Kuraklık kaybı yüksek oldu

Kuraklık kaybı yüksek oldu
Türkiye'de karakteristik ürünlerin yetiştirildiği bölgelerde, kuraklık sebebiyle verim kaybı yaşandı.

İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale ve Muğla’da yoğun üretimi bulunan üzüm, incir, pamuk ile tütün rekoltesinin, kuraklık sebebiyle yüzde 20 ile 35 arasında düştüğü belirlendi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümde geçen yıl 240 bin ton olan rekoltenin bu yıl yüzde 20 düşüşle 225 bin tona indiğini bildirdi. Aydın başta olmak üzere Denizli ve İzmir’i kapsayan Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yılda 60 bin ton üretilen kuru incirde de yüzde 20 oranında verim düşüşü olacağı, üretimin 48 bin 12 ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

TÜTÜNDE DÜŞÜŞ YÜZDE 25
Ege Bölgesi’nde tarım ürünleri arasında en önemli düşüş ise tütünde görülüyor. Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik, tütünde bu yıl kuraklık sebebiyle yüzde 25 oranında verim kaybı yaşanacağını söyledi.

PAMUKTA KAYIP YÜZDE 35-40
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bu yıl havanın aşırı sıcak olması ve poyraz sebebiyle beklenilen verimin alınamadığını, diğer ürünlerde olduğu gibi pamukta da rekolte düşüşü yaşandığını söyledi. Barut, şöyle konuştu: “Bu durum verim kaybına sebep oldu. Hasadın ilk başladığı günlerde yüzde 10-15 oranında kayıp yaşanacağını bekliyorduk. Hasat bittiğinde yüzde 35-40’lık kayıp olduğunu gördük. Ayrıca, geçen yıl 52 bin hektar alanda pamuk ekimi yapılmıştı. Bu yıl rakam 41 bin hektara düştü.”

NARENCİYE YÜZDE 50 AZALMA
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Türkiye’nin narenciye bahçesi Mersin’de, yeni sezondaki üretim rakamlarının geçen yıla oranla yarı yarıya düşeceğine dikkati çekti. Gökçel, “Öte yandan geçen yılki narenciyenin para etmemesi sebebiyle meyveler dalında kaldı ve bu yıl, ağaçlardaki meyve gözleri oluşmadı. Bu yıl kentimizdeki narenciye üretiminde yüzde 50’ye yakın bir oranda azalma olacak” dedi.

FINDIK ÜRETİMİNİ DE ETKİLİYOR
Trabzon Tarım Müdürü Dr. Temel Şahin, il genelinde 110 bin hektarlık alanda tarım yapıldığını, bu alanın yüzde 45’lik bölümünü oluşturan 50 bin hektarlık alanda fındık yetiştirildiğini söyledi. Gelecek yılın fındık rekoltesi konusunda yorum yapmak için erken olduğunu bildiren Şahin, “Hava şartları, özellikle de iklimsel değişiklikler fındık üretimini etkiliyor. İlkbahar aylarında yaşanabilecek don olayları, fındığın rekoltesini düşürüyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN TAMAMINI ETKİLEDİ
Çeşitli illerin il tarım müdürlükleri ve ziraat odaları başkanlıkları, yaptıkları açıklamalarla muhtelif tarım ürünlerinde kuraklık sebebiyle yaşanan düşüşlerle ilgili bilgiler verdiler. Buğdaydan arpaya, zeytinden şeftaliye, ayçiçeğinden patatese, kirazdan armuta kadar hemen bütün hububat, sebze ve meyvede değişik oranlarda üretim ve rekolte kayıplarının yaşandığı belirtildi. Hububat kaybının özellikle arpa ve buğdayda yer yer yüzde 50’lere kadar varması ise dikkat çekici.

Sera ucuzluğu yüzde 30’a çıktı

Türkiye sebze üretiminin önemli bölümünü karşılayan Adana ve Mersin yöresinde, seralarda başlayan hasat ve mevsim normallerinde giden iklim şartları sebebiyle ürün fiyatlarında yüzde 20-30 civarında düşüş yaşandığı bildirildi. Ucuzluk, en fazla, Kurban Bayramı’nda fazlaca tüketilen domates ve salatalıkta hissedilirken, hareketlilik artan hallerde ise ucuzluğun bayram sonrasına kadar sürmesi bekleniyor.

Mersin Hal Müdürü Atilla Gümüşoğlu, yaklaşık bir hafta önce Anamur, Erdemli ve Aydıncık ilçelerindeki seralarda ürün hasadının başladığını, bunun da Adana ve Mersin halindeki ürün miktarını önemli miktarda artırdığını söyledi. Kurban Bayramı öncesi özellikle salata malzemelerinde bolluk yaşandığına dikkati çeken Gümüşoğlu, iklim şartlarının ise mevsim normallerinde seyretmesinin fiyatları düşürdüğünü kaydetti.

Geçen aya göre ürün fiyatlarında yüzde 20-30 oranında düşüş yaşandığını belirten Gümüşoğlu, “Yeni mahsullerin hale ulaşmasının ardından 60 YKr olan salatalık fiyatı 30 YKr’ye, 80 YKr-1 YTL arasında değişen domates fiyatları ise 60 YKr’ye kadar düştü” dedi.

“UCUZLUK, BAYRAM SONUNA KADAR SÜRER”
Gümüşoğlu, geçen yıl Kurban Bayramı ve yılbaşının aynı günlere denk gelmesi sebebiyle iç ve dış piyasada talep artışı yaşandığını, bunun da fiyatlara zam olarak yansıdığını hatırlatarak, bu yıl ise böyle bir beklentileri olmadığını söyledi.

EN PAHALI TARIM ALETİ
Son 3-4 yıldır sayıları hızla artan pamuk toplama makinelerinin, hiç kullanılmamışlarının fiyatı 245 ile 290 bin dolar arasında, ikinci el fiyatlarının ise 120 ile 160 bin dolar arasında değiştiği bildirildi. John Deere Türkiye Ofisi Ürün Müdürü Emre Göktaş, pamukta makineli hasada ABD başta olmak üzere, Brezilya, İspanya, Hindistan gibi ülkelerin 1950’li yıllarda başladığını belirterek, Türkiye’ye ise ilk pamuk toplama makinesinin 1996 yılında geldiğini söyledi. Göktaş, Türkiye’de en pahalı traktörün 300 bin YTL civarında iken, 4 sıralı kendi çekerli pamuk toplama makinesinin fiyatının 245 bin ile 290 bin dolar arasında olduğunu ve üreticilere leasing sistemiyle yüzde 20-25’i peşin, geriye kalanı 4 yıl vadeyle satıldığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.