Avrupa'ya tuz ihracatı Türkiye'nin stoklarını eritti
İzmir Çamaltı Tuzlası'nda üretilen tuza son 4 ayda 3 kere zam yapılması, tuz sanayicilerini ve tuzu yoğun şekilde kullanan sektörleri sıkıntıya soktu. Yaz aylarında tonu KDV dâhil 43 lira olan tuzun fiyatı geçtiğimiz Aralık ayında yapılan üçüncü zamla 70 liranın üzerine çıktı. Aynı tuz Konya Tuz Gölü'nde yaklaşık 50 liradan satılıyor.
Denizli ve Ege Bölgesi'nin önemli tuz markalarından biri olan Horoz Tuz Firması Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Yılmazlı, tuz ihracatının bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye'nin tuz stokunun 2001 yılının mart ayı gibi sona ereceğini, Türkiye'nin tuz ithal etmek zorunda kalacağını söyledi. Yılmazlı, "Bu sezon göllerden çıkartılan ham tuzun geçen yıllara oranla daha az tonajda olmasına bir de Avrupa'daki aşırı kar yağışı ve buzlanma nedeni ile ülkemizden yüksek miktarda tuz ihraç edilmesi eklenince böyle bir sıkıntı ortaya çıktı." dedi.
Tuz ihracatına kota getirilmesini isteyen Yılmazlı, "Aksi takdirde iç piyasada tuz kalmayacak ve ihraç ettiğimiz tuz yerine daha yüksek fiyatta tuz ithal etmeye başlayacağız." diye konuştu.
Avrupa ve Amerika yıllık 2 milyon ton tuz ithal etiğini vurgulayan Yılmazlı, "Avrupa bunun yüzde 15-20'sini Türkiye'den karşılıyor. Aşırı soğuk nedeni ile bu oran yıl sonunda daha da yükseldi. Kışın esir aldığı, kar ve buzlanmanın etkili olduğu Avrupa ülkelerinin tuz talebini karşılamak için Konya'nın Cihanbeyli ve Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçelerinde faaliyet gösteren tuz yataklarında üretim 24 saat aralıksız devam ediyor. Tuz toplama sezonu Eylül'de başlayıp, Aralık sonuna kadar devam ediyor. Tuz stoklarının azalması sebebiyle özellikle kuruyemiş ve tekstil sektöründe sıkıntılar baş göstermeye başladı." şeklinde konuştu.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.