Sahte ilaç pisası büyüyor uyarısı
ANKARA ABD'de sağlık alanında çalışma yürüten bir kuruluş olan Center for Medicine in the Public Interest (CMPI) (Kamu Yararına Sağlık Merkezi) sahte ilaç ticaretinin 2010'a kadar yılda yüzde 13 artış göstereceği tahmininde bulundu. Merkezin verilerine göre, sahte ilaç satışının 2010 yılında 75 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
CMPI tarafından dünyadaki sahte ilaç ticaretiyle ilgili yayınlanan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) güncellenmiş sahte ilaç raporunda da yer verilen rapora göre, sahte ilaç piyasası her yıl biraz daha büyüyor. Raporda, dünyadaki sahte ilaç ticaretinin 2010'a kadar yılda yüzde 13 artış göstereceği tahmininde bulunuldu.
''Para makinesi'' olarak tanımlanan yasa dışı ilaç satışlarının, yasal ilaç satışlarına göre her yıl 2 kat fazla arttığına işaret edilen rapora göre, sahte ilaç satışının 2010 yılında 75 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşması bekleniyor. Bu rakam 2005 yılıyla karşılaştırıldığında, yüzde 92'lik bir artışa işaret ediyor.
Türkiye'deki durumun ise farklı olduğunu ifade eden Merck Sharp Dohme (MSD) İlaçları Dış İlişkiler Direktörü ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Sahte İlaca Karşı Mücadele Komitesi Üyesi Jeff Kemprecos, Türkiye'de sahtekarlığın büyük bir bölümü ilaçların yeniden ambalajlanarak satılması ve sosyal güvenlik sisteminin bu yolla dolandırılması şeklinde gerçekleştiğini beirterek, "Türkiye'de ilaç sektörü, emniyet güçleri ve Sağlık Bakanlığı sahteciliği durdurmak ve bu suçu işleyen çeteleri dağıtmak üzere yakın bir işbirliği içinde çalıştığından bizler şanslıyız. Yetkili makamlar, sahte kutulardan şüphelendikleri her durumda bizimle bağlantıya geçerek ambalajın orjinal olup olmadığını kontrol ettiriyor" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.