Sağlık tepeden tırnağa değişiyor

Sağlık tepeden tırnağa değişiyor
Sağlık Bakanlığı hazırlanan kanun taslağıyla tepeden tırnağa yenileniyor.

Sağlık Bakanlığının son 2 aydan beri üzerinde çalıştığı ve merkez teşkilatından bile sır gibi sakladığı“Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” taslağına Medimagazin adlı site ulaştı. Sitenin yayınladığı taslağa göre, Kararname Başbakanlığa gönderildi. Ve bu ay sonuna kadar yayınlanması planlanıyor.

MERKEZ TEŞKİLATI SİL BAŞTAN

Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki tüm genel müdürlükler kaldırılıyor. Bakanlık; Bakan, Bakan Yardımcısı, Müsteşar ve Müsteşar Yardımcıları, Özel Kalem Müdürlüğü, Sağlık Politikaları Kurulu, Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, Sağlık Yapıları ve Kamu Özel Ortaklığı Başkanlığı, Sağlık İnsan Kaynakları ve Eğitimi Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali Hizmetler Başkanlığı, Sağlık Geliştirilmesi ve İletişimi Başkanlığı, Sağlık Bilgi Sistemleri Başkanlığı, Destek Hizmetleri Başkanlığı ve Bakanlık Müşavirlerinden oluşacak.

Yeni yapıda Bakana yardımcı olmak üzere Bakan Yardımcısı atanacak.  Bakan Yardımcısı Hükümetin görev süresiyle sınırlı olarak görev yapacak; Hükümetin görevi sona erdiğinde, Bakan Yardımcısının görevi de sona erecek.

GÖNÜLLÜ MÜŞAVİRLİK

20 bakanlık müşaviri görevlendirilecek.  Mesleklerinde temâyüz etmiş kişiler arasından bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak üzere gönüllü ve ücretsiz olarak Bakanlık Müşaviri görevlendirilebilecek.

GENEL MÜDÜRLÜKLERİN YERİNE BAŞKANLIKLAR VE KURULLAR

Bakanlığın merkez teşkilatındaki hizmet birimleri şunlar:
a) Sağlığın Geliştirilmesi ve İletişimi Başkanlığı.
b) Sağlık Bilgi Sistemleri Başkanlığı.
c) Sağlık Yapıları ve Kamu Özel Ortaklığı Başkanlığı.
ç) Sağlık İnsan Kaynakları ve Eğitimi Başkanlığı.
d) Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Başkanlığı.
e) Mali Hizmetler Başkanlığı.
f) Destek Hizmetleri Başkanlığı.
(2) Bakanlığın sürekli kurulları şunlardır:
a) Yüksek Sağlık Şûrası
b) Tıpta Uzmanlık Kurulu
c) Sağlık Meslekleri Kurulu

MERKEZ TEŞKİLAT TAMAMEN SÖZLEŞMELİ OLUYOR

Bakanlık ve bağlı kurumların merkez teşkilatında görev yapacak personel, il ve ilçe sağlık müdür ve yardımcıları ile il ve ilçe müdürlüklerinde çalışacak uzmanlar kadro karşılık gösterilerek sözleşmeli statüde çalıştırılır. Sözleşmelerin süresi iki yıldan dört yıla kadar olabilir. (Medimagazin)Sürenin bitiminde sözleşme kendiliğinden sona erer. Sözleşmesi sona erenlerden performansları yeterli görülenlerle yeniden sözleşme yapılabilir.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYON UNVAN VE SAYILARI
POZİSYON UNVANI POZİSYON SAYISI
GENEL SEKRETER 90
TIBBİ HİZMETLER BAŞKANI 90
İDARİ HİZMETLER BAŞKANI 90
MALİ HİZMETLER BAŞKANI 90
UZMAN 2000
HASTANE YÖNETİCİSİ 500
BAŞHEKİM 500
MÜDÜR 1700
BAŞHEKİM YARDIMCISI 2000
MÜDÜR YARDIMCISI 2400
BÜRO GÖREVLİSİ 450
TOPLAM 9910

MALPRAKTİSE UZLAŞMA KURULU

Bakanlık bünyesinde, sağlık mesleklerinin uygulanmasından dolayı zarara uğradığını iddia edenlerin tazminat taleplerini değerlendirmek ve uzlaşma ile sonuçlandırmak üzere uzlaştırma komisyonları teşkil edilebilir.

EĞİTİME TIPTA UZMANLIK KURULU BAKACAK

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yapacak eğitim kurumlarına eğitim yetkisi verilmesi ve eğitim yetkisinin kaldırılmasına ilişkin teklifleri karara bağlamak, uzmanlık ana dallarının rotasyonlarını belirlemek, yabancı ülkelerde asistanlık yapanların bilimsel değerlendirilmesini yapacak fakülteleri ve eğitim hastanelerini belirlemek, tıpta uzmanlık eğitimi ve uzman insan gücü ile ilgili görüşler vermekle görevli olmak üzere, Bakanlığın sürekli kurulu niteliğinde (Medimagazin)Tıpta Uzmanlık Kurulu kurulacak.
 
GRUP BAŞKANLARI YERİNE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ

Bakanlığın taşra teşkilâtı; illerde kurulan il sağlık müdürlükleri ile ihtiyaca göre ilçelerde kurulan ilçe sağlık müdürlüklerinden oluşacak.  
 

HASTANELER BİRLİKLERE DÖNÜŞÜYOR

Uzun süredir sağlık gündemini meşgul eden “Kamu Hastane Birlikleri Yasası” da Medimagazin’in yorumuna göre  bu Taslakla kadük kalmış olacak gibi görünüyor. Kamu Hastane Birlikleri Yasasındaki “yerel yönetim” anlayışından vazgeçilerek, hastane birlikleri Merkez teşkilata bağlanıyor. Hastaneler birliklere dönüşecek. Hastaneler; hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite ve verimlilik gibi konularda Kurumca belirlenecek usul ve esaslara göre değerlendirmeye tutulacak. Bu değerlendirme, kamu veya özel değerlendirme kuruluşlarına yaptırılabilecek. Hastanelerin sınıflandırılmasında puanlar esas alınacak. Puanlarına göre hastaneler (A), (B), (C), (D) ve (E) olmak üzere beş sınıfa ayrılacak.

 BAŞHEKİMLİKLER GENEL SEKRETERE BAĞLI ÇALIŞACAK

Birlik teşkilatı, genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden oluşacak. Genel sekreterlik birliğin en üst karar ve yürütme organı. Birliğin temsilcisi genel sekreteri. Genel sekreterlik bünyesinde tıbbi hizmetler, idari hizmetler ve mali hizmetler başkanlıkları kurulacak. Birliğe bağlı hastaneler hastane yöneticisi tarafından yönetilecek. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.