Bakan stokları açıkladı

Bakan stokları açıkladı
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, hasada, yani Ağustos ayı sonuna yetecek miktarda ellerinde pirincin var olduğunu belirterek, endişeye ve paniğe kapılınmamasını istedi.

Mehdi Eker, pirinçle ilgili ortada spekülasyon bulunduğuna işaret ederken, spekülatörlerin etkisini önlemek ve piyasayı rahatlatmak adına gereken önlemleri aldıklarını açıkladı.

Bakan Eker, düzenlediği basın toplantısıyla pirinç üretimi ve fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda gazetecilerle biraraya gelen Mehdi Eker, ülkede son günlerde yaşanan pirinç dalgalanmasının hareketliliğe neden olduğunu belirtti.

Türkiye'de sorunun arz eksikliğinden kaynaklandığına işaret eden Tarım ve Köyişleri Bakanı, ülkede ortalama 500-550 bin ton tüketimin gerçekleştiğini buna karşılık 400 bin tonluk üretimin gerçekleştiğini ifade etti. Bakan Eker, pirinç eksiğinin 100-150 bin ton olduğunu bildirirken, "Ayrıca, limanlarda bekleyen ve millileşen 90 bin ton civarında ürün mevcut ki toplamda 201 bin ton ürün var" dedi.

Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de kimi firmaların piyasaya çeltik ve pirinç sürmemesinden yakınarak, söz konusu şirketlerin dünyadaki gelişmelerden yararlanmak suretiyle fiyat arttırmak için beklediğini kaydetti.

"UçUK FİYATLARA İLİŞKİN SöZLER GERçEĞİ YANSITMIYOR"
En çok Osmancık pirincinin tüketildiğini açıklayan Bakan, illere göre fiyat artışının değiştiğini, ülke genelindeki ortalama artışın da yüzde 58 olduğu bilgisini verdi. Eker, uçuk ve ekstrem fiyatlara yönelik telaffuzların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, "Ortada açık bir spekülasyon var, bunu önelemek için piyasaya etkisini asgariye indirmek için tedbirler aldık. TMO'ya '0' gümrüklü ithalat izni verdik. Mısır'la ve Avrupa Birliği ülkeleriyle görüşmelerimiz oldu, çalışmalarda son noktaya geldik. İthalatlar, spekülasyonu azaltmak, piyasayı rahatlatmak adına yapılacak" diye konuştu.

Eker, ticaretin, fırsatçılık alanı olarak görülmemesi, bir defalık iş, gelir alanı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti. Süreklilik ve istikrarın önemli olduğunu ifade eden Eker, fırsatçılık, istismarcılık ve spekülatif davranışlardan kaçınılmasını istedi. Bakan Eker, şöyle dedi:

"Türkiye'de hasada kadar yani Ağustos sonuna kadar elimizde pirinç var. Bu konuda herhangi bir endişe duyulmasın, paniğe girilmesin. Sadece raflarda fiyat artışı var bu da yakında kalkacaktır. Gereken tedbirleri devletin ilgili kurumları ve TMO alıyor. TMO'nun pirinç satışından maksadı doğrudan aktör olarak piyasaya girmek ya da ticaret yapmak da değildir. Ayrıca TMO şubelerinde makul fiyatlara satılan pirinç, soruna yegane tedbir olarak da düşünülmemelidir, bu daha öncede yapılıyordu."

"TMO öNüNDE BİRİKEN KUYRUKLAR YOKLUĞA İŞARET SAYILAMAZ"
Mehdi Eker, TMO önünde oluşan sıraların "Kıtlık kuyruğu" olarak değerlendirilmesine tepki gösterdi ve tespiti gerçekçi bulmadığını belirtti. Banka işlerinde de, halk ekmek alımında da vatandaşların kuyruğa girdiğini hatırlatan Bakan, TMO'daki pirinç kuyruğunun yokluğa işaret etmeyeceğinin altını çizdi. Eker, 1978-1979 dönemi ile bugün arasında bağ kurmayı insaflı bulmadığını vurguladı.

Bakan Eker, "ülkede yokluk söz konusu değil, ürün var, endişeye gerek yok. Ancak tüketici bilincinin geliştirilmesi gerektiği de bir gerçektir. Birey olarak insafsızca yapılan zamlara karşı bireysel tepkimizi ortaya koyalım. Ben de '3-5 gün pirinç yerine bulgur yiyelim' derken bireysel görüşümü, bakışımı ortaya koydum. Bu sözü tek başına kullanmadım kaldı ki başvurulabilecek yegane tedbir de değildir" şeklinde konuştu.

Mehdi Eker, açıklamalarının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı. Gazetecilerin, spekülatörlere yönelik denetim faaliyetlerini ve yaptırım gücünü sormaları üzerine Eker, "Bakanlık olarak değil de hükümet olarak yapacağımız işler var. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili bakanlıkların ticari konularla, vergiye ilişkin tedbirleri mevcut" dedi. Spekülatörlerin isimlerini açıklamaktan kaçınan Bakan, devletin de kamuoyunun da bu kişilerin kim olduğunu bildiğini aktardı.

Pirinç ithalatıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığı yönündeki soruya karşılık da Mehdi Eker, gerek Mısır'la gerek konuya muhatap diğer ülkelerle anlaşmalar bulunduğunu, mal temini ve tedarikinde sıkıntı yaşanmadığını vurguladı.

Konunun TMO'nun müdahalelerine gelmesi üzerine de Tarım ve Köyişleri Bakanı, söz konusu kurumu düzenleyici, müdahaleci olarak nitelendirdi ve piyasayı rahatlatmak adına alım-satım yaptığını açıkladı.

"Sorunların odağı olarak TMO gösteriliyor, ancak genel müdürün bugünkü toplantıya neden katılamadığını bilmiyoruz, raporlu olma sebebi ne" sorusuna Bakan Eker, "Kendisinin şiddetli soğuk algınlığı var, gerçekten hasta. Sorunların odağı olarak TMO'nun gösterilmesini de haklı bulmuyorum, ancak teftiş ekibi devreye girdi pirinç satışı ile ilgili soruşturma yapılıyor" karşılığını verdi.

"YAĞIŞLARDA öNCEKİ YILA GöRE YüZDE 7.6'LIK BİR ARTIŞ VAR; HUBUBAT üRETİMİNDE CİDDİ BİR ARTIŞ MEYDANA GELECEKTİR"
Dünyadaki sorunların kaynağının sorulması karşısında da Mehmet Mehdi Eker, "Petrol fiyatları git gide artıyor, zamlar enerji tarımına yönelimi arttırıyor. Dünyada refah düzeyinin artmasıyla birlikte beslenme alışkanlığı değişiyor, çin ve Hindistan gibi pirinç zengini ülkelerin hububata yönelimi artıyor" diye konuştu.

Eker, ülkede buğday ve arpa üretimiyle ilgili bir sorunun bulunmadığına temas ederek, 1.5 milyon tonluk bir üretimin gerçekleştiğini, herhangi bir sorunun bulunmadığını dile getirdi.

Sözün yağışlara ve tarımsal kuraklığa getirilmesi üzerine ise Eker, Türkiye'nin yağışında Nisan ayı itibariyle artış olduğunu kaydetti. Eker, önceki yıla göre yağışta yüzde 7.6'lık bir artışın gerçkleştiğine dikkat çekerken, hububat üretiminde önemli bir artışın yaşanacağı müjdesini verdi.

Mehdi Eker, "Başbakan Erdoğan nerede" sorusuna ise "Kendisi kaybolmadı, programları var, takdirlerinde kullanıyorlar. Başbakan gerek gördüğünde, kendisi, nerede olduğunu söyler" cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.