Kaçak elektrik krizde zirve yaptı
Bazı illerde kaçak kullanım oranı yüzde 80'lere yaklaştı. En fazla artış Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olurken, İstanbul, İzmir, Antalya gibi gelişmiş batı illeri de kaçak tüketimde öne çıkmaya başladı.
Alınan bütün tedbirlere rağmen kaçak elektrik kullanımı önlenemiyor. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) verilerine göre geçen yıl kaçak tüketim Türkiye genelinde artış gösterdi. Buna göre 2008'de yüzde 14,4 olan kaçak oranı geçen yıl yüzde 17,7'ye yükseldi. En fazla artış Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olurken, İstanbul, İzmir, Antalya gibi gelişmiş batı illeri de kaçak tüketimde öne çıkmaya başladı. Resmi verilerde 2009'da kaçak elektrik kullanımı Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi illerde tavan yaparak yüzde 80'lere yükseldi. Mardin yüzde 79 oran ile kayıp kaçakta ilk sırada yer alırken Şanlıurfa yüzde 76 ile ikinci ve Şırnak yüzde 70,7 oran ile üçüncü sırada yer aldı. Oransal olarak elektrik kaçağının en az olduğu ilk üç il ise yüzde 2,2 ile Çanakkale ve yüzde 5,1 oran ile de Nevşehir ve Kırklareli oldu. Tüketim miktarı bakımından en fazla kaçak elektrik yıllık 3,9 milyar kilovatsaat (kwh) ile Şanlıurfa'da kullanılıyor. Verilerde ilginç bilgiler de yer alıyor: 737 bin nüfuslu Mardin, kaçak elektrik tüketiminde 12 milyon nüfuslu İstanbul'u geçti.
Kayıp-kaçak kullanım ve elektrik özelleştirmeleri TEDAŞ'ın satışlarını olumsuz etkiliyor. Kaçak ve özelleştirmelere ekonomik krizin de etkilenmesiyle şirketin elektrik satışları geçen yıl ciddi miktarlarda geriledi. Rakamlar, TEDAŞ'ın elektrik satışlarının 2009'da 2008'e göre düşüşünü net bir şekilde ortaya koyuyor. Şirketin sektörel elektrik satışları ve düşüş rakamları şöyle (Milyar kwh): Meskenler 38,5 milyar kwh'den 30,9 milyar kwh'ye; Ticarethaneler 22,2'den 18,1'e; Resmi daireler 7'den 4,8'e; Sanayi 50,9'dan 40,6'ya; diğer tüketim ise (Aydınlatma vb) 15,6'dan 12,1'e geriledi. Aynı dönemde TEDAŞ'ın abone sayısı da 29,1 milyondan 24 milyon adete geriledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.