'Kapı kapı dolaşın!'

'Kapı kapı dolaşın!'
Partisince Samsun'da düzenlenen mitingde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül'de bir partinin değil darbe anayasasının değiştirilmesi için oy kullanılacağını söyledi. Erdoğan, "Anayasa değişikliği için kapı kapı dolaşın, gidilmedik, çalınmadık

Başbakan Erdoğan, partisince Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingte Samsunlulara seslendi. Konuşmasına Samsun'un ilçelerini bir bir sayıp selamlarını sunarak başlayan Başbakan Erdoğan, "Ramazan'ın bu anlamlı gününde sizler bizi ağırladınız, sağ olun var olur. Ramazan'ın rahmeti sofranızdan eksik olmasın. Bütün insanlık için huzura ve kardeşliğe vesile olsun." temennisinde bulundu.

Samsun'un bir tarihte yerinin kurtuluş şehri olarak tanımlandığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Karadeniz ne kadar bereketli ise Samsun da bu hareket için o kadar bereketlidir. Yardımlarını bu hareketten hiç esirgemedi." dedi. Attıkları bütün adımları halkın isteği doğrultusunda attıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, hesabı da halka vereceklerini, tuzu kuru olan seçkinlere vermeyeceklerini söyledi. "Bir Allaha bir de millete hesap veririz." diyen Başbakan Erdoğan, başbakan olduktan sonra sekiz kez Samsun'a geldiğini aktardı.

'Demokrasinin aydınlığına evet' pankartlarını işaret eden Başbakan Erdoğan, Eylül'de bir partinin değil darbe anayasasının değiştirilmesi için oy kullanılacağını belirtti. Vatandaşa, 'Milletin anayasasına evet mi?' sorusu üzerine meydandan gelen 'evet' sesine 'İşte bu' diyerek memnuniyetini dile getirdi. Anayasa değişikliğini kendileri için yaptıklarını söyleyenlere, "Soruyorum, hazırlanan yasada AK Parti'nin kendisini kurtarması için bir madde var mı? Okumamışlar ki." diye konuştu.

Konuşmasını Samsun'a ve bölgeye yapılan yatırımları anlatmakla sürdüren Başbakan Erdoğan, bunların hepsinin vatandaş için yapıldığını dile getirdi. "Soruyorum; Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli..." diye söze başlayan Erdoğan, vatandaşların yuh çekmesi üzerine "Demeyin, evet oylarınızla sandıklara gömün." dedi.

Muhalefete "Siz bu yapılan yollardan hiç geçmediniz mi? Geçerken acaba bu yolları kim yaptı?" diye soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "15 senede geçmiş iktidarlar bu yolun yüzde 35'ini, biz ise beş yıllık iktidarımızda yüzde 65'ini yaptık. Tabi onlar bu yolların durumunu nerden bilecekler. Biz 15 yaşından bu yana buralarda gezdik. İki aracın nasıl yan yana gidemeyeceğini biliriz. Kılıçdaroğlu'nun memleketine de üniversiteyi biz kurduk. Gidip görün. Barajlar kuruyoruz. Samsun'a ikinci üniversite olan Canik Başarı Vakfı Üniversitesi kuruluş kararını biz verdik. Bunu sizler için yaptık. Yeterli mi? Hayır daha yapacağımız çok iş var."

Kurtuluş savaşının ilk adımının Samsun'da atıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Ancak Samsun sadece 19 Mayıslarda Ankara'ya gelen atletlerin getirdiği topraklarla hatırlandı. Başka bir şey yapılmadı. Kurtuluş savaşı ruhuna biz sahip çıktık, Samsun'u biz kalkındırdık." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 12 Eylül'de oylanacak anayasanın bir AK Parti anayasası olmadığını, bütün tekliflerine rağmen CHP ve MHP'nin gereken desteği vermediğini dile getirdi. Şimdi bunun tek sahibinin millet olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, artık bu değişikliğin 73 milyonu ilgilendiren bir değişiklik olduğunu anlattı.

"Büyük Türkiye mücadelesinde yanımızda mısınız, çetelerle karanlık senaryolarla mücadelede bizimle misiniz, daha özgür bir Türkiye'ye evet mi?" diye soran Başbakan Erdoğan, "Öyleyse sevdamız millet oyumuz 'evet', sevdamız millet tercihimiz 'evet". diyerek istediği cevabı aldı.

Konuşmasında 12 Eylül darbesine de atıfta bulunan Başbakan Erdoğan, 30 yaşında olanların geçmişi hatırlamayacağını dile getirdi. Başbakan Erdoğan, zindana düşen kimselerin dışarı çıkmak için gün saydığını, gün sayarken de birçok kimsenin hayatını dışarı çıkamadan kaybettiğini söyleyerek, Bafralı Hüseyin Kurumahmutoğlu'nu örnek verdi. Bafralı Hüseyin'in namaz kılarken yediği dipçikle hayatını kaybettiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, "12 Eylül 2010 iade-i itibar yapılacağı gündür. Hüseyin gibi yüzlerce kardeşimizin ruhunun şad olacağı gündür." diye seslendi.

Başbakan Erdoğan, ''Bu ülkenin kızları baş örtüleriyle üniversitelere girsin dedik. Eğitim özgürlüğü, özgürlükler, hak ya hukuk ya ve MHP ile el birliği yaptık. Burada önemli bir şey var şimdi, bu sizler için de çok önemli. Ve arkadaşlarımız MHP yönetimiyle, grubuyla görüşmeler yaptılar. 'Tamam' dediler, güzel... Ve hakikaten orada bir el birliği yaptık, işbirliği yaptık ve birlikte 411 oyla baş örtüsü özgürlüğünü, eğitim özgürlüğünü parlamentodan geçirdik. Öyle mi? Geçti. Peki hemen bunun arkasından CHP ne yaptı? Şimdi CHP'nin genel başkanı çıkmış meydanlarda 'başörtü meselesini ben çözerim' diyor. Şimdi dürüst ol, bunu Anayasa Mahkemesi'ne gönderirken içinde senin imzan yok muydu? Samsunlu kardeşlerimi aldatamazsın. Binlerce kızımız bu ülkede üniversiteye gidemedi. Bu oylamada verilecek oylamada sizin önünüze partilerin amblemlerinin bulunduğu oy pusulası gelmeyecek. 'Evet' veya 'hayır' yazan beyaz ve kahverengi oy pusulası gelecek. Burada parti yok, özgürlükler ve demokrasi var." diyerek anayasa paketindeki yenilikleri anlattı.

''Hayır cephesinde kimler bir arada'' diye soran Başbakan Erdoğan, CHP, MHP, BDP, Türkiye Komünist Partisi, İşçi Partisi ve YARSAV'ın aynı cephede yer aldığını, bunlara en güzel cevabın 12 Eylül'de halk tarafından verileceğini söyledi. "Benim halkım bunlarla işbirliği yapmaz." diyen Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun kendi konuşmalarından cımbızlama laflar aldığını hatırlatarak, Orhan Veli'nin "Bir elinde cımbız, bir elinde ayna, umurunda mı dünya" dörtlüğünü hatırlattı.

Başbakan Erdoğan MHP ve CHP'nin Kandil'le aynı safta buluştuğunu öne sürerek, "Şimdi yanlarına terör örgütünü aldılar. Ne partimiz ne de iktidarımız hiçbir terör örgütü ile masaya oturmaz pazarlık yapmaz." diye konuştu. Başbakan Erdoğan Samsunluların bu kirli tezgaha gelmeyeceğini söyledi.

Konuşmasında sık sık değişiklik yapılacak maddeler hakkında bilgi vererek 'evet' mi diyen Başbakan Erdoğan, mitinge katılanlarla sürekli karşılıklı diyalog kurarak katılımcıları zinde tuttu. Samsun'a yapılan yatırımlardan ikinci üniversiteden, kitapların ücretsiz dağıtılmasına yapılan çalışmaları anlatan Erdoğan, fakir öğrencilerin bursla desteklendiğini hatırlattı. Sağlıkta Samsunluların istediği hastane ve istediği eczaneye gidebildiğini hatırlatarak Samsun'a sağlık alanında 274 milyonluk yatırım yapıldığını söyledi. 'Önce insan sonra devlet' anlayışı içinde yola devam ettiklerini belirtti. Ulaşımdan konut yapımına kadar Samsun'a yapılan yatırımları bir bir anlatan Başbakan Erdoğan, havayolu taşımacılığındaki artışa dikkat çekti. Erdoğan, doğalgaz kullanımının arttığını hatırlatarak ''Artık benim bacılarım bodrumdan yukarı katlara kömür taşıma zahmetinden kurtuldu." dedi.

TBMM'de 14 gün 14 gece çalışarak anayasa değişiklik paketini çıkardıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, "Gece gündüz çalıştık. Sizin bize yüklediğiniz emanetin hakkını verdik. Söz sizde, karar sizde, mühür de sizde.'' değerlendirmesinde bulundu. 12 Eylül'ün Türkiye için bir milat olması temennisinde bulunan Erdoğan, ''Gelin hep birlikte yepyeni bembeyaz bir sayfa açalım. Şunu unutmayın her 'evet' demokrasiye davettir, her 'evet' adalete davettir, her 'evet' özgürlüğe davettir, hukuka davettir.'' şeklinde konuştu.

Daha sonra referandumda 'evet' oyu kullanacak 2 MHP'li ve bir DSP'li belde belediye başkanı, Hüseyin Kurumahmutoğlu'nun abisi kürsüye davet edilerek Başbakan Erdoğan tarafından tebrik edildi.

Hafta sonu serin hava mitinge katılımı artırdı. Alanı dolduramamaktan dolayı partilerin miting yapmaktan kaçındığı Cumhuriyet Meydanı, Başbakan Erdoğan alana gelmeden saatler önce hınca hınç doldu. AK Parti İl Başkanı Adem Güney, katılımın son derece fazla olduğunu belirterek, "Hemşehrilerimiz hem Başbakan'ına hem de referanduma sahip çıktıklarını gösterdi." diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Başbakan platforma büyük alkışlar eşliğinde çıktı. Arkasından İmar ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ve Samsun milletvekilleri platforma çağırılarak vatandaşı selamladı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.