Beynindeki tümör burnundan alındı
D.Ü Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, Doç. Dr. Kağan Kamaşek, Kulak Burun Boğaz Bölümünden Doç. Dr. Ramazan Gün ve Anestezi Bölümünden Doç. Dr. Adnan Tüfek tarafından yapılan ameliyatla, 11 çocuk annesi Addul Koyuncu'nun (53) beynindeki tümör, ''Endoskopik Endonazal Transsfenoidal Hipofiz Cerrahisi'' yöntemi ile alındı.
Doç. Dr. Göçmez, yaptığı açıklamada, bölgede ilk kez gerçekleştirdikleri ameliyatta hastanın burnundan endoskopik yöntemle girerek beynin hipofiz bölgesinde bulunan tümörü boşalttıklarını söyledi.
Hastanın görme kaybı şikayeti ile kliniğe geldiğini ifade eden Göçmez, daha önce Kayseri ve Ankara'da eğitimini aldıkları yöntemi beyin omurilik ve sinir cerrahisi ve anestezi uzmanlarının desteğiyle uyguladıklarını belirtti. Yaklaşık 4 saat süren cerrahi müdahale sonrasında hastanın eski sağlığına kavuşmasını sağladıklarını kaydeden Göçmez, ''Burun içerisine kameralı sistemle giriliyor. Burun içerisinde başka noktalara zarar vermeden sadece beynin altındaki sinüs endoskopik müdahale ile açılıyor. Daha sonra sinüsün içerisinden beynin tabanında küçük bir delik açılarak oradaki tümör boşaltılıyor. Hasta aynı gün ayağa kalkıyor. Bir gece hastanede gözlem altında tutuluyor. Ertesi gün taburcu ediliyor. Bu, hastanın konforunun ön planda tutulduğu bir yöntem'' dedi.
Hastanın maddi imkanı olmadığı için İstanbul, Ankara veya İzmir'de ameliyat olamadığını bu nedenle Dicle Üniversitesini tercih ettiğini söyleyerek, ''Amacımız halkımızın bu cerrahi müdahaleler için başka kentlere gitmek zorunda kalarak mağdur olmamasıdır. Sırada bekleyen birkaç hastamız daha var. Bu yöntemi onlar için de uygulayacağız'' diye konuştu.
-DİYARBAKIR'A TERSİNE HASTA GÖÇÜ-
Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan ise, bölgede ilk kez uygulanan cerrahi müdahaleleri gerçekleştirdiklerini belirterek, açık kalp ameliyatı ve biyonik kulak operasyonunun ardından son olarak hastanın beynindeki tümörün endoskopik yöntemle alındığını söyledi.
Alan, teknik imkanlarını ve öğretim üyesi kadrosunu güçlendirdiklerini ifade ederek, ''Önceden bölgemizdeki hastalar tedavi olmak amacıyla büyükşehirlere giderlerdi. Artık Ankara'dan, İstanbul'dan hastalar üniversite hastanemize geliyor. Diyarbakır'a tersine hasta göçü yaşanıyor. Bunu oluşturduğumuz ekibe, teknik imkanlarımıza ve yardımcı sağlık personeline borçluyuz'' dedi.
Hasta Addul Koyuncu da merkeze bağlı Karahani Köyünde yaşadığını belirterek, görme kaybı şikayeti ile hastaneye geldiğini söyledi.
Doktorların beyninde tümör bulunduğunu söylemesi üzerine şaşırdığını ifade eden Koyuncu, ''Maddi imkansızlık nedeniyle bu ameliyatı Diyarbakır'da yaptırmaya karar verdim. Pişman değilim. Ameliyatın ardından görme kaybım büyük oranda azaldı. Bu başarılı ameliyatı gerçekleştiren bütün hocalarımıza ve sağlık personeline teşekkür ediyorum'' dedi.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.