'Piyasaya müdahale kredi kartı sorununu büyütebilir'

'Piyasaya müdahale kredi kartı sorununu büyütebilir'
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, mevcut Kredi Kartları Kanunu'nda faiz sınırına ilişkin bazı hükümlerin olduğunu belirterek, kanun bütün çerçevesiyle dört dörtlük uygulanırsa kredi kartlarındaki birçok sorunun çözül

İSTANBUL Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, mevcut Kredi Kartları Kanunu'nda faiz sınırına ilişkin bazı hükümlerin olduğunu belirterek, kanun bütün çerçevesiyle dört dörtlük uygulanırsa kredi kartlarındaki birçok sorunun çözülebileceğini kaydetti. Piyasanın işleyişine bir müdahalenin kredi kartı sorununu daha da büyütebileceğini veya bankacıların faiz değil de başka şeyler üzerinden kredi kartı masraflarını arttırmalarına yol açabileceğine işaret eden Bilgin, "Ben şahsen BDDK Başkanı olarak, piyasa mekanizmasının sınırlamalarını çok uygun olmadığını düşünmekteyim" dedi.

Bilgin, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Yurt Dışı Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türk Bankacılık Sektörü: Eğilim ve Riskler" başlıklı konferansta konuştu. Çıkışta gazetecilerin, kredi kartı faiz oranlarının sınırlandırılmasına yönelik çalışmalarla ilgili sorularını cevaplandıran Bilgin, kredi kartlarıyla ilgili 2 sene önce bir kanun çıktığını hatırlattı. O dönemde çok eleştiri alan söz konusu kanunun esas itibariyle kredi kartını bütün çerçevesiyle düzenlediğine işaret eden Bilgin, şöyle devam etti: "Bana göre gayet yerinde bir kanun. Kredi kartının verilişinden iptaline, faiz hesabından faizlere ilişkin diğer hususlara ilişkin genel esaslar getirmekte. Malumunuz faizin tavanını da Merkez Bankası belirlemekte. Bence bankalarımız zamanında bazı yanlışlar yapmışlardır. Pazarlama anlamında. Kredi kartı kullananlar da yanlışlar yapmıştır. Bir kısım kullanıcılar kredi kartını bir yaşama aracı gibi görmüşlerdir. Geldiğimiz noktada kredi kartlarının takip oranı yüzde 6'lar civarında. Bu geçmiş yıllarda yüzde 7'ler düzeyindeydi. Buradaki sorunların bankalarla tüketiciler arasındaki karşılıklı diyalogla çözülmesinin daha anlamlı olduğunu düşünmekteyim"

Mevcut kanunda da faiz sınırına ilişkin bazı hükümlerin olduğuna dikkat çeken Bilgin, "Benim şahsi görüşüm şudur ki kanun bütün çerçevesiyle dört dörtlük uygulanırsa kredi kartlarındaki birçok sorun çözülebilir. Bu anlamda, piyasanın işleyişine bir müdahale kredi kartı sorununu daha da büyütebilir veya bankacılarımızın faiz değil de başka şeyler üzerinden kredi kartı masraflarını arttırmalarına yol açabilir. Bu da bizim kayıt dışı da önemli bir araç olarak gördüğümüz kredi kartını menfi etkiler. Ben şahsen BDDK Başkanı olarak, piyasa mekanizmasının sınırlamalarını çok uygun olmadığını düşünmekteyim. Tabiî ki takdir yüce meclisindir" diye konuştu.


ERGUN ÖZEN: "DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BUNUN MAKRO DENGELERE NASIL ETKİLERİ OLACAĞI"

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, Kredi Kartı Yasası'nın geçmişte çıktığını, Merkez Bankası'nın tavan fiyatları belirlediğini kaydetti. Özen, "Dikkat etmek lazım. Yeni bir şey yaparken bütün sonuçlarına bakmak lazım. Türkiye ekonomisinin daralmaya başladığı bir ortamda bazı kararları çok daha dikkatli almamızda fayda var" yönündeki görüşlerini dile getirdi. Özen, bankacılık sektörü olarak, karlılık olarak bunun altından kalkabileceklerini, her zaman bir B planlarının olduğunu ifade ederek, "Dikkat edilmesi gereken bunun makro dengelere nasıl etkileri olacağı. Önemli konu işin bu tarafı" dedi.


"YABANCI SERMAYENİN TÜRKİYE'YE İLGİSİ DEVAM EDİYOR"

Cari açığın finansmanında önemli bir kalem olan yabancı sermaye girişinin önümüzdeki dönemde hangi seviyede olacağına yönelik bir soru üzerine Özen, yabancı sermayenin Türkiye'ye daha uzun vadeli bakmaya başladığını söyledi. Ergun Özen, yabancı sermayenin dünyada dolaşmasında genel bir yavaşlama olduğunu, Türkiye'nin de bundan nasibini aldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.