İzmir'de çalışanlar sokakta

İzmir'de çalışanlar sokakta
İzmir'de Emek Platformu üyeleri, ''Sosyal Güvenlik Reformu''nu protesto etmek amacıyla yarın yapılacak 2 saatlik iş bırakma eylemi öncesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, eylemin gerekçesi ve taleplerini içeren bildiri dağıttı.

Kemeraltı çarşısı'nın Konak girişinde bir araya gelen Emek Platformunu oluşturan işçi ve memur sendikaları temsilcileri ve üyeleri, alkış ve sloganlarla sosyal güvenlik sisteminde yapılmak istenen düzenlemeleri protesto etti.

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, platform adına yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminde yapılacak değişiklikler konusunda Hükümeti uyarmak üzere ülke genelinde yarın 10.00-12.00 saatleri arasında yapacakları iş bırakma eylemi hakkında vatandaşları bilgilendirmek istediklerini ifade etti.
''Söz bitti sıra eylemde'' diyen Kundakçı, şunları söyledi:

''Sayın Başbakan, 'yalan söylüyorlar' diyor. Yalanın kimin tarafından söylenip söylenmediğini vatandaşlarımız dağıttığımız bildiriyi okuyunca anlayacak. Bizim sendikalar olarak sorumluluğumuz var. Bizler, bu ülkeyi kurtaran atalarımıza karşı şükran borçluyuz. Biz de bizden sonra bu ülkeyi bırakacağımız çocuklarımıza, torunlarımıza karşı sorumluyuz. Eğer bu yasaya karşı çıkmazsak, Hükümete boyun eğer, 'evet' dersek, yarın bu çocuklarımız, torunlarımız, mezarımızın başında bize dua değil, beddua ederler.''

Mustafa Kundakçı, Başbakan'ın ''hak kaybı olmayacak'' sözünün gerçeği yansıtmadığını, mevcut haliyle tasarıda 20'ye yakın maddede geriye doğru gidiş olduğunu ileri sürdü. Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde gelecek dönemlerde mevsimlik çalışabilen bir işçinin 20 yaşında iş yaşamına girmesi durumunda 50 yıl prim ödemesi, senede 3-4 ay iş bulabilen birisinin ise emeklilik hakkı için 75 yıl çalışması gerekeceğini savunan Kundakçı, ''Bu düzenleme ile toplumun büyük kısmı sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır. Emeklilik, bir insanın çalışamaz duruma geldiğinde sahip olduğu sosyal güvenlik hakkıdır. Bu yasa insanları bu haktan mahrum ediyor. Gelin, bunun çözümü var. Biz sadece itiraz eden değiliz, aynı zamanda çözüm de sunuyoruz. Sosyal Güvenlik Yasası ile birlikte kayıt dışını, taşeronlaşmayı önleyelim, örgütlenmenin önünü açalım. Bu üç konuyu birlikte görüşelim''dedi.

Açıklamanın ardından sendika temsilcileri ve üyeleri, Tarihi Kemeraltı çarşısı Anafartalar Caddesi'nde vatandaşlar ve esnafa ''Sosyal Güvenlikte Neler Oluyor'' başlıklı bildiri dağıttı.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.