Sanal mobil operatörlüğün yolu açılıyor

Sanal mobil operatörlüğün yolu açılıyor
Hiçbir altyapı yatırımı yapmadan sanal mobil operatör olabilmenin yolu açılıyor. Telekomünikasyon Kurumu, yerli ve yabancı pek çok firmanın yanı sıra üniversiteler ve spor kulüplerinin beklediği uygulama için hazırlıklarını tamamladı.

Telekomünikasyon Kurulu 2. Başkanı Galip Zerey, mevcut GSM operatörlerinin altyapısını kullanarak sektörde faaliyet gösterecek işletmelere operatör olma imkanı sağlayacak uygulama için hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Zerey, lisansların verilmesi için sadece vergilendirmeye ilişkin kanunun beklendiğini belirtti.

''Sanal mobil şebeke hizmeti işletmeciliği'' yapacak kuruluşların GSM operatörleriyle anlaşma yaparak, satın aldıkları dakikaları müşterilerine pazarlayacağını anımsatan Zerey, bu alanda işletmecilik yapmak isteyen çok sayıda firmanın Telekomünikasyon Kurumuna taleplerini ilettiğini dile getirdi.

Uygulamanın başlayabilmesi için kanun değişikliği gerektiğini vurgulayan Zerey, şunları kaydetti:

''Lisansların kanun çıkmadan verilmesi halinde yüzde 15 Hazine payını alamıyoruz. Yüzde 15'lik payı alabilmemiz için kanuni bir dayanağımız yok. Kanuni dayanak olmadan vergi de alamıyoruz. Maliye bakanlığı ile anlaştık ve kanun tasarısı önceki gün Meclis'te sıraya girdi. Bugünlerde yüzde 15'lik Hazine payı ile ilgili kanun çıkacak. çıktığı anda biz lisansları vereceğiz ve bunun için hazırız.''

Kanun çıkmadan lisansların verilmesi halinde sektörde haksız rekabet oluşacağını kaydeden Zerey, herkesin bu hizmeti vermeye kalkışabileceğini söyledi.

''Sanal Mobil Operatör'' uygulamasına sektördeki firmaların yanı sıra uzak mesafe telefon işletmecilerinin, Boyner, Vakko, Beymen gibi şirketlerin, üniversitelerin ve spor kulüplerinin katılabileceğini ifade eden Zerey, Fenerbahçe Spor Kulübü yetkililerinin de Telekomünikasyon Kurumundan bilgi aldığını söyledi. Zerey, ''Biz özellikle 3 büyükleri bekliyoruz. Fenerbahçe çok heyecanlı gözüküyor'' dedi.

Yabancı şirketlerin Türkiye'deki telekomünikasyon sektörünü yakından izlediğini dile getiren Zerey, şöyle devam etti:

''Hem Arap hem Rus sermayesi Türkiye'deki telekomünikasyon sektörüyle yakından ilgileniyor. Avrupa ülkeleri de var ama hangileri katılır bilemiyoruz.''

Zerey, uygulamanın başlamasıyla sektörde rekabete paralel olarak, abonelerin konuşma süreleri ile toplanan vergilerin artacağını belirtti.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.