'Çocuklarda yaz ishallerine dikkat'
Uzmanlar; "Temizliğe dikkat edin ve bol su içirin. Bebeklerde ishal oluşumunu artıran etkenlerin başında ilk 6 ay anne sütüne gereken önemin verilmemesi, biberon ve emzik temizliğinin iyi yapılmaması, pişmiş yiyeceklerin oda ısısında uzun süre bekletilmesi, tuvaletten sonra ellerin iyi yıkanmaması ve evde kanalizasyon sisteminin olmaması gibi faktörler geliyor." şeklinde konuşuyor.
Bakterilere bağlı ishallerde, ishale ek olarak, karın ağrısı, kusma, ateş, dalgınlık ve havale geçirme de gözlenebileceğini belirten Uzman Doktor İsmail özcan, sıvı kaybına bağlı olarak gözlerde çökme, ağız ve dudaklarda kuruluk, küçük çocuklarda bıngıldakta çökme, göz yaşının azalması, idrar çıkarmada azalma gibi bulgular da gelişebildiğini söyledi.
Dr. özcan, "özellikle 1 yaşa kadar çocukların unlu ve nişastalı besinler alması, beslenme bozukluğuna neden olarak bağırsaklarda sulu dışkılamayı artırıyor." diye konuştu.
özcan, "İshalli çocuklara, (ishali artırır) endişesiyle su ve sulu besinlerin verilmemesi, doktorlar arasında poliklinik düzeyinde zaman yetersizliği nedeni ile ağızdan sıvı tedavisi üzerinde durulmadan antibiyotik ve antidiyareyik içeren ilaçların yazılması, hastaneye yatırılan hastaların çoğuna damardan sıvı tedavisi uygulanması, ishalin uzamasına, ağırlaşmasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor." şeklinde konuştu.
İshaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmekte olup, gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında geldiğini belirten özcan, "İnsan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda, kanalizasyon karışan durgun sularda mikroplar uzun süre canlı kalabilir ve çoğalabilir. Bu mikroplu suların içme sularına karışması ve bu sularla yıkanmış meyve-sebzelerin tüketilmesiyle enfeksiyon çocuklara bulaşabilir. Ayrıca ishal olan kişiler de enfeksiyonu dışkıları ile çevreye bulaştırırlar ve dışkıyla bulaşmış ellerin ağza götürülmesi ile de ishal gelişebilir. " diye konuştu. özcan, "Anne ya da bakıcı, çocuğun besinlerini hazırlamadan önce, tuvaletten çıktıktan ve çocuğun bezini değiştirdikten sonra ellerini su ve sabun ile yıkamalı. İçme suyu ve mama hazırlanan sular kaynatılmalı. çiğ yenecek sebze ve meyveler iyice yıkanmalı. Besinler açıkta bırakılmamalı ve sıcakta bekletilmemeli. Biberon, bardak, tabak, kaşık gibi yiyecek malzemeler temiz su ile yıkanmalı, içlerinde yiyecek artıkları kalmamalı." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.