Enflasyonu fırsatçılar artırdı

Enflasyonu fırsatçılar artırdı
Ağustos'ta enflasyonu razaman zamları ve sebze-meyve fiyatlarındaki artış yükseltti...

Temmuzda gıda fiyatlarındaki gerileme sayesinde enflasyonda yaşanan düşüş, ağustosta yine gıdadaki yükseliş yüzünden tersine döndü. Bazı mevsim sebze ve meyvelerinde yaşanan üretim sıkıntısı ile ramazan etkisi birleşince ağustosta fiyatlarda ciddi artış ortaya çıktı. Et fiyatlarındaki artışın sürmesi de gıda enflasyonundaki yükselişe destek verdi. Enflasyondaki artışı, ayakkabı ve giyimdeki mevsim sonu indirimleri frenledi.

Ağustosta tüketici fiyatları, yüzde 0.40 ile 0.23 olan beklentilerin oldukça üzerinde arttı. Buna bağlı olarak yıllık enflasyon, bir önceki aya göre 0.76 puan yükselerek yüzde 8.33’e yükseldi. Böylece temmuz ayında gıda fiyatlarındaki gerileme ile yıllık enflasyondaki 0.79 puanlık düşüşün tamamı ağustosta kaybedilmiş oldu. 8 aylık toplam enflasyon da yüzde 3.50 düzeyine çıktı.

GIDA DIŞINDA DURUM SAKİN
Ağustosta beklenenin üzerinde bir artış olmasına karşın, gıda dışındaki kalemlerde genelde durum sakin. Ağustosta fiyatı yükselen madde sayısı temmuza göre 59 azalarak 233’ten 174’e indi. Buna karşın fiyatı düşen madde sayısı 54 artarak 116’dan 170’e çıktı. Fiyatı en fazla yükselen 20 kalemin üçü dışında tamamının gıda maddelerinden oluşması da, ağustostaki artışın temelde gıda ile sınırlı olduğunu gösteriyor. Ağustosta gıda enflasyonu yüzde 2.95’i buldu ve aylık enflasyona 0.77 puanlık bir katkı yaptı.

Buna karşın giyim ve ayakkabıdaki yüzde 4.79’luk düşüş, genel enflasyonu 0.33 puan aşağı çekti. Artışın hızını kesen en önemli faktör, giyim ve ayakkabıdaki mevsim sonu indirimleri oldu. Ancak giyim ve ayakkabıdan gelen bu destek eylülde tersine dönecek. Yeni sezon malların vitrine çıkmasının yanı sıra bayram ve okul alışverişlerinin üst üste gelmesinin etkisi ile eylülde giyim ve ayakkabıda fiyatlar artacak. Gıdada ramazan sonrasında fiyatlarda düşüş meydana gelmemesi halinde, eylül enflasyonunda etkili bir artış yaşanabilir. Bu arada enflasyonun seyri açısından önemli bir gösterge olan kira enflasyonunun, önceki aylara göre biraz daha yüksek seyretmesi de dikkat çekiyor.

MERKEZ’İN DURUŞU DEĞİŞMEZ
Ağustos enflasyonu, beklentilerden fazla artmış olmasına karşın Merkez Bankası’nın enflasyon ve faiz konusundaki duruşunda bir değişiklik beklenmiyor. Merkez Bankası, son Para Politikası Kurulu toplantısının tutanaklarında da ağustos enflasyonunda gıda fiyatlarına bağlı olarak bir artış beklendiğini açıklamıştı. Merkez Bankası, ağustos ve eylülde enflasyonda artış yaşansa da, yılın son çeyreğinde geçen yılki vergi indirimlerinin baz etkisinin ortadan kalkması ile enflasyonun yeniden etkili bir düşüş sergileyeceğini öngörüyor. Eylülde aylık enflasyonun yüzde 1’in üzerine çıkması halinde, yıllık enflasyonun yüzde 9’un üzerine çıkması mümkün. Ancak enflasyonda yılın son çeyreğinde beklenen düşüş sayesinde, enflasyonun yeniden hedefle uyumlu düzeylere inmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyon göstergelerinin seyri de Merkez açısından sorun oluşturmuyor.

Ağustosta gıda fiyatlarını dışlayan tüm çekirdek enflasyon göstergeleri düştü. Sadece gıdayı içeren çekirdek enflasyon göstergelerinin artış göstermesi de, ağıustos artışında gıdanın belirleyici olduğunu gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.