Katılım bankacılığının tarihi
Türkiye’nin öncü katılım bankası Türkiye Finans, yüzyıllardır hayatın vazgeçilmez bir parçası olan para vakıflarının tarihini inceleyen “Vakıf Medeniyeti ve Para Vakıfları” adlı yeni eseri, düzenlenen iftar yemeğinde tanıttı. Türkiye Finans Kültür Yayınları’nın ikinci eseri olan ve Prof.Dr.Tahsin Özcan tarafından kaleme alınan “Vakıf Medeniyeti ve Para Vakıfları” kitabı, vakıf medeniyetinin tarihsel gelişimi ve Osmanlı Devleti’ndeki vakıf anlayışı hakkında kapsamlı bilgiler içeriyor.
Osmanlı Devleti döneminde sosyal adaletin ve toplumsal barışın sağlanmasında en önemli unsur haline gelen, günümüzde ise daha çok sivil toplum kuruluşlarına dönüşen vakıfları konu alan kitap; para vakıflarının vakıf kurumu içindeki yeri, işlevi, işleyişi gibi konuları da tartışmaya açıyor. Eserde para vakıflarındaki bazı uygulamaların günümüzün “mortgage” sisteminin temelini oluşturması, karz-ı hasen ve mudarebe gibi dönemin bazı finansal enstrümanlarının günümüzün katılım bankacılığı sisteminde de yer aldığına dikkat çekiliyor.
“Vakıf Medeniyeti ve Para Vakıfları” kitabının tanıtım gecesinde bir konuşma yapan Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar; “Türkiye Finans olarak geçmişten günümüze ışık tutacak bu eserin kütüphanelerimizde önemli bir yere sahip olacağına inanıyorum. Yüzyıllardır hayatımızın önemli bir parçası olan vakıfların, toplumsal barışın devam ettirilebilmesi için her daim varlıklarını sürdürmesini diliyorum” dedi.
Kitabın yazarı İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Özcan ise eski önemini kaybeden vakıfların, kendi tarihi tecrübemizi değerlendirmek ve batılı ülkelerin geliştirdiği modellerden de istifade edilerek yeniden ele alınarak geliştirilmesinin önemini vurguladı. Prof. Dr. Özcan, “Türkiye Finans tarafından hayata geçirilen bu eser vakıfların toplumsal amacının yeniden hatırlanmasında önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum” dedi.
“Vakıf Medeniyeti ve Para Vakıfları” kitabı ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.turkiyefinans.com.tr adresinden ulaşılabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.