Hasat yapamayan çiftçi, gözünü GAP'a çevirdi

Hasat yapamayan çiftçi, gözünü GAP'a çevirdi
Güneydoğu'da bu yıl yeterli yağışın yağmaması nedeniyle ürünler tarlada kaldı. Kendi imkanlarıyla sulama imkanı bulan çiftçiler ise ektiği ürünün yüzde 10'unu kurtarabildi.

ŞANLIURFA Güneydoğu'da bu yıl yeterli yağışın yağmaması nedeniyle ürünler tarlada kaldı. Kendi imkanlarıyla sulama imkanı bulan çiftçiler ise ektiği ürünün yüzde 10'unu kurtarabildi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, bölgeye yaptığı ziyaret sırasında, ilk defa böyle bir kuraklık yaşandığına dikkat çekip, yapılacak bir olmadığını söylemişti.

Küresel ısınmanın vermiş olduğu etkilerinden dolayı Türkiye'de Güneydoğu başta olmak üzere ekili alanlarda görülen kuraklık çiftçiyi zor durumda bıraktı. Bölgede yaşanan sıcaklar toprağı çatlatırken çiftçiler, "Bu saatten sonra artık yağmur yağsa bile ürünümüzü kurtaramayacağız" diyor.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap ise 5 milyon dönümden fazla arazinin kuraklıktan dolayı yandığını belirterek, bunun önüne geçmek için çarenin GAP'ın bir an önce hayata geçirilmesine bağladı.

Tarladaki ekinlerini yağmura bırakan çiftçinin ürünlerinin yüzde yüzünün yandığını hatırlatan Dolap, "Artık bu saatten sonra yağmur yağsa bile tarladaki arpa, buğday ve mercimeği kurtaramayız. Ürünlerimizin hepsi yandı. Ancak kendi imkanlarıyla tarlasını sulama imkanı bulabilen çiftçi ise ürünün ancak yüzde 10'unu kurtarabildi. Bu yıl görülmemiş bir kuraklık yaşadık. Hükümetin bu konuda artık bir çözüm bulmasını bekliyoruz. En kalıcı çözüm ve alternatif GAP'tır. GAP'ın bir an önce hayata geçirilmesi için hükümetin kolları sıvaması gerekir. Bu bölgede GAP olmadan sulu tarımdan istenilen verim alınamaz. Çiftçi de tarlasını istediği gibi sulayamaz." dedi.

Dünyanın en verimli topraklarının Harran'da bulunduğunu açıklayan Dolap, kırmızı ve her ürünün sevdiği bu topraklarda suyunu zamanında ve tam verilmesi halinde istenilen hasatın yapılabileceğine vurgu yaptı.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, hükümetin önümüzdeki yıllar içerisinde GAP'ın hayata geçirilmesi konusunda önemli adımlar atılacağı yönündeki açıklamalarının sözde kalmaması ve takipçisi olmalarını istedi.

GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren'in bölgeyi ziyareti ve atılacak adımlar konusundaki çalışmaların memnuniyet verici olduğunu da dile getiren Dolap, bu konuda sivil toplum örgütlerin temsilcileri olarak kendilerine düşen görevlerini yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de geçtiğimiz günlerde bölgeye yaptığı ziyaret sırasında ekili arazileri gezerken ilk defa bu yıl böyle bir kuraklığın görüldüğünü söylemişti.

Eker, "Alternatif bir şeyler yapılsın, ekilsin dedik ama toprakta hiç rutubet olmayınca, hiç yağış olmayınca bunun çimlenme imkanı yok. Toprakta rutubet olacak ki çimlensin. Toprak en alta kadar kup kuru olduğu için çimlenmesi için gerekli nem yok. Ne ekilirse ekilsin yine kururdu. İncelemelerimiz, teknik analizlerimiz devam ediyor. Bunların neticesinde de bazı çalışmalar yapacağız." diye konuşmuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman illerinin yanında Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta da 2007 tarım yılı yağış ortalamalarında, olağan yıllara göre yüzde 70'lere varan düşüşler nedeniyle görülen kuraklık Türkiye'nin özellikle kırmızı mercimek üretimde ciddi tehlike sinyallerinin doğmasına neden olduğunu söylemişti.

Bu arada 2007-2008 tarım yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle, öngörülen üretim düşüşü buğdayda 2.5 milyon ton, arpada ise 1 milyon ton oldu. Kırmızı mercimek üretim düşüşü ise 271 bin ton düzeyinde oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.