Türk şirketleri İsrail'le işi kesmemiş!

Türk şirketleri İsrail'le işi kesmemiş!
Filistin topraklarını işgal ettiği ve işgal ettiği topraklarda üretim yaptığı gerekçesiyle uluslararası birçok büyük şirketin 'yasal değil' diyerek ticaret yapmaktan kaçındığı İsrailli şirketler, Türkiye ile ticaretine devam ediyor.

Mavi Marmara saldırısından sonra Türkiye'nin Tel Aviv'deki Büyükelçisi'ni geri çağırarak İsrail'le diplomatik ilişkilerini en alt seviyeye indirmesine rağmen, Türkiye'deki bazı iş adamları İsrail'le ticarete devam ediyor.


MEHMET NEDİM ASLAN'ın haberi...

Filistin'in Gazze Şeridi'ne yardım götüren Mavi Marmara baskınının Türkiye-İsrail arasındaki ticareti olumsuz etkileyeceğine dair beklentiler, Türk şirketlerinin İsrail'le ticareti kesmemesiyle sonuçsuz kaldı.

TÜRK ŞİRKETLERİ İSRAİL'LE İŞE DEVAM
Mavi Marmara gemisine saldıran İsrailli komandolar 9 Türk vatandaşını yakın mesafeden vurarak katletmiş ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler bozulmuştu. Saldırıdan sonra İsrail'de, Türkiye'yi protesto etmek için Türk mallarına boykot gelmiş ve İsrailli turistler de Türkiye tatillerini iptal etmişti. İsraillilerin Türkiye'yi boykot etmesine rağmen, Türkiye'deki şirketler iş yaptığı İsrailli şirketlerle işbirliğine devam etti ve bu şekilde İsrail ekonomisi Mavi Marmara saldırısından ekonomik olarak zarar görmedi.

HAZİRAN VE TEMMUZ AYINDA 100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
İsrail Kredi Sigorta Şirketi'ne (ICIC) göre, Gazze'ye Özgürlük Konvoyu'na yapılan İsrail saldırısı, Türkiye-İsrail arasındaki sivil ticareti etkilemedi. Şirket, Türk işadamlarının İsrail'le olan ticaret bağlarını kesmediğini, İsrail'in Haziran ve Temmuz aylarında Türkiye'ye 100 milyon Dolar ihracatta bulunduğunu belirterek, bu rakamın Mavi Marmara saldırısından önceki aylarla hemen hemen aynı olduğunu açıkladı. İsrailli şirket, saldırıdan sonra Türk şirketlerinin bu durumu fırsat bilerek İsrailli muhataplarına gereken ödemeyi yapmayacaklarını beklerken, Türk şirketleri hem gerekli ödemeyi yapmışlar hem de ticarete devam etmişler. Türk şirketleri eğer ödeme yapmasaydı, İsrailli şirketlerin ödemeleri sigorta şirketlerince ödenecekti.

BATILI ŞİRKETLER İSRAİL'DEN KAÇINIYOR
İsrailli ICIC'e göre, Türk şirketleriyle Haziran ayında 26, Temmuz ayında ise 33 ticari anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaların büyük bölümü İsrail tarafından kimyasal ve plastik madde, metal ve karton ihracatı olarak gerçekleşti. Filistin topraklarını işgal ettiği ve işgal ettiği topraklarda üretim yaptığı gerekçesiyle Batılı birçok şirket, İsrailli şirketlerle ticaret yapmaktan kaçınırken, Türk şirketlerinin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde İsrail'le ticaret yapması, Türk şirketlerinin uluslararası saygınlığını azalttığı belirtiliyor. Batılı ülkelerde, İsrail malları satan şirketlere karşı yürütülen kampanyalar nedeniyle İsrail ürünleri satan şirketler bu ülkeyle olan ticaretlerini kesiyorlar. Geçtiğimiz Mayıs ayında İrlanda'da başkent Dublin Kent Konseyi Fransız Veolia şirketinin Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri ile Kudüs arasında ulaştırma işini gerçekleştirdiği gerekçesiyle şirketi boykot kararı almıştı. . Konsey, şirketin işgale katkıda bulunduğunu belirterek, bu şirketle hiçbir anlaşmanın yapılmayacağını bildirmişti..

VAKİT



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.