İlahiyata yok, sümerolojiye var
YÖK’ün İHL ve İlahiyat antipatisi dur durak bilmiyor. Katsayı zulmüyle hakları gasp edilen 536 İmam Hatip Lisesi’nden her yıl mezun olan sayıları 11 bin ila 15 bin arasında değişen öğrenci, puan kaybetmeden girebildikleri tek yüksek öğretim kurumu olan İlahiyat Fakülteleri’ne de, YÖK’ün ideolojik tutumu nedeniyle rahatlıkla giremiyorlar. Kontenjan kısıtlamalarıyla İlahiyat Fakülteleri’ne girişi her yıl zorlaştıran YÖK, sayıları çok az olan eski çağ meraklısı için ise her türlü imkânı sağlıyor. 2007-2008 öğretim dönemini üniversite kontenjanları verilerine göre; aralarında Eski Yunan, Hitit, Sümer ve Latin dili gibi bölümlerin bulunduğu iki üniversitedeki 14 bölüme toplam 280 öğrenci alındı. Bu çerçevede Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bulunan, toplumda meraklısının ve iş alanının hemen hiç olmadığı bölümlerle kontenjanları şöyle sıralanıyor: Bulgar Dili ve Edebiyatı 21, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı 21, Hindoloji 11, Hititoloji 21, Hungaroloji 21, Kore Dili ve Edebiyatı 21, Latin Dili ve Edebiyatı 21, Leh Dili ve Edebiyatı 21, Sinoloji (eski Çin) Dili ve Edebiyatı 31, Sümeroloji 21, Urdu Dili ve Edebiyatı 21, Eski Yunan Edebiyatı 21. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde de Urdu Dili Bölümü’ne 11, Urdu Dili Bölümü’ne 21, Latin Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne de 31 öğrenci alındı.
YÖK’ün, tarihin arkaik dönemlerinde yaşamış toplumların kültürlerini öğretmek için kontenjan ayırıp, öğretim üyesi eksikliği yaşatmadığı alanlardan birisi olan Sümeroloji bölümü sadece Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi’nde bulunuyor. Sümeroloji Anabilim Dalı, özellikle Anadolu ve Mezopotamya'da yaşamış halkların dil ve kültürlerini araştırabilecek uzmanlar yetiştiriyor. Aynı fakültenin Hititoloji, Hindoloji, Sinoloji ve Hungaroloji gibi bölümlerinde de benzer şekilde eski çağ dil ve edebiyatı öğretiliyor.
DERSLER: HİTİT ÇİVİ YAZISI, KSENOPHON, ATTİKE, FAL METİNLERİ, İON
Eski çağ dillerinin öğretildiği bölümlerde, doğdukları topraklarda bile ilgilenenin bulunduğu şüpheli olan birbirinden ilginç dersler yer alıyor. Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda ilk iki yıl Yunan dilinin grameri, morfolojisi ve sentaksı, 13 yüzyılı kapsayan edebiyat tarihinin ilk dönemi olan İon çağı ve Attike Çağı edebiyatı tedrisatı uygulanıyor. Bölümün üç ve dördüncü yıllarında da; Homeros, Platon, Ksenophon, Herodotos, Euripides’den özgün parçalar okutulup, Attike çağının son dönemi ile Hellenistik çağ üzerine edebiyat tarihi dersleri veriliyor. Hititoloji bölümünde yer alan derslerden bazılarını isimleri ise şöyle: “Hitit Çiviyazısına Giriş, Hitit Tarihi, Hitit Mitolojisi, Çivi Yazısı Grameri, Hiyeroglif, Kült ve Tapınak Envanter Metinleri, Fal Metinleri, Tabletler.”
HER 3 ÖĞRENCİYE 1 AKADEMİSYEN
YÖK, eski çağ dilleri eğitiminde öğrencilerin rahatı için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyor. Toplam 21 öğrencinin eğitim aldığı Hititoloji’de 4’ü profesör olmak üzere 7 öğretim üyesi görev yapıyor. Böylece her 3 öğrenciye 1 akademisyen düşüyor. Hindoloji bölümündeki 11 öğrenci için ise ikisi profesör, birisi de araştırma görevlisi olmak üzere toplam üç akademisyen eğitim veriyor.
İLAHİYAT DEKANI ÖĞRENCİSİZLİKTEN İSTİFA ETMİŞTİ
YÖK, 72 milyonluk ülkede sadece 200 civarındaki antik çağ dilleri meraklısı öğrenciye, neredeyse aynı sayıda öğretim üyesi ile hizmet verirken, dinî hayatı yakından ilgilendiren İlahiyat Fakülteleri’ne ise her türlü kısıtlamayı reva görüyor. Türkiye'de kayıtlarda 28 İlahiyat Fakültesi olmasına rağmen bunların 6 tanesi “hayalet fakülte” görünümünde. Rektörü Yücel Aşkın’ın hapse düştüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, rektörü Fatih Hilmioğlu’nun hastanede başörtüsü yasağı uyguladığı, ulusalcı mitinglere devletin parasıyla otobüs tutup öğrenci taşıdığı Malatya Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri yıllardır öğrenci almayıp binaları boş tutuyorlar. EOÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu Ekim 2004’te, öğrencisizliğe daha fazla tahammül edemeyerek, “Masa başında oturup maaş almak istemiyorum” sözleriyle görevinden istifa etmişti.
30 BİN İMAM, 20 BİN DE DİN DERSİ ÖĞRETMENİ AÇIĞI VAR
On yıl öncesine kadar 4 bin civarında öğrenci kontenjanı ile eğitim veren İlahiyat Fakülteleri, Kemal Gürüz ve Erdoğan Teziç’in ideolojik tutumları neticesinde YÖK’ten çıkan kararlarla öğrenci alamaz hale getirildi. Zaman içerisinde bu fakültelerin kontenjanı binin altına düşürüldü. Ancak geçen yıl YÖK’ün, din dersi öğretmenliği için İmam Hatiplerin yanı sıra diğer bütün öğretmen liselerine de hak tanıyan kararı ile birlikte ise İlahiyat’taki İHL’li kontenjanı 650’ye geriledi. Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) bir süre önce yaptığı bir açıklamayla, “Milli Eğitim Bakanlığı'nda 20 bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilerde 30 bin din görevlisi açığı bulunmasına rağmen İlahiyat Fakülteleri’nin kontenjanlarının düşürülmesine” dikkat çekmişti.
(Murat Unay – habervaktim)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.