Türkiye'nin sağlık haritası
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarını yayınladı. Araştırmaya göre kırsal alanlarda cilt hastalıkları daha yüksek görülürken, 15 yaş üstü bireylerin yüzde 16.4'ünde kas iskelet sistemi problemi yaşanıyor.
TÜİK'in Sağlık Araştırması'na göre yüzde 25,5 ile ishal, yüzde 9,6 ile bulaşıcı hastalıklar, yüzde 9,4 ile kansızlık ve yüzde 7,8 ile ağız ve diş sağlığı sorunları en sık görülen sağlık sorunları oldu. Türkiye geneline bakıldığında hastalık görülen erkeklerin oranı, kadınların oranından daha yüksek. Araştırmanın alan uygulamasından önceki son 6 ay içinde 7-14 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 23,9 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 14,2 ile enfeksiyöz hastalıklar, yüzde 13,3 ile gözle ilgili sorunlar, yüzde 5,6 ile cilt hastalıkları ve yüzde 4,7 ile beslenme ile ilişkili hastalıklar takip etti.
Oranlara kent-kır ayrımında bakıldığında kırsal bölgelerdeki cilt hastalıkları oranının kentsel yerlerden daha yüksek olduğu gözlendi. Kırda ve kentte cilt hastalıkları problemi yaşayan kadınların oranı erkeklerin oranından yüksek çıktı. 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 16,4'ü bel bölgesi kas iskelet sistemi problemleri yaşadığını beyan etti. 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerden kronik hastalık/sağlık sorunu yaşadıklarını belirten bireylerin verdikleri yanıtlara bakıldığında ise, en yüksek ilk beş hastalık grubunu sırasıyla bel bölgesi kas iskelet sistemi (yüzde 16,4), hipertansiyon (yüzde 13,2), romatizmal eklem hastalığı (yüzde 10,9), mide ülseri (yüzde 9,6) ve kireçlenme (osteoartrit, artroz, dejenefatif eklem hastalığı-yüzde 8,4) oluşturdu.
Türkiye geneline bakıldığında kadınlardaki hastalık oranının erkeklerden yüksek olduğu gözlendi. Kent ve kır ayrımında ise her bir hastalık grubunda hem erkeklerde hem de kadınlarda kırdaki oranlar kentteki oranlardan yüksek oldu.
İlk defa 2008 yılında gerçekleştirilen Türkiye Sağlık Araştırması'nın ikincisi 2010 yılı mayıs ayında Türkiye genelinde uygulandı. Araştırma sağlık alanında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde birçok göstergenin elde edilebilmesine imkan tanıması açısından önem taşıyor. Yapılan araştırma ile bebek, çocuk ve yetişkinlere ait idari kayıtlar yöntemiyle ulaşılamayan birçok gösterge hesaplanabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.