Garibanın ekmek parasına ihracat kotası

Garibanın ekmek parasına ihracat kotası
Sayıları 10 bin civarında tahmin edilen kağıt toplayıcıları, iki ay önce çıkarılan bir genelge nedeniyle kağıt toplayamayacak duruma geldi.

Sayıları 10 bin civarında tahmin edilen kağıt toplayıcıları, iki ay önce çıkarılan bir genelge nedeniyle kağıt toplayamayacak duruma geldi. Çünkü; Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yayımladığı genelgenin ardından toptancılar hurda kağıdın kilo fiyatını yarı yarıya düşürdü. Hükümetten kağıt ihracatına konulan kotayı kaldırması isteniyor.

Hurda kağıt ihracatında bugüne kadar herhangi bir kota sınırlaması yoktu. Serbest bir şekilde ihracatı yapılıyordu. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yayımladığı bir genelge ile "Geri kazanılmış kağıt veya karton döküntü kırpıntı ve hurdalar" ile alüminyum döküntü ve hurdalara ihracat kotası getirilmesi, özellikle geri dönüşüm sektöründe ekmeğini kazanan binlerce kişiyi olumsuz etkiledi. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle şirketlere belli oranda kotalar veriliyor olması hem sektör ihracatını olumsuz etkiliyor hem de toptancılarla sokaktan kağıtları toplayan binlerce kişiyi. Hurda kâğıt ihracatı az da olsa cari açığı önleyen bir faktördü ama yapılan yeni düzenlemeyle kâğıt toplama işini iyice zorlaştırıldı. Kağıt toplayarak ekmeğini kazananlar, aynı zamanda hem geri dönüşüm sektörüne katkı sağlıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiyor.

KOTA GELİNCE FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ

Bu sektörün en alt ve önemli kademesi olan hurda kâğıt toplayıcıları da bu durumdan oldukça şikâyetçi. Hurda kâğıt ihracatına kota getirilmesinin ardından fiyatların yarı yarıya düştüğünü belirten kâğıt toplayıcıları, düzenlenen yeni fiyatların ardından bu işi yapmanın yükten başka bir getirisi olmadığını ifade ediyorlar. Yaz sıcaklarının da bastırmasıyla, kâğıt hurda toplayıcıları bu işin artık verimsiz hale geldiği ve yapılamaz duruma geldiği görüşünde. Kota önceci hurda kağıdın kilosu depolara 25 kuruştan veriliyordu. Yeni düzenlemeyle bu rakam bir anda 10 kuruşa düştü. Plastik hurdalar ise 25 kuruştan 20 kuruşa kadar geriledi. Bu rakamların Temmuz ayı içerisinde daha da düşmesi bekleniyor.

YAKINDA EKMEK PARASI BİLE BULAMAYACAKLARINDAN KORKUYORLAR
Bu işten ekmek yiyenlerin ortak tepkisi belediyelerin çöp toplama ihalesi verdiği firmaların onları engelleyerek daha fazla gelir elde etme çabası. Birçoğu çekiniyor ve adlarını dahi vermek istemiyor. Fotoğraf çekilmekse onların korkulu rüyası olmuş. İnsanların onları hor göreceği endişesini taşıyorlar. Karın tokluğuna yaptıkları işin kota ile önünün kesilmesi nedeniyle yakında bunu da bulamayacaklarını söylüyorlar.

HURDA KAĞIT TOPLAYICILARI MAĞDUR OLDU
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz hurda kağıt toplayıcıları ve hurda kâğıtları alan depolar yeni düzenlemenin bir an önce değiştirilmesini talep ediyor. Bu işten ekmek yiyenlerden Mehmet D., harabe yerlerde zor şartlarda kaldıklarını, düzgün bir iş bulamadıkları için sıcak, yağmur, çamur demeden bu işte çalıştıklarını belirtti. Mehmet D., "Fiyatları sürekli düşürüyorlar. Artık çalışsak bile para kazanamıyoruz. Aç mı kalalım istiyorlar? Herkes zaten bizi hor görüyor. Bir de belediye memurları önümüze engel çıkarıyor. Hükümetimizden bu işin önünü tekrar açmasını bekliyoruz."

Bağcılar bölgesinde hurda kağıt toplama işini yapan Ali T. de diğer sektör çalışanları gibi, kota uygulaması nedeniyle fiyatların düşmesinden dertli. Kağıt toplama işi için yapılamayacak kadar düşük fiyatlar verildiğini anlatan Ali T., hurda kağıdın ihracatının önünü açacak yeni bir düzenleme beklediklerini kaydetti.

MECBUR KALMASAK ZATEN BU İŞİ YAPMAYIZ
İsminin yazılmasını istemeyen bir başka kağıt toplayıcısı ise, bu işe eskisi kadar rağbet olmadığını ve artık zor geçindiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıllara göre fiyatların gitgide düştüğünü ve daha da düşmesinden korktuklarını ifade eden sektör çalışanı, zaten zor şartlarda çalıştıklarını, bu işi yaparak ekmeklerini topladıklarını ve ekmeklerini çöplerden çıkarttıklarını, fakat emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydetti.
Bu işi mecbur olmasa kimsenin yapmak istemeyeceğini dile getiren aynı kişi, "Şanlıurfa’dan geldim, bu işi yapmayıp aç mı kalayım? Bizi engelleyenler, bu halimizden kazanç sağlamak isteyenler çok. Depolar bize kalacak yer sağladıkları için fiyata pek bakamıyoruz mecburiyetten. Onlar ne rakam söylerlerse kabul etmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

HURDA ALÜMİNYUMA DA KOTA
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 21 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı genelge; hurda kağıdın yanı sıra alüminyum hurda ve döküntülere de kota getiriyor. Hem kağıt ve karton hurdalara hem de alüminyuma kota getiren eklemenin ilgili bölümü şöyle: "Madde 1: 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat: 2006/7 Atılı ihracı kayda bağlı mallara ilişkin tebliğ ekinde yer alan ihracı kayda bağlı mallar listesine 25’inci sıra olarak aşağıdaki maddeler eklenmiştir: 25-Geri kazanılmış kağıt veya karton döküntü kırpıntı ve hurdaları (GTİP No: 4707) alüminyum döküntü ve hurdaları (GTİP No: 7602)" yayımlandığı tarihte yürürlüğe giren düzenlemenin yürütmesini Dış Ticaret Müsteşarlığı yürütüyor.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.