Çocuğunuzu dinleyin

Çocuğunuzu dinleyin
Uzmanlar, Çocuğa duygularını tanıması ve duygu, düşünce, isteklerini doğru şekilde ifade edebilmesinin öğretilmesi, çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.

BURSA Çocukların küçük yaştan itibaren duygu, düşünce ve isteklerini ifade etme çabası içinde olduğunu, olaylar karşısında duygularını çoğu kez davranış olarak gösterdiğini belirten uzmanlar, "Çocuğa duygularını tanıması ve duygu, düşünce, isteklerini doğru şekilde ifade edebilmesinin öğretilmesi, çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Çocuğun sözünü kesmeden söyleyeceklerini bitene kadar dinlemelidir" uyarısında bulunuyor. Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilmesini desteklemek için anne-babanın bir dizi aktivite yapabileceğine dikkat çeken uzmanlar, çocuğun kendine ait duygu, düşünce ve isteklerinin olabileceğinin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi, çocuğun olaylar karşısında doğal olarak gelişen duygularını, çocuğun anlamasına, fark etmesine sabırla yardımcı olunmasını istedi.

Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi, anne-babaların çocukların duygularının gelişiminde yapabileceklerini sıraladı; "Çocuğa duygularının (neşe, mutluluk, öfke, korkma ) doğal olduğunu, düşünce ve isteklerinin olabileceğini anlatmalıdır. Çocuk anne-babanın davranışlarını örnek aldığı ya da taklit ettiği için, anne-babanın kendi duygu, düşünce ve isteklerini açıkça ifade edebilmesi çok önemlidir. Çocuğa öfke, üzüntü, mutluluk, korku ve kırgınlık gibi temel duyguları günlük konuşmalarında telaffuz etmelidir.

Çocuğa duygu ile duygusunu ifade ettiği davranış arasındaki farkı anlatmalıdır. Çocuğu duygu ve düşüncelerini ifade etmesi için cesaretlendirmelidir. Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerini ifade etme çabasına duyarlı olmalıdır. Çocuğa kendini ifade edebilmesi için zaman tanımalıdır. Çocuğun sözünü kesmeden söyleyeceklerini bitene kadar dinlemelidir.

Çocuğu dinlerken baş hareketleri, 'hı-mm, evet, anlıyorum' gibi ifadeler kullanarak çocuğun anlattıklarını takip ettiğini göstermelidir. Çocuğu dinlerken anne-baba kendisini çocuğun yerine koymalıdır. Çocuğun hissettiklerini hissetmeye, gördüklerini görmeye, çaba sarfetmeli, olaylara çocuğun dünyasından, onun gözüyle bakmaya çalışmalıdır. Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerinin paylaşıldığını çocuğa dokunarak, sarılarak ifade etmelidir. Çocuğun söylediklerini dinlenirken göz teması kurup, bedenini çocuğa yöneltmelidir. Çocuğu dinlerken dikkatini ona yöneltmeli, televizyon seyretme, gazete okuma, telefonla konuşma gibi iletişimi kesici davranışlardan kaçınmalıdır.

Evde alınan kararlarda çocuğun düşüncelerini de almalıdır. Çocuğa resimli kitaplar okuyarak, çocuğun resimlerde gördüklerini anlatması için ortam hazırlamalıdır. Çocuğu duygu, düşünce ve isteklerini arkadaşlarıyla oynayarak, resim yaparak, şarkı söyleyerek, dans ederek ifade etmesi için cesaretlendirmelidir. Çocuk bir şey istediğinde, çocuğa o şeyi ne kadar çok istediğini anladığını göstermeli, yapılamayacak bir şeyse neden yapılamayacağını çocuğa açıklamalıdır.

Çocuk duygu, düşünce ve isteklerini ifade ettiğinde onu takdir etmeli, kutlamalıdır. Çocuğu duygu, düşünce ve isteklerinden dolayı yargılamamalı, eleştirmemeli, suçlamamalıdır. Çocuğu duygu, düşünce ve isteklerinden dolayı engellememeli, bastırmaya çalışmamalıdır. Çocuğu daha olumsuz etkileyeceğini düşündüğünden dolayı üzüntü, keder gibi duygulardan uzaklaştırmaya, konu değiştirmeye çalışmamalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.