Çukurova'da mısır hasadı başladı

Çukurova'da mısır hasadı başladı
Türkiye'nin mısır üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının yapıldığı Çukurova yöresinde hasada başlandı. Üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) alım fiyatlarını bir an önce açıklanmasını istiyor.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda yaklaşık 4,5 milyon ton mısır üretildiğini, bunun da yüzde 40'ını Çukurova'nın karşıladığını anımsattı.

Çukurova'da mısır hasadına başlanmasına karşın, TMO'nun henüz fiyat açıklamadığına işaret eden Tezcan, şunları kaydetti:

''Çukurova'da yaklaşık 1 milyon 700 bin dekar alanda mısır üretiliyor. Fiyatın açıklanmaması mısır üreticisini olumsuz etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor.

Biz, TMO'dan en az 55 kuruş fiyat bekliyoruz. Fakat üreticilerimizin çoğu yeterli depolama koşulları bulunmadığı, aynı zaman da borçlarını ödeyebilmek için nakit sıkıntısı çekmeleri nedenleriyle ürünlerini serbest piyasada tüccarlara 45 kuruştan satmak zorunda kalıyor.

Üreticilerin daha fazla mağdur olmaması için TMO'nun bir an önce fiyat açıklamasını istiyoruz.''

'SICAKLAR 2. ÜRÜNDE REKOLTEYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Bu yıl birinci ürün mısırda rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini ancak ikinci üründe durumun tam tersi olacağını ifade eden Tezcan şunları söyledi:

''Bu yıl dekar başına ortalama bin 400 kilogram verim bekliyoruz. Bu çiftçi açısından olumlu. Ancak 2. ürün mısırda sorun yaşayacağımızı düşünüyorum.

Çünkü sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi, 2. ürün mısırda bazı hastalıkların görülmesine neden oldu.

Bu yüzden üreticilerimizin 2. üründe ortalama 600-700 kilogram verim alabileceğini öngörmekteyiz.'

'BU YIL DA MISIR İTHALATI YAPILMAYACAK'

Tezcan, mısır üreticisinin geçmiş yıllardaki en önemli sorunlarından birinin ithalat olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

''Geçen yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileriyle bu konuda yaptığımız görüşmeler sonucunda ithalat yapılmamıştı. Yetkililerle bu yıl yaptığımız temaslarda da en çok mısır ithalatının ABD, Arjantin ve Brezilya'dan yapıldığını, bu ülkelerde ise GDO'lu tohumların kullanıldığını hatırlattık.

Türkiye'nin mısır üretiminde kendi kendine yeten bir ülke olduğunu ve dünyanın en kaliteli mısırını ürettiğimizi söyledik. Görüşmelerimiz olumlu sonuçlandı ve yetkililer bu yıl da mısır ithalatı yapılmayacağını söyledi.''

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.