İttifak 20. yıla 'ilkler'le giriyor

İttifak 20. yıla 'ilkler'le giriyor
İttifak Holding Konya'ya kazandırdığı ilklerle örnek olmaya devam ediyor.

İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa da açılışta yaptığı konuşmada, sempozyumun Anadolu'da girişimcilik açısından önemli olduğunu söyledi. Dünyada rekabet ortamının giderek acımasız hale geldiğine dikkat çeken Buğa, "Acımasız küresel rekabet, hızlı teknolojik değişimler, küresel bazda zaman zaman meydana gelen belirsizlikler, ülkemizdeki yönetim anlayışının krizden anarşiye, anarşiden darbeye, darbeden krize fasit daire çizerek istikrarsızlığa çanak tutması, istikrar ve gelişim dengelerinin kurulmasını sağlayacak yapısal reformlara bürokrasinin, bilhassa yargı bürokrasisinin, beklenen hızda olumlu tepki verememesi ve medyanın bir kesiminden destek de bulmaları girişimcileri olumsuz etkilemektedir" dedi.
Türkiye'de üretimin önemli kısmını, sahibi aileler ya da çok ortaklı şirketler olan küçük ve orta boy işletmeler gerçekleştiriyor. Bu şirketlerin yönetimleri de ailede veya ortaklar arasında paylaşıldığı için karar alma mekanizmalarında 'profesyonel' bakış açısı yakalanamıyor.


Bu noktaya da dikkat çeken İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa, örnek olarak kendilerini verirken, "Marka olmayı, entelektüel birikimlerden istifade etmeyi, doğru işe karar verecek girişimci kadro ile işi doğru yapmakla yükümlü işletme kadrosunun aynı kişilerden oluşmasına fırsat verilmemesi gerektiğini deneyerek öğrendik. Ama biraz pahalıya mal oldu." özeleştirisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı Dr. Mustafa Özel "Dünyada ve Türkiye'de Girişimcilik, Dünü-Bugünü-Yarını" konulu açılış tebliğini sundu. Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Nazif Gündoğan'ın başkanlığını yaptığı 'Şehirler ve Girişimcilik' konulu birinci oturumda İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Adem Güzelbay, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy sunum yaptı.

'Anadolu'da Girişimcilik Kültürü Sempozyumu'nda Konyalı iş adamlarını enerji alanında yatırım yapmaya çağıran Bakan Güler, "Önceden rüzgar eser biz, es geçirdik. Artık rüzgarı es geçmeyeceğiz. Aynı şey güneş için de geçerli Türkiye'de enerji tarlaları oluşturacağız."dedi.

Konya'ya elinin boş gelmediğini söyleyen Bakan Güler, "Şu ana kadar 670 trilyonluk yatırım paketiyle Konya'ya katkı sağladık. Doğalgazı getirdik. Mavi tünel'in temelini attık. Konya ovasının canlılığına canlılık katacak ve toprak suyla enerjiyle buluşacak. Özellikle yeni yatırım sahaları içinde, jeotermal önemli. Konya bu bakımdan çok zengin. 4 -5 senede jeotermal kaynaklarının haritasını çıkardık. Konya'nın yeraltı zenginliklerini ortaya koyan haritalar var. Yani neyin nerede olduğunu görebileceksiniz. Size sadece sondaj yapmak kalacak. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 'İstikbal göklerdedir' diyordu, biz de gökleri hallettik artık istikbal yerin derinliklerindedir diyoruz."diye konuştu.

Bor madeninin tarımda kullanılmasıyla, buğdayda yüzde 30 verim artışı elde edildiğini, inşaat yapımında kullanıldığında ise binalarda mukavemetin yüzde 70 arttığını söyleyen Bakan Güler, "Bor'u tarımda kullanarak verimi artıracağız. İnşaatlarda kullanarak depreme dayanıklı Türk tipi ürünü kullanıma hazır hale getiriyoruz." dedi.

Enerji konusunda 'cek-caklı' konuşmadığının altını çizen Güler, Türkiye'nin çok zengin kömür kaynaklarını tespit ettiklerini 2.4 milyar ton kömürün ekonomiye 40 milyar dolar katkı sağlayacak potansiyele sahip olduğunu söyledi. Güler, Petrol ve doğalgazda Türkiye'nin enerji koridoru konumunda olduğunu belirtti. Güler, şöyle konuştu: "Türkiye önemli bir enerji koridoru durumunda. Türkiye, petrolü doğalgazı yok deniliyor, ben buna katılmıyorum. Türkiye'yi enerji oyuncusu haline dünyada getireceğiz. Bakü Tifris Ceyhan projesini bitirdik. Hazar bölgesinin petrolünü alıyoruz. Ceyhan'a indiriyoruz. Her gün 1 milyon varil Ceyhan'dan gemilere yükleniyor. Hazar bölgesinden çıkan Doğalgaz Yunanistan'a, oradan da İtalya'ya geçecek. Türkiye projelerimizle aktif enerji oyuncusu haline geldi. Elektrikte de Türkiye önemli bir konumu var. Konya'ya da doğalgaz getirdik. 9 vilayette doğalgaz vardı. Şimdi 59 ilde doğalgaz var."

Rüzgar ve güneş enerjisi konusunda Türkiye'nin çok önemli potansiyele sahip olduğunu anlatan Güler, "Daha önceden rüzgar esiyordu, biz es geçiyorduk. Şimdi herkes köyünde kasabasında rüzgarın esme hızını biliyor. Rüzgar enerjisi konusunda Türkiye'nin 48 bin Megavatlık potansiyeli var. Traktör yapan Konya, niye rüzgar tribününü yapmasın. 15 milyar dolarlık Pazar garantisi var. Aynı durum güneş enerjisinde de geçerli. Türkiye'de enerji dendiğinde doğalgaz konuşuluyordu. Biz rüzgarı devreye soktuk. Şimdi güneşi devreye sokuyoruz. Burada da 380 milyar kilovat saatlik bir potansiyel var. Bu yepyeni dünya ile yarışabileceğimiz bir saha.. Potansiyel 56 bin megavatlık doğalgaz santrallerine eşdeğer bir potansiyel. Konya güneş enerjisi bakımından çok müsait. Ya güneş pili olarak yapılacak, yada güneş tarlaları kurulacak. Biz alternatif enerji kaynaklarımızı çok iyi değerlendirmek zorundayız. Petrol fiyatlarıyla ilgili 80'e yakın ülkenin bakanıyla görüştüm. Petrol fiyatları önümüzdeki süreçte düşmeyecek. Bu nedenle doğal enerji kaynaklarımızı çok iyi değerlendirmek zorundayız."şeklinde konuştu.

Sempozyuma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, AK Parti Konya Milletvekilleri, Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa, sanayici iş adamları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve gazeteci yazarlar katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.