Türkiye'nin en uzun köprüsü
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 2009-2010 dönemi Birleşmiş Milletler(BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri için Afrika ülkelerinin Türkiye'ye destek vermesini istedi. Babacan, "Ekim ayında gerçekleştirilecek BM Güvenlik Konseyi seçimlerinde bütün Afrika ülkelerinden destek beklediğimiz hatırlatmak istiyorum. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmesi durumunda ülkemiz uluslararası alandaki mevcut sorunlarına ek olarak Afrika kıtasının sorunlarına da dikkat çekmek çözüm üretmek için elinden geleni yapacaktır." dedi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen "3.Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü" programı çerçevesinde Yeşilköy Polat Renaissance'de verilen kahvaltıda konuşan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday ülke olduğunu belirtti. Afrika ülkelerinden yapılacak seçimlerde Türkiye'ye destek vermesini beklediklerini dile getiren Babacan, "Hükümetimiz yaklaşık yarım asırdır, BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmamış olan ülkemizin bu adaylığına büyük önem vermektedir. Türkiye dünyanın dört bir köşesinde barışa, istikrara güvenliğe destek veren ülkedir. Yaklaşık yarım asırdır güvenlik konseyinde temsil edilmemesi doğal bir durum değildir. Bu vesile ile bu sene, Ekim ayında gerçekleştirilecek olan BM Güvenlik Konseyi seçimlerinde bütün Afrika ülkelerinden destek beklediğimiz hatırlatmak istiyorum. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmesi durumunda ülkemiz uluslararası alandaki mevcut sorunlarına ek olarak Afrika kıtasının sorunlarına da dikkat çekmek çözüm üretmek için elinden geleni yapacaktır." diye konuştu.
Türkiye'nin 2005 yılından bu yana Afrika'ya yaptığı insani yardımın 12 milyon doları geçtiğini anlatan Babacan, "Türkiye uluslararası camianın sorumlu bir üyesi olarak, özellikle sıkıntılı şartlarda yaşayan Afrikalı kardeşlerimizin sıkıntılarını azaltmak ve kıtanın dertlerine çare olabilmek için, bu programlarına mümkün olan tüm olanaklarını seferber ederek devam edecektir. Mart ayında Afrika'daki daha farklı projelere kaynak sağlamak amacıyla ilave bir 50 milyon dolar civarında kaynak tahsis ettik. Türkiye şuanda sahra altı Afrika'da 7 tane büyükelçiliğe sahip. Ancak 2009 yılı sonuna kadar 15 ülkede daha büyükelçilik açma kararı aldık. Kuzey Afrika'da zaten bütün ülkelerde büyükelçiliklerimiz var. Sahra altı 2009 sonuna kadar Afrika'da büyükelçiliklerimizi 7'den 22'ye çıkartıyoruz. Bu yöndeki hukuki, teknik süreç devam ediyor."ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Afrika'daki barış ve istikrarın sağlanma konusuna büyük önem verdiğini ifade eden Babacan, "Ülkemiz Afrika'da halen görev yapan 8 Birleşmiş Milletler misyonundan 6 tanesine personel konusunda katkıda bulunmakta ve mali destek sağlamaktadır" dedi.
Türkiye'nin Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğuna yüksek öğrenim bursu da sağladığını kaydeden Bakan Babacan, bu bursların sayısının 2007-2008 öğretim döneminde 350'yi geçtiğini aktardı. Babacan, bu sayının artmasını istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün Afrika ülkelerinden çok daha fazla öğrenciye Türkiye'de yüksek öğrenim amacıyla burs imkanı sağlamak istiyoruz. Türkiye'nin Afrika'ya bakış açısındaki temel kavram paylaşma yaklaşımıdır, ortaklık ilişkisidir. Bir al-ver ilişkisi değil kazan-kazan ilişkisidir. Biz bu çalışmalara bu perspektifte bakıyoruz. Tüm ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bu toplantılar bu ülkeler arasındaki gönül bağlarını kuvvetlendiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.