Eczacılar Birliği'nin sorunu ''zihniyet''miş!

Eczacılar Birliği'nin sorunu ''zihniyet''miş!
Tv 8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın hazırlayıp sunduğu, Erkan Tan ile Başkent’ten programında Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel önemli açıklamalarda bulundu.

“Her dört ya da beş vatandaştan biri ilaç alamıyor!”
Bu ilaçlar ne zaman biter soruları için Özgür Özel ; “Bu ilaçlar “ Türkiye’de günde 1,5 milyon ilaç satılır. Bu ilaçlar hemen bitemez. Kritik bir ilaç ihtiyaç halinde bir vatandaşa denk gelebilir. Şu anda her beş hastadan her on hastadan birinin başına bu geliyor. SGK ‘ben ödemem kendi parasıyla alsın diyor. Primlerini ödeyen vatandaşa bu set çekmedir. Vatandaşa set çekmeyeceksiniz. Medula çalıştığı sürece problemler ortadan kalkar.

“Eczacılar devleti severler; ben 7 yıl yatılı okulda okudum”
‘Sürekli gündemde olan eczacıların devletle alıp veremediği mi var?’ iddialarına karşılık Özgür Özel : Eczacılar naif insanlardır, güleryüzlülerdir. Hastayı severler, devleti severler. Ben 7 yıl yatılı okulda okudum. Benim bir borcum var öncelikle bu devlete. Ama benim şu an bu zihniyete sahip devlet yöneticileriyle sıkıntım var. Sebebi ise vatandaşa ve eczacıya sıkıntı yaratıyorlar. Biz bir yıldır devletle daha iyi bir protokol yapmaya çalışıyoruz.

‘SGK ile iki gün önce görüştük. Kararla ilgili hiçbir şey söylemediler’
Bu duruma herhangi bir çözüm ya da önlem alınabilirdi iddiaları içinse Özgür Özel çarpıcı açıklamalarda bulundu: “ Bir hareketlilik vardı ama kimse ağzını açmadı. Sağlık Bakanlığı : ‘ Bunlar herhalde ödemeyecek’ dedi. 15 gün önceden söyleseler bugünkü krizin yarısını yaşardık. 3 ay zaman vermiş olsalardı bu sıkıntıları yaşamazdık. Sağlık Bakanlığı’nın haberi olsaydı mani olurdu” dedi.

“TEB’de siyasi bir duruş olmaz''
Eczacıların bu karşı çıkışlarını AKP Hükümetine bir tavır olarak algılayan siyasi bir tutum içinde olduğu söylemlerine karşılık Özgür Özel: “Eczacılar içinde de AKP’ liler var. Bizde siyasi bir duruş yok,bizde söz konusu olamaz. Biz her partiye eşit mesafede duruyoruz. Bu işin siyasi bir tarafı yok. Bu işin teknik bir tarafı var’ diyen Özel, odak noktasını şöyle belirledi: ‘Medula’ nın çalışması. Türkiye’nin şu an ‘G2D’ sorunu var. Ve çözümü Medula’nın kesintisiz çalışmasıdır” dedi.

Medula çalışıyor mu ?
Özgür Özel Medula çalışmıyor iddialarına ilişkin soruları şöyle yanıtladı: “Şimdi çalışıyor olabilir. Ama bir saat sonrasını garanti edemeyiz.” dedi

“Eczacı dediğiniz, doktor dediğiniz, hemşire dediğinizi rahat bırakmanız lazım.”
TEB Genel Sekreteri Özgür Özel : “Eczacılar dertli anılmaktan bıktı. Eczacılar yorgunlar, üzgünler, biraz sinirliler; meselenin esas sıkıntılı noktası da bu. Çünkü : Eczacı dediğiniz, doktor dediğiniz, hemşire dediğinizi rahat bırakmanız lazım. Onun kafası rahat morali yerinde olacak ki tedavinin %30 u psikolojik. Gelen hastaya moral vermesi lazım, mesleğini yapması lazım ama eczacılar her gün yeni bir dert ile uğraşıyorlar” dedi.

Sağlık bakanlığı, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı ve Eczacılar birbirine girdi. Ezilen yine vatandaş oldu.

Bu tartışmalar arasında ne olduğunu anlamaya çalışan vatandaşın durumunu şöyle izah ediyor Özgür Özel : “31 Aralıkta SGK bir genelge yayınladı. Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birbirine girdi.Bu sefer vatandaşla birlikte biz arada kalanız..

Vatandaşın yılbaşı gecesi tansiyonu yükseldi, şekeri yükseldi. 00: 01 den itibaren eczaneye geldiğinde eczacı vatandaşlara, aslında ilacımız var, Sağlık Bakanlığı da onaylıyor. Ama SGK ödemem diyor. Ne yapacağız? Tornacı Vatandaşımız gelmiş mesela Manisa’dan. Daha o gün Bağkur primini ödemiş. Eczacı, ben sana bu ilacı veremem, diyor. Ne kadar bu ilaç; 47 TL. Cebinden alacaksın. SGK bu etiketi kabul etmiyor.”

“Eczacının sorunu yok ; mağdur olan vatandaş”
Eczacıların bu durumdan kötü etkileneceği iddiaları için Özgür Özel ilginç açıklamalar yaptı : “ Eczacının sorunu yok bu durumda asıl vatandaş mağdur. Ben bu kutuları gider depoya veririm yenisini alırım. Vatandaşın ilaç talebi ertelenir bir şey değil. Bir anda her şey değişti. Biz olan ilacı vatandaşa veremiyoruz.Dün SGK çok net bir açıklama yaptı: ‘Biz bu ilaçlar ilaç değildir demiyoruz. Piyasada satılır ama biz almayız’ diyor. Ama SGK %95 bu ilacın alıcısıdır. SGK almazsa vatandaş mağdur olur.”

“İlaç fiyatlarının yükselmesini biz istemiyoruz”
İlaç fiyatlarının artışında eczacıların rolü var mı? Yükselmesini Eczacılar mı istiyor? Merak edilen bu soruları Özgür Özel yanıtladı: ‘ 54 yıl önce eczanelerin camlarına asılmış afiş örnekleri var. ‘Türkiye’de ilaç ucuz olsun’ diye. Biz de hala bunu söylüyoruz.’

“Biz sağlık hizmetinin kılcal damarlarıyız: kılcal damarlar kurursa hastalık kalbe iner”
Eczacılara sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Özgür Özel :’ Biz sağlık hizmetinin kılcal damarlarıyız: kılcal damarlar kurursa hastalık kalbe iner. Bu yüzden lütfen bu kılcal damarı, hastasını seven insanlardır. Halk Eczacıları seviyor. Akşam beş çayına ‘aman eczacı oğlum da yesin’ diyen teyzelerimiz var’ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.