Bandrol vurgunu Real'e de uzandı

Bandrol vurgunu Real'e de uzandı
TRT'nin yaptığı suç duyurusu ile ortaya çıkan bandrol vurgunu yeni bir takım şirketlere uzanmaya başladı. İstanbul Bilişim'den önce Real Hipermarketleri’nin de baskına uğradığı ortaya çıktı.

TRT Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz hafta Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu ile başlayan bandrol operasyonu dalga dalga büyüyor.

Mali polisin geçtiğimiz hafta İstanbul Bilişim A.Ş’ye yaptığı baskından önce ilk baskını 27 Temmuz’da Real Hipermarketleri’nin Kartal’daki mağazasına yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye genelinde 13 mağazası bulunan Real Hipermarketleri’nin Kartal’daki mağazasına giden mali polis, bazı televizyonlara ait garanti belgeleri ve bandrollere el koydu.

Real mağazalarına yönelik ikinci baskın ise İstanbul Bilişim’in ardından 16 Ağustos’ta yapıldı. Real’in Fulya ve Merter’deki mağazalarında bulunan 14 televizyona el koyan mali polis söz konusu ürünleri TRT İstanbul Radyosu’nun deposuna kaldırdı.

Yapılan baskında Real’in ürünleri temin ettiği iki ithalatçı firmanın paravan şirketler olduğu iddiası yer aldı.

Real’in mağazalarında el konulan LCD ve Plazma TV’lerin üzerinde 100 TL’lik bandrol olması gerekirken mini radyolara ait 25 kuruşluk bandrollerin yer aldığı tespit edildi.

Söz konusu baskınları doğrulayan Real Hipermarketleri Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “Baskınlar doğru.

Ancak sahte olduğu belirtilen bandrollerin sahte olup olmadığı bilmiyoruz. Söz konusu televizyonları ithalatçı firmalardan aldık. Soruşturma sonucunun ortaya çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Şirketlerin adresi var kendi yok

Elde edilen belgelere göre, Real’e ürünlerin temini iki ayrı ithalaçı firma tarafından sağlanıyor.

Söz konusu firmalardan biri Aktüel Bilişim Teknolojileri ve Elektronik Ürünleri şirketi, diğeri ise Hoş Elektronik.

İthalatçı firma konumundaki Aktüel Bilişim, İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarına göre 1 Temmuz 2009’da kurulmuş. 50 bin TL sermayeli şirketin sahibi ise Ramazan Kayacan görünüyor.

İTO’daki adresinde Masko Mobilyacılar Çarşısı’nda olduğu belirlenen Aktüel Bilişim’in adresine gidildiğinde Plato Bilişim adında internet üzerinde elektronik ürün satan bir firmanın olduğu dikkat çekiyor.

Aktüel Bilişim’in çalışanı olduğunu söyleyen Nurgül Beşikçi, Plato Bilişim’in kiracısı olarak söz konusu adrese bir süre önce taşındıklarını söyledi.

Şirketin sahibi görünen Ramazan Kayacan’a ise ulaşılamadı. Real’in ikinci ithalatçısı Hoş Elektronik ise yine İTO kayıtlarına göre 17 Eylül 2009 yılında kurulmuş bir şirket.

Şirketin sahibi olarak Nazmi Aksüt’ün adı yer alıyor. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde olduğu belirlenen Hoş Elektronik’in adresinde yapılan incelemede ise söz konusu adreste kapalı durumda bir deponun olduğu tespti edildi.

Atatürk Oto Sanayi Sitesi esnafı ise söz konusu firmayı ve firmanın sahibini tanımadıklarını söyledi. Real’in ithalatçısı görünen Hoş Elektronik’in kayıtlı sermayesi ise 100 TL.

Yine, Real’den satılan ürünlere ait, her iki firmaya ait garanti belgeleri üzerindeki telefon numaralarından da söz konusu firmalara ulaşılamadı.

800 bin televizyonda bandrol sorunu var

Bandrol yolsuzluğunda mağaza ve depolarını yapılan baskın sonrası adı gündeme gelen İstanbul Bilişim eli ile 2006 yılından bu yana 250 bin LCD ve Plazma televizyonun satıldığı öğrenildi.

İstanbul genelinde dört ayrı mağazası bulunan İstanbul Bilişim’in yaptığı satışlarını yüzde 30’u şirketin internet sitesi üzerinde yapılıyor.

Yapılan hesaplamalara göre bandrol yolsuzluğu ile elde edilen kazanç ise 100 milyon euro olarak hesaplanıyor.

Elde edilen bulgulara göre Türkiye genelinde 800 bin televizyon ya sahte bandrollü ya da bandrolsüz olarak satılıyor.

Söz konusu televizyonları büyük market zincirlerinin raflarında dahi bulmak mümkün. Bandrol yolsuzuluğu ile ilgili düğmeye İstanbul’da basılmasına karşın, Anadolu’da de benzer çalışmlaların sürdüğü, cihazların sahte bandrollu ve bandrolsuz satıldığı tespit edilmesi durumunda ilgili yerlere suçduyurularında bulunulacak.

Söz konusu araştırmaları ihbarda bulunan Look Invsetigation Delillendirme ve Araştırma AŞ’nin 40 kadar personeli yürütüyor. Konu ile ilgili soruşturma ise Kartal, Şişli, Bakıköy ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklar eli ile yürütülüyor.

Şişli Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gürses, soruşturmanın devam ettiğini, bakanlıklar dahil ilgili yerlere gerekli yazıların yazıldığını söyledi.

Devam etmekte olan bir soruşturma nedeni ile ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Gürses, operasyonların derinleşebileceğini söyledi.

Kapalı durumdaki firmanın ithalatı 20 milyon euro

İstanbul Bilişim’in ithalatçı olarak görünen ancak adresinde yapılan incelemede son bir yıldan bu yana faaliyette olmadığı belirlenen Tarz Elektrik Elektronik’in bu yılın başından bu yana yaptığı ithalat tutarı 19 milyon 292 bin euro olarak kayıtlara geçti.

Büyük bir kısmı Halkalı Gümrüğü üzerinden getirilen televizyonların sayısı ise 46 bin 75 adet. Elde edinilen belgelere göre Tarz Elektrik, söz konusu televizyonların tamamını Berlin’de kurulu bulunan 6 firmadan ithal etmiş.

Almanya’daki firmalardan bazılanının ise Türkiye’den kişiler tarafından kurulduğu anlaşıldı.

Doğubank İş Merkezi’ndeki bürosu son bir yıldan bu yana kapalı olan ve İTO’ya kaydı Ocak 2009’da yapılan Tarz Elektrik’in kayıtlı sermayesi ise 100 bin TL. Şirketin sahibi olarak görünen Abdullah Üngür’e ise ulaşılamıyor.

Dolandırıcılık organizasyonu ile ilgili ortaya çıkan bilgi ve belgelerin buz dağının görünen yüzü olduğunu söyleyen Look Invsetigation CEO’su İnan Taptık, organizasyonun görünenden daha derin olduğunu söyledi.

Taptık, konu ile ilgili araştırmalarını sürdüğünü, elde edilen tüm bilgi ve belgelerin İstanbul Emniyeti Mali Şube Müdürlüğü’ne ulaştırıldığı bilgisini paylaştı.

TRT 15 hesap uzmanı konumlandırdı

Devlet Bakanı Bülent Arınç’ın bizzat el koyduğu dev dolandırıcılık organizasyonu için TRT de özel bir ekip oluşturumuş durumda.

İlk belirlemelere göre 80 milyon euro zarara uğratıldığı açıklanan TRT, bundan bir buçuk yıl önce Maliye’den TRT’ye transfer olan TRT Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Canpolat’ı görevlendirmiş durumda.

Hesap Uzmanı kökenli Canpolat da Maliye Bakanlığı’ndan TRT’ye bir ay kadar önce transfer edilen 15 hesap uzmanını vergi dairelerine konumlandırdı.

Söz konusu hesap uzmanlarının büyük bir kısmı İstanbul’da olmak üzere vergi dairelerine konuşlanmış durumda.

Sahte bandrollü veya bandrolsüz mal satan firmanın kestiği faturayı online gören hesap uzmanları, satılan her ürünün bedeli kadar bir cezayı faturayı kesen firmaya gönderiyor.

İkinci bir fatura ise o ürünü alan nihayi tüketiciye kesiliyor. Kanuna göre nihayi tüketicinin cezası ise ürünün yüzde 50 bedeli kadar.

Bandrol vurgunu itibarımızı sarstı

Bandrol yolsuzluğu ile elde edilen kazancın televizyon başına 80-100 euro seviyesinde olduğunu söyleyen Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, yolsuzluğun boyutunun görünenden daha büyük olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bandrolde usulsüzlük yapan firmanın daha başlangıçta yüzde 16’lık bir avantaj elde ettiğini söyleyen Yüngül, haksız rekabetin son bulması adını yapılan operasyonları memnuniyet ile karşıladıklarını ifade etti.

“Dev bandrol vurgunu, sektörümüzün itibarını olumsuz etkiliyor; hileli işlem yapan firmalardan alışveriş eden binlerce tüketiciyi mağdur ediyor” diye konuşan Yüngül, bandroldeki dolandırıcılığın yanı sıra KDV usulsüzlüğünün de kapsamlı bir operasyon sonrası ortaya çıkarılabileceğini ifade etti.

Yüngül, söz konusu usulsüzlüklerin önüne geçilmesi için tek bir ihtisas gümrüğünün yetkili kılınmasının önemine işaret etti.

referans

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.