Gökyüzü Beyaz gömleklileri Antalya da buluştu

Gökyüzü Beyaz gömleklileri Antalya da buluştu
Antalya da düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 1. Hava Ambulansı Sempozyumu dün başladı.

Antalya’da düzenlenen ve Türkiye’nin her noktasından hava ambulans ekiplerinin katıldığı 1. Hava Ambulansı Sempozyumuna Konya yı temsilen Konya il ambulans servisi başhekimi Dr. Osman Ulusal, başhekim yardımcısı Dr. Mustafa İşbitirici, hava ambulansta görevli kaptan pilot Ali Durmuş, Dr. Ali Dikici, ATT Mustafa Yılmaz katıldı.

Hava ambulans sisteminin başlaması ile birlikte Türkiye de sağlık alanında yeni bir döneme geçildiğini vurgulandığı sempozyum da ilk sözü alan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, Hava ambulansı sisteminin ilk kurulumu sırasında Türkiye de ciddi bir sivil havacılığının olduğunun farkına vardığını söyledi. 



Çom “Sivil havacılığın kendilerine ait bir takım önemli kuralları varmış. Hava alanına istediğin zaman giremezmişsin, uçuş için ciddi bir hazırlık gerekirmiş, uçuş planı yapılmalıymış, havaalanlarından bazıları gece açık olmuyormuş, pilotların bir uçuş süreleri varmış gibi bilmediğimiz birçok şey karşımıza çıktı. Tüm Sivil havacılığın kurallarını öğrenmek bizim işimizi daha da kolaylaştırdı” dedi. Çom Hava ambulansı ile ilgili sorunlara da değinerek, “Bu sorunların hepsinden burada bahsetmeyeceğim. Lakin şunu belirtmeliyim ki tüm ilgili kurumları sorunları çözmek için el birliği içinde çalıştı. İstişareler yapıp sorunları çözdü. Sağlık Bakanlığımız var olduğu sürece hava ambulans hizmetinin devam edeceğini de herkesin bilmesini istiyorum” şeklinde konuştu. Çom konuşmasının son bölümünde acil sağlık hizmetlerinin geçmişi hakkında bilgi verdi. 1994 yılında sadece Ankara İstanbul İzmir’de kurulan acil sağlık hizmetleri biriminin, 2009 yılı sonu itibariyle 1317 istasyon,2235 kara ambulansı,114 kar paletli ambulans,18 snow tract ambulansı,4 deniz ambulansı,18 helikopter ambulans,2 uçak ambulans ve motosiklet ambulanslarla büyük bir atılım yaptığını ifade eden Çom, “21000 personel,1.880.000 hasta taşındığı, vakaların %90’nın dan fazlasına ilk 10 dk içinde ulaşılıyor. Helikopterler ile 4385 hasta taşınarak toplam 8440 saat, uçaklarla 160 hasta 474 saat uçulmuştur” dedi.



Öte yandan sempozyumda Konya’yı Konya il ambulans servisi başhekimi Dr. Osman Ulusal, başhekim yardımcısı Dr. Mustafa İşbitirici, hava ambulansta görevli kaptan pilot Ali Durmuş, Dr. Ali Dikici, ATT Mustafa yılmaz temsil etti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.