Büyümenin yavaşlaması geçici
Büyümenin hız kesmesinin geçici olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye’nin orta ve uzun dönemde çok daha hızlı büyüyecek bir kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) geleneksel Ekonomi Buluşmalarına katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada, son üç ay içinde üzerinde çalıştıkları reformlar hakkında bilgi verdi. İstihdam ve rekabet gücünün arttırılması için neler yapılması gerektiğini anlatan Bakan Şimşek, 2008’in ekonomi politikalarıyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı.
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU YILSONUNA KADAR YASALAŞACAK
Sosyal Güvenlik Reformunun, Türkiye'nin uzun dönemli sürdürülebilirliği açısından çok kritik olduğunu, yıllık milli gelirin yüzde 4'ünün bu alandaki açığı kapatmaya aktarıldığını kaydeden Şimşek, bu reformla, önümüzdeki dönemlerde yapılacak diğer reformlar için mali imkan oluşturulacağını kaydetti. Şimşek, aktif iş gücü politikaları çerçevesinde de işsizlik fonundan bir miktar parayı özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte eleman yetiştirmede kaynak olarak kullanacaklarını anlattı.
TÜRKİYE'NİN BÜYÜME POTANSİYELİ YÜKSEK
Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye'de büyümenin, istihdam ve verimlilik odaklı olursa kalıcı hale geleceğini, bunu için de bir kaynak ve teknoloji sorunu bulunmadığı görüşünde olduğunu belirterek, “Türkiye'nin büyüme potansiyeli aslında yüksek. Bu, her sene arka arkaya şu kadar büyüyecek anlamına gelmiyor. Önemli olan, burada yukarı doğru bir trendin üzerinde durmak. Bu potansiyeli realize edecek adımların atılması lazım” değerlendirmesinde bulundu. “Programın kurgusunda bir problem yok, ama uygulamalarda zamanlama, şans gibi faktörler de var” diyen Şimşek, petrol fiyatlarının son yıllardaki hızlı artışının Türkiye açısından ciddi bir şok olduğunu kaydetti. Kuraklığın da tarım sektörünün bu kadar küçülmesinde önemli rol oynadığını, ayrıca yaşanan iki seçimin neden olduğu belirsizliğin özel sektör yatırımlarına yavaşlama getirdiğini, ancak bunların reformla ilgisinin sınırlı olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, şunları kaydetti: “Büyüme önceki yıllara oranla daha yumuşak bir noktada. Fakat biz bunu bir problem olarak görmüyoruz. Türkiye'nin ciddi bir potansiyeli var. Türkiye bu potansiyeli ortaya koyacak reformları da uygulamaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde de hızlandıracak. Dolayısıyla Türkiye'nin orta ve uzun dönem görünümü son derece parlaktır.”
ENFLASYON HEDEFİ BİR KENARA BIRAKILAMAZ
Bakan Mehmet Şimşek, dünya ekonomisinin son birkaç yıldır iyi bir dönem geçirdiğini, bu türden çıkışların hiçbir zaman sonsuza kadar devam etmediğini belirterek, “Belki de çok olumlu bir dönemin, yani yüksek büyümenin, bol likiditenin olduğu bir dönemin sonlarına yaklaşmış durumdayız” dedi. Kendisinin yine de kötümser olmadığını ifade eden Şimşek, “Türkiye güçlü bir hikayeye, dinamiğe sahip. Türkiye'de çalışabilir yaştaki nüfus 2040 yılına kadar artmaya devam edecek. Bu çok önemlidir” görüşünü dile getirdi. Bakan Şimşek, mali disiplin sürdürüldüğünde Türkiye'nin borç yükünün aşağı çekileceğini, bu noktada kamu borç stokunun milli gelire oranını yüzde 25'lere çekmeyi, aynı zamanda borcun yapısında da iyileştirmelere giderek faiz ve kur risklerini önemli ölçüde azaltmayı amaçladıklarını bildirdi. Şimşek, “Bir iki yıl şu veya bu şoklar sebebiyle sapmalar oldu diye düşük tek haneli enflasyon hedefi bir kenara bırakılamaz. Bu konu tasavvur bile edilemez” diyerek çekirdek enflasyon rakamına bakıldığında Türkiye'nin hiç de yadsınamayacak bir başarı sağladığını ifade etti.
‘TEŞVIK SISTEMINI GÖZDEN GEÇIRECEĞIZ’
Bakan Şimşek, "Bu dönüşümün yönetilmesi çok önemlidir. Sadece piyasa bizi nereye götürürse diye bakmıyoruz. Bu yüzden önümüzdeki dönemde teşvik sistemini de gözden geçireceğiz" dedi. Şimşek, 2008 yılı için dünya ekonomisinde bir yavaşlama olabileceğini, ancak büyümeyi ciddi şekilde aşağıya çekecek bir gelişme bulunmadığını belirtti.
BÜTÇE DİSİPLİNİNDEN TAVİZ YOK
Türk Ticaret Kanununun da önümüzdeki birkaç ay içinde yasalaşmasının beklendiğini dile getiren Şimşek, programlarda bazı değişiklikler olabileceğini, ancak değişmeyen doğru politikalar çerçevesi bulunduğunu, fiyat istikrarı ve bütçe disiplininin bu çerçevenin olmazsa olmazları olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde ağırlık verecekleri konulara da değinen Bakan Şimşek, “Türkiye'nin son 5 yılda yakaladığı ivmeyi devam ettirmesi için mutlaka fiziki altyapıya yatırım yapılması lazım” dedi. İkinci olarak insan kaynaklarına yatırım yapacaklarını aktaran Şimşek, bu alanda hem kamu sektöründen daha fazla kaynak aktarımı sağlayacaklarını hem de özel sektörü bu alanlara daha çok çekmeye yönelik adımlar atacaklarını bildirdi.
(Vakit)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.