Piyasalar 'Evet'i Çok Sevdi

Piyasalar 'Evet'i Çok Sevdi
Dün yapılan referandumdan yüzde 58 ile güçlü bir 'evet' çıkması ve arkasından Başbakan Erdoğan'ın verdiği uzlaşma mesajları piyasaya olumlu yansıdı.

Dün yapılan referandumdan yüzde 58 ile güçlü bir 'evet' çıkması ve arkasından Başbakan Erdoğan'ın verdiği uzlaşma mesajları piyasaya olumlu yansıdı. Son kapanışta 1.5150 TL olan dolar 1.48-1.49 TL aralığına inerken, gösterge faiz de yüzde 8.08'den yüzde 8.01'e geriledi. Borsada da hızlı bir açılış bekleniyor.


Referandum sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, çıkan sonuçları piyasanın olumlu algıladığını ve bir iki günlük ralli yaşanabileceğini belirtiyor. Referandumun 'mevcut ekonomi politikalarının ve Ak Parti iktidarının devamı' şeklinde algılandığını kaydeden uzmanlar, siyasi belirsizliğin azalması ile piyasada yukarı gidiş olasılığının arttığını kaydediyor.

"SİYASİ RİSK AZALDI"
Orion Investment Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, sonuçların beklentilerin çok üzerinde olduğunu belirtti. Piyasaların Ak Parti hükümetinin uygulamalarını pozitif olarak algıladığına dikkat çeken Salar, "dolayısıyla bu referandum Ak Parti iktidarının devamına yönelik b,ir referans olarak algılanabilir. Bu durum da kısa vadede alış getirecek. Üzerine bir de yurtdışı etkisi var. Biz tatilde iken dışarıda önemli yükselişler yaşandı" dedi.

Bugün piyasada hızlı bir yükseliş olacağını ancak kısa vadede bir kar realizasyonu görülebileceğini ifade eden Salar, "Şimdiye kadar alım yapmayanların çok acele etmemesini öneriyorum. Bu yükselişe bir realizasyon gerekiyor. Ama orta vade için piyasi üzerindeki siyasi riskin azalmış olması çok önemli. bu durum orta vadede olumlu yansıyabilir" ddiye konuştu.

"SİNYAL ÇOK GÜÇLÜ GELDİ"
Arma Porföy Stratejisti Murat Gülkan, piyasaların referandumu olası bir Ak Parti iktidarının devamı için bir sinyal olarak yorumladığını kaydederek, "Ve bu sinyal çok güçlü geldi. Bu da piyasaların hoşuna giden bir durum. Özellikle siyasi belirsizlik riskinin ortadan kalkmış olması nedeniyle eğilim yukarı yönlü olmaya devam edecek. Bence Türkiye'de fiyatlar pahalı ama bu daha da pahalı olmayacağı anlamına gelmez" dedi.

"PİYASALARDA RALLİ YAŞANABİLİR"
EFG İstanbul Menkul Değerler Murahhas Azası Hüseyin Kelezoğlu, dünya piyasalarının da olumlu olmasına dikkat çekerek, "Referandum sonucunun pozitif etkisi ile bir kaç günlük ralli yaşanabilir. Ben bir kar satışı beklemiyorum" dedi. Kelezoğlu şöyle konuştu:

"Yabancılar referandumdaki detayları çok anlamadı ama çıkan sonuçları 2011 genel seçimlerinde tek parti iktidarına yönelik belirsizliğin büyük oranda ortadan kalkması olarak yorumlayacaklar. En azından kısa vadede böyle görülecek. Zaten bu etki referandumun kendisinden daha önemli."

Piyasaya yeni bir para girişinin de olabilecepine işaret eden Kelezoğlu, "Çıkan sonucun oldukça güçlü evet olması Ak Parti'nin elini rahatlattı. Piyasalardaki popülist politika endişeleri törpülendi. Bu durum ekonomi politikasına olan güveni biraz daha artabilir. Yabancı yatırımcılar, Ak Parti tekrar iktidara gelirse Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülkeler statüsüne çıkabileceği beklentisinden güçlü olarak beslenecek." dedi.

"SONUÇLAR BEKLENTİNİN ÜZERİNDE"
HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel sonuçların piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratağını kaydetti. Aksel, "sonuçların gelecek yılki seçimlerde tek parti hükümeti olasılığını güçlendireceğini düşünüyorum. Diğer yandan sonuçların olumlu etkisinin uzun sürmesini beklemiyorum" dedi.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ da, “Referandum sonuçları piyasaların beklediği bir şey değildi. Evet oyları için tahmin yüzde 50 ile 55 arasında bir orandaydı. Ancak sonuçlar, oldukça rahat bir başarı olarak kabul edilebilir. Bu oylamanın, piyasalar için en büyük sonucu, Ak Parti’nin gelecek seçimlerde tek parti hükümeti kurma olasılığını artırması oldu" dedi.

Anayasada bir dizi reformu öngören paketin referandumda kabul görmesi piyasaları da coşturdu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi haftanın ilk işlem gününde 1297 puanlık artışla 61905,08 puandan tüm zamanların rekoruyla açıldı. Endeksin tavan yapması yatırımcı tarafından memnuniyetle karşılanırken, anayasa değişikliğinin kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede borsayı fişeklemesi bekleniyor.

Piyasa uzmanları referandumdan evet çıkmasının yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisini artıracağını bunun ekonomiye de sirayet edeceğini öngörüyor.

İnfo Yatırım'dan Selim Işıklar, piyasaların referandumu sonuçları itibariyle olumlu bulduğunu kaydederken, "Para girişleri bu olumlu iklime önemli bir katkı sundu. Bugün kar satışları gelebilir. Yeni bir rekorla kapanış olabilir. Yabancı yatırımcı referandumu Türkiye'nin siyasi bir kırılganlığa girmemesi adına memnuniyetle karşıladı. Hemen kar satışına gitmedi, Dış piyasalara bağlı olumlu bir seyir beklentisine girdi." ifadelerini kullandı.

Işıklar, paketin kabulüyle ülkede demokrasi ve reform adına önemli adım atıldığına işaret ederken, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yabancı yatırımcı reformun onayının önemini biliyor. Yatırım yapılabilir ülke hususunda olumlu yorumlar yapıyor. Kredi kuruluşları önümüzdeki günlerde Mali Kural ile ilgili TBMM'de bir adım atılması halinde Türkiye'nin kredi notunu önemli ölçüde artıracak. Bakın, Yüzde 50'nin altında bir evet ya da çok az üstünde evet ile Türkiye'nin seçimlere kadar olan süreçte siyasi gerginliğe girmesi söz konusuydu. Çıkan sonuç siyasi gerginliğin önüne geçti. Fakat kısa vadede İMKB'de büyük yükseliş beklenmemeli. Çıkışın borsada devamını beklemeliyiz. Orta ve uzun vadeli bakmalıyız. Enteresan bir şey görünmüyor."

Tera Menkul Değerlerden Ersagun Şimşek de Selim Işıklar gibi referandumun kısa vadeden ziyade orta ve uzun vadede piyasaları rekora taşıyacağına kanaat getiriyor.

Referandum öncesinde evet beklentisinin İMKB'de yukarı yönlü oynamalara zemin hazırladığının altını çizen Şimşek, "Zaman zaman görülen artışlarda elbette uluslararası piyasaların da katkısı var. Burada öne çıkan faktör Türkiye'nin değişim ve demokrasiye olan ilgisi. Zira yabancı yatırımcıda referandumla tek parti iktidarına olan güvenin tazelendiği fikri hâkim. Seçim öncesinde evet beklentisi yüzde 54 civarındaydı, 58 beklentilerin üstündeydi. Borsaya gelince yükseliş sınırlı kaldı. Tabii hemen bir etki beklenmemeli. Orta ve uzun vadeye odaklanmalıyız." yorumunu yaptı.

Altın ve döviz piyasası uzmanlarından Mehmet Ali Yıldırımtürk ise Ulusal-100 Endeks'in kırdığı rekorda referandumun önemli bir payı olduğunu belirterek, "Oylamadan evet çıkacağı beklentileri alımları artırdı. Piyasalarda iyimserlik arttı. İMKB'nin yukarı yönlü eğilimini devam ettirmesi söz konusu." dedi.

Sivil anayasa sürecinin yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisini artıracağını dile getiren Yıldırımtürk, 2011'de siyasetten ziyade ekonominin öne çıkacağını savundu.

Döviz fiyatlarına da değinen Mehmet Ali Yıldırımtürk, aşağı yönlü oynamalar görebiliriz. Ancak dolar 1,50'nin altında kalmayacaktır. Bu seviyeleri dolar almak için uygundur. Altında gerileme var. Referandumun sonuçları altın fiyatlarını artıracak." öngörüsünde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.