Karayolları 3,2 milyar ek ödenek istedi

Karayolları 3,2 milyar ek ödenek istedi
Türkiye Cumhuriyeti Karayolları (TCK) Genel Müdürlüğü, tüm devlet ve il yolları ile otoyolların yapımı için DPT'den toplam 3,2 milyar YTL ek ödenek talep etti.

Karayolları Genel Müdürlüğünün, 2008 yılı yatırım programında yer alan yatırımları tamamlayabilmek için 3,2 milyar YTL olan ek ödenek talebi, projeler ve ihtiyaç duyulan harcamalara ilişkin dökümle DPT Müsteşarlığına gönderildi.

Karayollarının 2008 yılı yatırım programında yer alan projeleri ve yapılması gereken harcamaları dikkate alarak yapılan toplam 3,2 milyar YTL'lik ek ödenek talebinin yaklaşık 1,5 milyar YTL'sinin devlet ve il yolları için 1 milyar YTL'sinin otoyollar için ve geri kalan 700 milyon YTL'sinin diğer bakım-onarım hizmetleri için olduğu ifade edildi.

Devlet ve il yolları için talep edilen ek ödeneklerle asfalt yenileme ve onarımı, turistik yörelerin yolları, güvenlik yolları, DSİ adına yapılan yollar ile deprem yolları için kamulaştırma, tesisler ve yatırımlar için cari harcamaların yapılacağı belirtildi.

Otoyollar için talep edilen ek ödeneğin ise üstyapı iyileştirmesi ve onarımı, bakım-işletme ve trafik güvenliği hizmetleri, köprü yapım ve onarımı ile etüd-proje hizmetleri için kamulaştırma harcamalarına yönelik olduğu bildirildi.

TCK'nın 2008 hedefleri

Teklif edilen ek ödeneklerin verilmesi durumunda 2008 yılında bitirilmesi hedeflenen devlet ve il yolları ile otoyollar şöyle:

-248 kilometre (bağlantı ve kavşak kolları dahil) otoyol yapımı,

-285 kilometre otoyol üstyapı iyileştirmesi ve onarımı,

-Bin 80 kilometre bölünmüş devlet yolu ve 850 kilometre tek yol yapımı,

-15 bin 500 kilometre devlet ve il yollarında asfalt yenileme ve onarımı,

-Güvenlik yolları kapsamında 480 kilometre yol yapımı,

-156 otoyol köprü onarımı ve güçlendirilmesi,

-109 devlet ve il yolları köprü yapımı,

-51 devlet ve il yolu köprü onarımı.

Tamamlanması planlanan yollar

Karayollarının devlet ve il yolları için ek ödenek talep ettiği önemli projelerin başında, Karadeniz Sahil Yolu (542 kilometre), Afyon-Konya-Ereğli (387 kilometre), Bozüyük-Mekece-Adapazarı (137 kilometre), İzmit-Yalova (63 kilometre), Bozüyük-Kütahya-Afyon (152 kilometre), Ankara-Akyurt-Çankırı-Kastamonu (221 kilometre), Ankara-Afyon-İzmir (549 kilometre), Sivas-Yıldızeli-Tokat-Amasya (226 kilometre) ve Malatya-Elazığ-Bingöl (243 kilometre) gibi projeler yer alıyor. Bunlar arasında en büyük ödenek talebinin 180'er milyon YTL ile Karadeniz Sahil Yolu ve Ankara-Samsun yolu için yapıldığı belirtildi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.