Çiftçi açıklanacak buğday fiyatını bekliyor
ADANA Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezi Çukurova Bölgesi'nde buğday ve arpa hasadı başladı.
Mayıs ayı başında bölgeye yağan yağmurların ve serin hava koşullarının hasadı yaklaşık birkaç gün geciktirdiği, Çukurova'da buğday ekim alanının geçen yıla göre aynı düzeyde olmasına rağmen verimin bölgelere göre dekarda 30 ile 50 kilogram daha az olduğu belirtildi. Çiftçi buğday taban fiyatının en az 60 kuruş olarak açıklanmasını bekliyor.
Geçen yıl mayısın ilk haftasında susuz bölgelerde yapılan buğday ve arpa hasadına Adana'nın Karataş ilçesi İsahocalı köyü yakınlarında da başlandı.
Bazı bölgelerde geç olgunlaşan bağdayların hasadına Mayıs sonu ile Haziran ayının ilk haftasında başlanabileceği belirtildi. Çukurova'da kıraç ve susuz bölgelerde başlanan buğday ve arpa hasadında iklim şartlarından kaynaklanan yüzde 10'luk bir verim kaybı olduğu ifade edildi.
İsahocalı köyünde kendine ait 50 dönüm alanda buğday hasadı yapan Cihangir Gözükara, verimin ortalama 280 kilogram olduğunu söyledi.
Geçen yıl 300 kilogram civarında verim aldıklarını kaydeden Gözükara bu durumu iklim şartlarına ve buğdayda gereken bakımı yapamamalarına bağladı.
Gözükara, mazotun ve gübrenin aşırı pahalanmasıyla üreticinin nakit sıkıntısı içine girdiğini belirterek, "Geçen yıl 38 kuruşa satmıştım. Bu yıl da tüccara satacağım, ancak kaç liraya gideceğini bilmiyorum. Bekletmeye tahammülümüz yok. Nakit paraya ihtiyacımız var." dedi.
İmamoğlu ilçesinden Karataş bölgesine buğday hasadına gelen biçerdöverci Mehmet Erol ise bölgede Mayıs ayının 10'u itibariyle ilk hasadı yaptıklarını belirterek daha sonra Yüreğir ve İmamoğlu ovasına geçeceklerini kaydetti.
Erol, geçen yıl dekara biçim parasının 7.2 YTL olduğunu belirterek, "Ziraat odalarından bizi tatmin edecek bir hasat fiyatı açıklamasını bekliyoruz. Zira girdiler çok arttı. Buğday fiyatının en az 70 kuruş, hasat fiyatının da dekara 10 YTL'den az olmaması gerekir." diye konuştu.
Karataş Ziraat Odası Meclis Başkanı Ahmet Asaf Uslu ise ovada buğday hasadının yoğun bir şekilde önümüzdeki günlerde başlayacağını belirterek ortada bir fiyat belirsizliği olduğunu söyledi.
Tüccarın, üreticiden 55-60 kuruşa alım yaptığını kaydeden Uslu, "Hükümetin açıklayacağı fiyat piyasayı belirleyecek. Mazot, gübre girdilerinin göz önüne alınarak iyi bir rakam açıklanacağını ümit ediyoruz. Şu anda hasat yapılan buğdayın fiyatı açıklanacak fiyata göre 60-65 kuruşta kalabilir. Ofisin de alım yapmasının piyasa açısından dengeleyici olacağını düşünüyoruz." dedi.
Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 340 bin dekar alanda tahıl ekimi yapılmış ve 1 milyon 181 bin ton ürün elde edilmişti.
Adana'da geçen yıl buğday ekili alan bir önceki yıla göre yüzde 10 azalma göstererek 280 bin dekara düşerken üretim ise 1 milyon 265 bin tonda kalmıştı. Üretimin bu yıl 1 milyon 200 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.