Türkiye tarımda söz sahibi
Türkiye, Çin'in başkenti Pekin'de 2-6 Aralık tarihleri arasından düzenlenmekte olan Uluslararası Tarımsal Araştırmaları Danışma Konseyi (CGIAR)'nin 2007'deki yıllık toplantısına katıldı.
1971 yılında kurulan ve 65 ülke ve uluslararası örgüt tarafından oluşturulan söz konusu konseye katılan Türkiye, ikili görüşmeler yaparak tarımsal ileri araştırma merkezleriyle işbirliği olanaklarını belirledi.
2005'te bu konseye üye olan Türkiye, bu vesileyle dünyada en ileri seviyedeki tarımsal araştırma merkezleriyle işbirliği yapma ve ortak proje yürütme fırsatını elde etmiş oldu.
Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, son yıllarda Türkiye'nin tarımda elde ettiği başalarılarını üye ülkelerin temsilcileriyle paylaştı. Türkiye'nin ilklim değişikliği ve kuraklıkla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Burak, bu konuda ileri düzeyde araştırma yapılması için daha çok işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Dünyada 15 adet bulunan CGIAR'a bağlı tarımsal araştırma merkezlerinin genel müdürleri de söz konusu işbirliğinin geliştirilmesine vurguda bulunarak, Türkiye gibi ülkelerin bu konudaki desteklerinin önemli olduğunu dile getirdi.
-TÜRKİYE KİRAZDA DÜNYA LİDERLİĞİNE KOŞUYOR-
Dünya meyve ve sebze üretiminde dünyada en önemli ülkelerden birisi olan Türkiye'nin, potansiyelini değerlendirdiği takdirde, ihracat bakımından da ilk sıralara çıkma şansına sahip olacağı belirtiliyor. Masum Burak, buna örnek olarak Türkiye'nin dünya kiraz üretimi ve ihracatında ikinci sırada olmasını gösterdi. Yıllık 250 bin ton kiraz üreten Türkiye bunun yaklaşık 60 bin tonunu ihraç ederek, yaklaşık 150 milyon dolarlık gelir elde ediyor.
Burak, Türkiye'nin buna benzer olarak bir çok meyve ve sebzede iddialı hale geldiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.