'Fırsatçılık yapanlara izin vermeyeceğiz'
Okul Kıyafet İmalat ve Satıcılar Derneği Başkanı Ömer Ortakaya, okulların başladığı bu günlerde kamuoyunda okul kıyafeti fiyatlarının yükseldiği ididalarının gerçekleri yansıtmadığını dile getirdi. Ortakaya, bu sektörde fırsatçılık yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.
Ortakaya, 3 milyarlık bir pazarı bulan sektörde, bugünlerde atölyelerin gece gündüz durmadan çalıştığını, fiyatlara da geçen seneden bu yana pamuk fiyatlarına gelen yüzde 15'i bulan zamma rağmen artış yapmadıklarını dile getirdi.
Asgari ücret alan bir kişinin çocuğunu giydirmek için 50 ile 80 lira arasında harcama yapacağına dikkat çeken Ortakaya, bunun da Türkiye şartlarında makul bir seviye olduğunun altını çizdi. Ortakaya, gömleğin 8-10, tişörtün 8-10, montların 30-35, eteğin 15 ile 20, pantolunun ise 10 ile 20 liradan başlayan fiyatlarla satıldığını anlattı. Okul kıyafetlerinin el yaktığı ile ilgili iddiaların gerçekleri yansıtmadığını anlatan Ortakaya, bunun, çocuklarını özel okullara gönderen ailelerin orta kaliteliden ziyade daha lüks giyecekleri tercih etmesinden kaynaklandığına dikkat çekti.
Ortakaya, "Çocuğunu özel okula gönderen bir baba, onun için 200-300 liralık giyeceği gözden çıkarabiliyor. Ancak orta sınıfın tercih ettiği ürünlerde ise en fazla bir öğrenci için 80 lirayı gözden çıkarmak yeterli." dedi.
"ÖNLÜK SİPARİŞİ YETİŞTİREMİYORUZ"
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, okullarda önlük kullanımını sonlandıran uygulamasına rağmen özellikle kırsal kesimlerdeki okullar için sipariş yetiştiremediklerine dikkat çeken Ortakaya, "Ankara'nın yanısıra İstanbul, Bursa ve İzmir'den çok sayıda sipariş aldık. Kısıtlı kumaş üretiminden dolayı peşin ödeme yapıp önlükleri yetiştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
"YARDIMA RAĞMEN OKULA YIRTIK AYAKKABIYLA GİDEN ÖĞRENCİLER VAR"
Ortakaya, hükümetin ihtiyaç sahiplerine yaptığı 'şartlı nakit' adı altındaki eğitim yardımına rağmen bazı öğrenci ailelerinin, bu parayı çocuklarının giyecek ihtiyacı için kullanmadıklarına dikkat çekti. Ortakaya, şöyle dedi:
"Okuttuğu her bir çocuk başına devletten destek aldığı halde yırtık ayakkabıyla, terlikle, önlüksüz okula çocuklarını gönderenler olduğunu görüyoruz. Devletin, dar gelirli vatandaşlara yaptığı eğitim yardımlarının bir kısmının nakdi yardım yerine ayni olmasını teklif ediyoruz."
Bu arada, Yüreğir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 2010-2011 eğitim yılı birinci dilim eğitim yardımlarını, ihtiyaç sahibi öğrencilerin giyim yardımları için ödeme kararı aldı. İhtiyaç sahibi öğrenciler, aldıkları 40 lira tutarındaki giyim faturalarını okullarına getirip paralarını alabilecek. Uygulamadan 5 bine yakın öğrenci faydalanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.