Hisarcıklıoğlu: Olumlu buluyoruz 

Hisarcıklıoğlu: Olumlu buluyoruz 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, referandumun Türkiye'nin hedeflerini taşıyacak yeni bir anayasa oluşturulması için başlangıç olacağını düşündüğünü belirterek, "Demokrasi ve özgürlüğü genişletecek her türlü adımı da olumlu

Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Başbakan Erdoğan'la Başbakanlık Resmi Konutu'nda yaptıkları görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklamada bulundu. 

Hisarcıklıoğlu, görüşmelerinde referandum konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, şöyle dedi: "TOBB olarak 2000 yılında başlayan bir süreçle 2001, 2004, 2005, 2006, 2007, 83 tane STK'yı bir araya getirerek, özellikle yeni bir anayasanın yapılmasının bir ihtiyaç olduğu noktasında fikir birliğimiz var. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Son beş genel kurulda TOBB Başkanı olarak özellikle altını çizerek yeni bir anayasa istiyoruz diye ifade ettim ki bunu sloganlaştıran bir cümle kurduk; güçlü ekonomi kaliteli demokrasi. Eğer Türkiye 2023'te dünyanın ilk 10 büyük ekonomileri arasına girecekse, ekonomisinin güçlü olmasını istiyorsa, güçlü demokrasisinin olması lazım. Onun için de Türkiye'nin yapısal değişiminin en önemli başlangıcı anayasadan olur. TOBB olarak bu süreci yen bir anayasa yapılması noktasında zaten gerekli tavrımızı net olarak ortaya koymuşuz, sizlerle paylaşmışız. Bu önümüzdeki dönem, referandum süreci içindeyiz. Sürecin siyasallaşması bizleri rahatsız etmektedir. Referandum konusu teknik bir meseledir. A partisi, B partisi, C partisi oylanması konusu değildir. Siyasi partileri oylamıyorsunuz. Bu konu siyasal bir tartışma konusu da olmaması lazım. İçeriğini tartışıyor olmamız lazım. Siyasi istikrar ve ekonomik istikrar için demokrasimizin de gelişmesi şarttır. Maalesef bizim kamuoyunda gördüğümüz en büyük eksiklik referandumun içeriğinin tartışılmaması. Bizim TOBB olarak hep rotamız değişimden yana olmuştur. Bundan böyle de böyle olacaktır. Farklı bir sürecin içinde olabilmemiz mümkün değildir. Referandumun Türkiye'ye yakışır, Türkiye hedeflerini taşıyacak yeni bir anayasa oluşturulması için başlangıç olacağını düşünüyorum. 13 Eylül sonrasında Türkiye'nin yeni bir başlangıç, yeni bir anayasa sürecinin STK olarak biz de katkı yapmaya hazırız, demokrasi ve özgürlüğü genişletecek her türlü adımı da olumlu bulduğumuzu açık ve net olarak ifade ettik. "

Hisarcıklıoğlu, görüşmelerinde, öncelikli olarak ekonomik konuları ele aldıklarına işaret ederek, "Başbakanımıza ilettiğimiz nokta özellikle devletimizin vergi, SSK ve Bağkur'da toplam alacağı 90 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Bunun da ana nedeni özellikle çok yüksek uygulamalar sonucu ortaya çıkan yüksek gecikme faizleridir ki bunların oranı yüzde 27-28'ler civarındadır. Hazinenin borçlanması yüzde 9'ken fakat gecikme faizi yüzde 27'ler civarında. Bu açıdan özellikle vergi, SSK, elektrik, Bağkur borçlarının makul seviyelere düşürecek gecikme faizleriyle yeniden yapılandırılması talebinde bulunduk." dedi.

İhracat yapan sanayicilerin taleplerinin olduğunu dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Bir çok yapısal sorunlar var, uzun zamandır bir iyileşme yapılamadı. Bunun yerine sanayicilerimize ihracat konusunda destek olacak mekanizmaların muhakkak bulunması, bu konuda desteklenmesini ifade ettik. Reformlar, Türk ticaret kanunu, borçlar kanunu, perakende kanunu, kamu alımlarında yüzde 15 yerli mal kullanımındaki fiyat avantajının kullanılması noktasında yapısal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledik. Özellikle Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu'nun Meclis'ten 60 maddesi geçmiş durumda, fakat özellikli gündemden dolayı, inşallah referandum sonrası açılacak meclisle beraber bunların öncelikli olarak gündeme gelmesini ifade ettik."

cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.