'Cep'te 'deprem' ayıbı sürüyor

'Cep'te 'deprem' ayıbı sürüyor
17 Ağustos depreminden sonra ortaya çıkan ekonomik kayıpların telafisi için cep telefonu abonelerinden tahsil edilmeye başlanan ve daha sonra da kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisi, büyük bir ayıp olarak nitelendiriliyor.

İletişim hizmetlerinden alınan “özel iletişim vergisi”ni değerlendiren Tüketici Hakları Uzmanı M. Bülent Deniz; "özel iletişim vergisi kaldırılmalıdır” dedi. Deniz, 17 Ağustos 1999 Depreminin ardından ortaya çıkan ekonomik kayıpların telafisi amacıyla 2002 yılı sonuna kadar geçici olarak uygulanmak üzere cep telefonu abonelerinden yüzde 25 oranında özel İletişim Vergisi (öİV) tahsil edilmeye başlandığını, bu verginin ihdasında öngörülen süre bitmiş olmasına rağmen, iki kez yürürlüğü uzatılarak nihayetinde kalıcı hale getirildiğini hatırlattı.

‘CEP’TEN EN FAZLA VERGİ ALAN ÜLKEYİZ
Şu anda cep telefon iletişiminden yüzde 25 öİV, yüzde 14 maktu vergi, yüzde 18 KDV ve hazineye yatırılan yüzde 15 oranındaki Hazine Payı üzerinden de, yüzde 25 öİV ve yüzde 18 KDV alındığını kaydeden Deniz, “Bu vergi oranları ile Türkiye, cep telefonu iletişiminden en fazla vergi alan ülke durumundadır. ülkemizi yüzde 30 vergi oranı ile Uganda, yüzde 28 vergi oranı ile Zambiya ve Brezilya izlemektedir. Gelişmiş ülkelerde ise, cep telefonu hizmetinden alınan vergi oranı yüzde 15-25 arasında bulunmaktadır” dedi.

“6802 AYIBI BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI”
“ülkemizdeki abone sayısı dikkate alındığında cep telefonu hizmeti toplum tarafından temel bir ihtiyaç olarak kabul edilmektedir” diyen Deniz, “Tüketicinin temel bir ihtiyaç olarak kabul ettiği cep telefonu hizmetinden bu denli yüksek oranda vergi alınması; temel ve evrensel tüketici haklarından biri olan “temel ihtiyaçların karşılanması hakkı”nı engellediği gibi yüksek oranda alınan bu dolaylı vergi nedeniyle vergide ve dolayısıyla gelir dağılımında adaletsizliğe neden olunmaktadır. Bu nedenle siyasi iktidar 6802 sayılı Gider Vergileri Yasasının 39. maddesini yürürlükten kaldıracak girişimi yaparak, ülkemiz tüketicisine reva görülen bu ayıbı temizlemelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Engin Kaşdaş-habervaktim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.