Üretici ağaçlarını kesiyor
Bilaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütahya ili genelinde 10 bin 209 dekar alanda kiraz, 27 bin 147 dekar alanda vişne üretildiğini ve yaklaşık 400 bin vişne ağacı bulunduğunu söyledi.
İç Ege Bölümü'nde önemli vişne üretim merkezlerinden Şaphane'de bu yıl vişnenin toptancılar tarafından kilogramı 50 kuruştan alındığını belirten Bilaloğlu, bu fiyatın üreticinin maliyetini bile karşılamasına yetmediğini anlattı.
Bilaloğlu, bazı üreticinin fiyatı az bulup ağaçlarını kestiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin vişne üretiminde önde gelen illerinden biri Kütahya'dır, binlerce aile her yıl vişne sezonunu bekler. Şaphane, Pazarlar, Simav'da üreticilerin yaşamı vişne sezonuna endekslidir. Bu yıl vişnenin 50 kuruştan alınması, üreticiyi perişan etti. Sezon sonunda iki haftalık dönemde vişne toptancılarının Rusya'dan gelen talep üzerine kilogramı 1 liradan ürünü alması bile üreticimizin yüzünü güldürmemiştir. Bazı köylerde vişne ağaçlarının katliam gibi kesildiğini gördük, bu ülke ekonomisine yarardan çok zarar getirir. Üreticilerimizi uyardık. Her ne sebeple olursa olsun, meyveli ağaçların kendiliğinden kurumadan kesilmesine karşıyız. Vişne bir çocuk gibi bakım gerektirir. Meyve veren ağaçların kesilmesi uygun değildir.''
Bilaloğlu, bölgede vişne borsası kurulması halinde üreticinin ekonomik durumunun iyileşeceğine inandıklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.