolar döviz rezervi var, 22 milyar dolar yabancı sermaye girişi var. Kriz lafını gündeme getirecek herhangi bir ekonomik olgu yok, huzursuzluğa ve sizin işinizi baltalayan insanlardır bunu gündeme getirenler. AK Parti iktidarı kullanılmamak üzere kriz sözcüğünü çöpe atılmıştır. Bu konuda bu söylentileri yayanlar vatandaş üzerinde olumsuz etki yaratıp direkt sizleri etkiliyor, esnaf kesimini vuruyor bu etki." dedi.

Esnafa yönelik olarak eğitim seferberliği başlattıklarını, nitelikli eleman bulunması noktasında TESK ve TESKOB'la beraber biraraya gelerek projeler ürettiklerini anlatan çağlayan, 5362 sayılı esnaf kanunu esnaf aleyhine olacak şeyleri ortadan kaldırarak bu yıl meclise getirileceklerini belirtti. çağlayan 1998 yılında en sonuncusu yapılmış olan esnaf şurasını mayıs ayının ilk haftasında gerçekleştirileceğini. faizlerin limitlerinin daha da düşürüleceğini, Bakanlığına bağlı KOSGEB'i sanayicilerin tekelinden kurtarıp esnafa da açacaklarını, sanayi envanteri yaptıklarını kaydetti. çağlayan esnaftan ortak hareket ederek birleşerek daha güçlü olmalarını da isteyerek, yeni dünya düzenine ayak uydurmak gerektiğinin altını çizdi. çağlayan, "

Yaşam tarzı ve yaşam kalitesi değişmektedir. Bunun ortaya çıkardığı önemli değişmeler vardır. Ekonominin iyi bir noktaya gelmesi, faizlerin düşmesi, satıcı tercihlerinin fazlalaşması gibi. örneğin 400 bin araç satılıyor yılda ülkemizde. Bunun yüzde 90'ı 0 km. araç. Sizlere beş yıldan başlayan ücretsiz bakım garantisi ile satıyorlar. Bu firmaların servislerinde ücretsiz tamir ettirmek zorundasınız. Oto tamircisi yiyecektir ilk darbeyi. Artık güçlerimizi birleştirerek yapmak zorundayız işlerimizi. Gün belli alanlarda, belli sahalarda, kümelenme, ihtisaslaşma günüdür. Bunu birçok sektörde genişletmek mümkündür." dedi.

İzmir Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri Başkanı Selahattin Hünü ise ekonomideki iyileşme bize tam yansımadığını belirterek, kredi faizlerinin düşürülmesi, sicil affının yeniden çıkarılmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.