İran, buğday istiyor

İran, buğday istiyor
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İran'ın Türkiye'den buğday almak istediğini, bu konudaki imkanları araştırarak ona göre bir yanıt vereceklerini bildirdi.

Bakan Tüzmen, Türk basın mensuplarına Tahran'da dün Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

     İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın dünkü görüşmede buğdaya ihtiyaçları olduğunu ifade ettiğini ve ''bize buğday verebilir misiniz?'' dediğini aktaran Tüzmen, bu konudaki imkanları araştırarak ona göre bir yanıt vereceklerini kaydetti.

     Pirinç karşılığında buğday takası yapılabileceğini ifade eden Tüzmen, İran tarafının 1,5 milyon tona yakın buğday ihtiyacı olduğunu ve 2 milyon ton civarında buğday almak istediğini belirtti.
     Bu konuda araştırma yapılması, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüşülmesi gerektiğini söyleyen Tüzmen, iki ülkenin de ihtiyaçlarını birbirlerinden temin edebileceklerini ifade etti.

     İç piyasa dengelerinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Tüzmen, ''bunları karşılıklı konuşmamız gerekiyor. Hangi ürünlerde İran'da şu anda fazlalık var, hangi ürünlerde Türkiye'de fazlalık var, bunu iyi konuşmak lazım. Şu anda aldığımız sinyaller bizde de bakliyatta sıkıntısı olacağı yönünde. Güneydoğu Anadolu'daki kuraklık nedeniyle özellikle mercimek ve nohut gibi ürünlerde bu sene rekoltenin altında kalınacak. İlk duyumlar böyle. Envanterlere iyi bakmak lazım'' diye konuştu. 

  -ORTAK BANKA- 
     

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 8 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2011 yılında 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Tüzmen, bu nedenle önümüzdeki dönemde bankacılık faaliyetlerinin ikili ilişkilerde önem kazanacağını söyledi.

     İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ''ortak banka da kurabiliriz, beraber de hareket edebiliriz. Biz de bir Türk bankasının İran'da olmasını, İran bankasının Türkiye'de olmasını istiyoruz. Bu işlemlerin hızlandırılması lazım'' dediğini aktaran Tüzmen, Ahmedinejad'ın görüşmede gündeme gelen bütün konularda tam destek verdiğini vurguladı.

     İki ülkenin ortak bir banka kurması, sıfırdan yeni bir banka kurulması ve Türkiye'nin İran'da bir banka şubesi açması gibi tekliflerin olduğunu ifade eden Tüzmen, bunlardan en makulünün şube açmak ve yapılan işlemleri rahatlatmak olduğunu kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.