Enflasyon rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı. Haziran ayı enflasyon verilerine göre memura yüzde 1,12 ek zam yapılacak...

Tüketici fiyatları haziranda mayısa göre yüzde 0,56 oranında geriledi. Enflasyon geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 8,37 arttı. 

İstatistik Kurumu, 2010 yılı haziran ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi'ni açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,56 düşüş, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,37 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,41 arttı.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,04 ile eğitim grubunda görüldü. Haziran ayında endekste yer alan gruplardan haberleşmede yüzde 0,70, konutta yüzde 0,46, ev eşyasında yüzde 0,37, giyim ve ayakkabıda yüzde 0,35, lokanta ve otellerde yüzde 0,20, sağlıkta yüzde 0,01 artış kaydedildi.

Diğer yandan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01, eğlence ve kültürde yüzde 0,10, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,25, ulaştırmada yüzde 0,42, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,52 düşüş yaşandı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 42,93 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Ulaştırma (yüzde 10,21), lokanta ve oteller (yüzde 9,97), çeşitli mal ve hizmetler (9,49) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları olarak sıralandı.

26 bölge içinde TÜFE'nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge yüzde 0,35 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6,47 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11,88 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan kaydedildi. On iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış ise yüzde 9,17 ile Şanlıurfa, Diyarbakır'da görüldü.

Haziran ayında endekste kapsanan 446 maddeden; 93 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 189 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 164 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

MEMUR ENFLASYON FARKI ALACAK


Memur, sözleşmeli ve memur emeklilerine, Ocak-Haziran dönemi için yüzde 1,06 oranında enflasyon farkı verilecek. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Haziran ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,56 gerilediğini açıklamasının ardından ilk 6 aylık dönemdeki tüketici fiyat enflasyonu da yüzde 3,59 şeklinde gerçekleşti.
Bu çerçevede, yılın ilk yarısında yüzde 2,5 zam yapılan memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarındaki artış, enflasyonun altında kaldı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 2010 Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun ''6'şar aylık dönemlerdeki tüketici fiyat artışının, yüzde 2,5'luk zam oranını aşması halinde, aradaki farkın geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da maaşlara ek zam olarak yansıtılacağı'' hükmü çerçevesinde maaşlara yüzde 1,06 ek zam yapılacak.

İKİNCİ YARI ZAMMI DA BU AY
Bu arada Bütçe Kanunu uyarınca maaşlara 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yılın ikinci yarısı için de yüzde 2,5 oranında zam gelecek.
Enflasyon farkı ve Temmuz-Aralık döneminin yüzde 2,5'luk zammı Haziran ayı maaşlarına birlikte yansıtılacak ve ikinci 6 aylık dönemdeki zam oranı yüzde 3,59'a yükselecek.
Bakanlar Kurulu, enflasyon farkı nedeniyle Bütçe Kanununda yer alan memur maaş katsayılarını yeniden belirleyecek.
Devlet memurları ve sözleşmeliler, 15 Temmuz'da zamlı maaş alacak. Kamu personeline 14 günlük de zam farkı ödenecek.
Yüzde 2,5'luk zamdan memur emeklileri de yararlanacak. Memur emeklilerinin zam farkları da Sosyal Güvenlik Başkanlığının belirleyeceği tarihte ödenecek.

AA-CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.