Ardahan'da yılda 750 ton bal üretiliyor

Ardahan'da yılda 750 ton bal üretiliyor
Ardahan'da bulunan Kafkas Arı Üretim ve Eğitim Gen Merkezi Müdürlüğü'nde yılda yaklaşık 2 bin ana arı üretimi yapılıyor. 3 bin ana arı kapasiteli üretimi bulunan müdürlük üretilen ana arıları damızlık olarak diğer illerde bulunan ana üreticilerine veriyor

Türkiye'de tek gen merkezinin Ardahan'da bulunduğunu anlatan Gen Merkezi Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Osman Güler, Kafkas arı ırkının korunması ve ıslahı kapsamında dışarıdan arı girişlerine kapatılmış tek bölgenin Ardahan ve Artvin olduğunu belirtti. Kafkas arısının arı üreme biyolojisi gereği çok kısa sürede melezlenme yoluyla genetik kirlenmeye maruz kalabildiğine dikkat çeken Güler, ilde yaklaşık yılda 2 bin ana arı üretimi yapıldığını açıkladı. Gen Merkezi Müdürlüğü'nün ülkenin sahip olduğu tek arıcılık gen kaynağı olan Kafkas Irkı Arının korunmasında çok önemli bir misyon üstlendiğini anımsatan Güler, değişik yıllarda kurulan ve imkânları doğrultusunda faaliyet gösteren diğer arıcılık üretme istasyonlarının zaman içinde kapanmış olmalarının söz konusu kurumun önemini artırdığına temas etti. 

Gen Merkezi Müdürlüğü'nün damızlık ve kullanma materyali saf Kafkas Irkı Ana Arı ve oğul arı ürettiğini hatırlatan Güler, Kafkas arısının diğer bir çok arı ırkının oluşumuna genetik materyal olarak katkı sağladığını kaydetti. Kafkas arı ırkının önemli özelikleri olduğunu, bunların başında da dilinin çok uzun olması nedeniyle daha derin tüplü çiçeklerden faydalandığına değinen Güler, Kafkas arı ırkının bir diğer özelliğinin soğuklara karşı daha dayanıklı olduğunun ve uysal yapısıyla diğer arı ırklarından ayrıldığına işaret etti. Güler, Kafkas balının da çok kaliteli bir bal olduğuna sözlerine ekledi.


ARDAHAN'DA YILDA 750 TON BAL ÜRETİLİYOR

Ardahan'da kovan sayısının 42 bin civarında olduğunu ve kovan başına 17 kilogram bal üretildiğini aktaran Arcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise, ilde yılda 750 ton bal üretildiğini ifade etti. Ardahan balının şimdiye kadar patentleşmesinin büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Evliyaoğlu, Valilik, Gen Merkezi Müdürlüğü ve Yetiştiriciler Birliği olarak ortaklaşa patent çalışması başlattıklarını ve bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi'nden 3 kişilik arı ve bal uzmanın 75 köy arazisinde 75 ayrı noktada bal ve çiçek alarak üzerinde bir akademik çalışma gerçekleştirdiğini dile getirdi. Baldaki kalite ve polen analizinin yapılmasının ardından çalışmanın Patent Enstitü Müdürlüğü'ne sunulacağını açıklayan Evliyaoğlu, söz konusu patentin alınması için ümitli olduklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.