Çağın hastalığı metabolik sendrom
Memorial Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Mehmet Demircioğlu, metabolik sendromun belirtilerini, açlık kan şekerinin yükselmesi (100 miligramın üzerinde olması), kolesterol dışındaki yağ oranının artması (150 miligramın üzerinde olması),iyi huylu kolesterolün azalması (erkekte 40, kadında 50 miligramın altında olması), tansiyonun yükselmesi (13'e 8.5'un üzerinde olması) ve göbek çevresinin erkekte 102, kadında 88 santimin üzerinde olması şeklinde açıkladı.
Metabolik sendromun kalp hastalıkları ve diyabete neden olduğunu belirten Dr. Demircioğlu, vücudun enerji kaynağı olan şekeri kontrol eden ana hormonun insülin olduğunu kaydetti. Dr. Demircioğlu, "Vücudun çok fazla insülin salgılaması insülin direncini artırmakta, bu da metabolik sendrom, şeker hastalığı, vücut yağ oranı artışı, (özellikle göbek çevresinde yağlanma), iyi huylu kolesterol düşüklüğü, tansiyon yüksekliği gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Metabolik sendromda vücut yağlanması şeker hastalığından farklı olarak, kalbe giden büyük damarlarda ve karaciğerde gerçekleşmektedir. Ana damarlara büyük hasar veren bu durum, kalp damar hastalıkları, karaciğer yağlanması ve diyabet riskini artırmaktadır" dedi.
"DİYET VE EGZERSİZE RAĞMEN KİLO VEREMİYORSANIZ"
İnsülin direnci artışından kaynaklanan metabolik sendromun, vücutta yağ depolanmasını ve özellikle karın bölgesi yağlanmasını artırdığından kilo vermenin zorlaşabildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyen pek çok hastada insülin direnci tespit edilmektedir. Uygulanan ilaç tedavisi ile 2-3 haftada insülin direnci kırılan hasta, hızla kilo vermeye başlamaktadır. İnsülin direnci tedavisi, aynı zamanda kişideki ağırlık ve yorgunluk hissini ortadan kaldırarak, hastanın kendini daha enerjik hissetmesini sağlamaktadır. Yüksek kalorili, şeker ve karbonhidrat içeren besinleri tüketmek ve hareketsiz yaşam tarzı, metabolik sendroma davetiye çıkarmaktadır. Düzenli yapılan egzersiz, iyi huylu kolesterol oranını artırdığından ve kilo vermeyi kolaylaştırdığından kişide metabolik sendrom görülme ihtimali azalmaktadır. Haftada en az 3 gün, yaklaşık bir saat tempolu yürüyüş yapmak, koşu, jimnastik gibi aktivitelerde bulunmak metabolik sendrom tedavisi için önemlidir. Yağlı ve yüksek karbonhidrat içeren besin tüketiminden kaçınmak, sebze meyve ağırlıklı beslenmek, şeker tüketimini en aza indirgemek beslenme önerileri arasında yer almaktadır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.