Beşli aşının dolumu Türkiye'de yapılıyor
Akdağ, Sanofi Pasteur, Mefar İlaç A.Ş ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Pendik Kurtköy'de bulunan Mefar firmasının fabrikasında beşli aşı üretim ve dolum tesisinin açılış törenine katıldı.
Burada konuşma yapan Akdağ, Türkiye'de aşıya hep önem verildiğini belirterek, ''Osmanlı'nın son döneminden ve Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren aşıya hep önem verdik. Ama şunu özellikle kaydetmek isterim ki aşıya verdiğimiz bu önem Sağlıkta Dönüşüm Programı ile son 8 sene içinde zirve noktasına erişmiş durumdadır'' ifadesini kullandı.
Türkiye'de 1995 yılında 6 antijenle çocuklara aşı yapıldığını belirten Akdağ, bu sayının 2002'de 7 antijene, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile de 11 antijene çıktığını söyledi.
Akdağ, ''Bugün bütün Türk çocukları, Türkiye'deki bütün yavrularımız, hiçbir ayrım yapılmaksızın kırsalı, kenti, Doğu Anadolusu, Kuzeyi, Güneyi, Orta Anadolusu, metropol kentlerindeki bütün çocuklarımız, dünyanın en üstün aşılarına ücretsiz bir biçimde ulaşabilirler'' diye konuştu.
Bu aşıları satın almanın, üretmenin tek başına yetmeyeceğini, bunun büyük bir organizasyon işi olduğunu vurgulayan Akdağ, ''Türkiye'de çocuklarımızın hemen hepsini aşılayabilir durumdayız. En kaliteli aşıları, en güvenilir şekilde çocuklarımıza ulaştırabilir durumdayız. Aşının imalatından bir çocuğa enjekte edilişine kadar bütün süreçleri dikkatle takip etmelisiniz. Soğuk zincir dediğimiz bir süreç var. Türkiye artık bunların hepsini mükemmel bir şekilde başaran bir ülke konumuna geldi şükürler olsun'' dedi.
Akdağ, Türkiye'de her yıl 1 milyon 300 bin yenidoğan olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı olarak bu çocuklara aşı yapılacağı zaman, bu aşıyı satanlara ve imal edenlere karşı ülkenin bir alım gücü olduğunu, merkezi olarak hükümetin aşıya büyük bir para ayırdığını anlattı.
Bundan 8 sene önce aşıya, bugünün alım gücüyle yaklaşık olarak 14-15 milyon TL harcanırken, 2010 yılında 400 milyon TL'ye yaklaşan miktarlarda para harcandığını ifade eden Akdağ, ''Bütçeyi Sağlık Bakanlığına veren, 'bunu kullan' diyen hükümetimize ben bütün Türk çocukları adına elbette büyük bir şükran borçluyum'' dedi.
Bu aşıların devamının geleceğini belirten Akdağ, halk arasında menenjit ve zatürre aşısı diye bilinen aşının Türkiye'de üretimi için görüşmeler yaptıklarını ve 2011 yılında bunu da başlatmış olacaklarını ümit ettiğini söyledi.
Akdağ, 2011 yılı içinde firmalarla yapılan görüşmelerin olumlu sonuç vermesi halinde, bir veya iki antijeni daha çocukların rutin aşı takvimine ekleyeceklerini kaydetti.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.